Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Marti 19 Octombrie 2021 - 14587
Poate angajatorul obliga angajatii sa se testeze pentru Sars-Cov2?

Cine suporta costurile? A fost elaborat "Ghidul angajatorului privind masurile de gestionare a infectiei cu COVID-19 la locul de munca", care se bazeaza pe resurse, orientari si directive publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), guverne, patroni si Organizatii patronale (OP); "Desi in Romania nu exista o legislatie specifica menita a impune angajatorilor responsabilitati specifice perioadei pandemiei la locul de munca, cea mai mare parte a legislatiei nationale obliga angajatorii sa ofere un loc de munca sigur in ce priveste securitatea si sanatatea lucratorilor." afirma Lucian Pop, avocat Iordachescu & Asociatii.

 CLUJ-NAPOCA, 4 Noiembrie 2020: In legatura cu relatiile de munca pe perioada existentei virusului Sars-Cov2, a fost elaborat "Ghidul angajatorului privind masurile de gestionare a infectiei cu COVID-19 la locul de munca", care se bazeaza pe resurse, orientari si directive publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), guverne, patroni si Organizatii patronale (OP). Acest ghid a fost publicat de Camera Australiana de Comert si Industrie (ACCI). Ghidul a fost elaborat in beneficiul angajatorilor si Organizatiilor Patronale (denumite OP in continuare) din intreaga lume, deoarece acestea se adapteaza la schimbarile curente, generate de pandemia de COVID-19. In acest ghid se regasesc anumite recomandari dar si obligatii privind modalitatea de gestionare a anumitor situatii la locul de munca, generate de pandemia de COVID-19. 

 Potrivit ghidului mentionat, "Sanatatea si siguranta personalului si a celor cu care acesta intra in contact trebuie sa constituie prioritatea angajatorului. Acest fapt trebuie sa dicteze abordarea pe care un angajator o adopta pentru a raspunde salariatilor, care pot fi expusi la COVID-19".

 "Desi in Romania nu exista o legislatie specifica menita a impune angajatorilor responsabilitati specifice perioadei pandemiei la locul de munca, cea mai mare parte a legislatiei nationale privind ocuparea fortei de munca si securitatea si sanatatea la locul de munca obliga angajatorii sa ofere si sa mentina, dupa cum este firesc, un loc de munca sigur pentru a asigura securitatea si sanatatea lucratorilor si a altor persoane in toate aspectele legate de munca." afirma Lucian Pop, avocat Iordachescu & Asociatii.

 Astfel, potrivit art. 175 din Codul muncii, "angajatorul are obligatia sa asigure securitatea si sanatatea salariatilor in toate aspectele legate de munca". Potrivit alin. 3 din acelasi articol, "obligatiile salariatilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca nu pot aduce atingere responsabilitatii angajatorului." Conform alin. 4, "masurile privind securitatea si sanatatea in munca nu pot sa determine, in niciun caz, obligatii financiare pentru salariati."

 In situatia in care un angajator considera ca un angajat prezinta risc pentru sanatatea celor din jur, in sensul ca manifesta simptome caracteristice COVID-19, acesta poate sa trimita lucratorul in concediu medical, pentru faptul ca este inapt de munca. 

 "Angajatorul trebuie sa ceara lucratorului sa solicite asistenta medicala, testare si un certificat medical, inainte de a reveni la serviciu. In cazul in care salariatul sustine ca este apt sa muncesca, trebuie avuta in vedere cu prioritate posibilitatea ca lucratorul sa munceasca de acasa." continua Av. Lucian Pop.

 Dupa efectuarea testului, lucratorul poate reveni la serviciu daca acesta este negativ. In cazul in care lucratorul este testat pozitiv, se aplica prevederile privind concediul medical.   

 In mod evident, un lucrator nu poate fi obligat sa fie testat de COVID-19, insa, astfel cum am aratat mai sus, testarea reprezinta o masura de inlaturare a riscurilor privind infectarea cu virusul Sars-cov2, iar in acest sens, in mod evident testarea negativa se impune ca o cerinta obligatorie la intoarcerea angajatului la locul de munca.

 "Putem astfel concluziona ca un angajat nu va putea fi testat impotriva vointei sale, insa, atunci cand exista suspiciuni de infectare, pentru a se putea prezenta la locul de munca, angajatorul, pentru inlaturarea oricaror riscuri, poate solicita angajatului sa efectueze un test privind infectarea cu virusul Sars-Cov2, avand in vedere obligatiile sale de asigurare a sanatatii si securitatii la locul de munca. In aceasta situatie insa, costurile aferente testarii vor fi suportate de catre angajator." este de parere Av. Lucian Pop.

1 comentariu4480 vizualizări04 noiembrie 2020
[ Închide secţiunea de comentarii ]

CITITOR DE BISTRITA
05 Noiembrie 2020 - 12:26

Da...si " angajatorul " refuza si n-ai decat sa-l dai in judecata, ca la noi , nu exista o institutie publica sa-l oblige din oficiu pe angajator sa faca asta si daca refuza, pe loc, prin Ministerul sanatatii publice sa-l poata sanctiona. Datorita institutiilor de judecata civila din aceasta tzara, cu niste proceduri foarte greoaie de probatiune si cu atatea nivele de " conestare ", pana iti vezi castigat un drept pe cale judecatoreasca, mori si nu-ti mai trebuie .

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0