Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
Detasarea fortata a personalului medical.

Analiza exceptiei de neconstitutionalitate a Avocatului Poporului. Dispozitiile art. 19 alin. 1 din Legea 136/2020 prevad posibilitatea detasarii personalului medical, paramedical si auxiliar specializat din sistemul public, in situatia existentei unui deficit de personal constatat de catre DSP sau ISU in situatii de risc epidemiologic si biologic, fie cu acordul acestor persoane, fie in lipsa, prin ordin al ministrului santatatii, al sefului DSU sau al persoanei desemnate de acesta ori al conducatorului institutiei angajatoare, pe o durata de cel mult 30 de zile.

 

 "Avocatul Poporului aduce serioase critici de neconstitutionalitate acestei reglementari, considerand aceasta masura ca fiind impropriu denumita detasare, constituind in fapt un transfer fortat." afirma Ruxandra Barbu, avocat Iordachescu & Asociatii.

 

 Se arata astfel ca reglementarea acestei asa zise detasari contravine exigentelor de previzibilitate si claritate pe care trebuie sa le indeplineasca actele normative si incalca dispozitiile art. 73 alin. 3 lit. p) din Constitutie ce consacra dreptul exclusiv al Parlamentului de a interveni in materia regimului general privind raporturile de munca, prin lege organica.

 "Reglementarea in discutie nu intruneste exigentele de previzibilitate si predictibilitate care trebuie sa insoteasca o lege dat fiind faptul ca legiuitorul a omis sa reglementeze in ce conditii concrete poate fi dispusa aceasta detasare, care este procedura de urmat intr-o asemenea situatie, precum si in ce conditii poate inceta detasarea anterior duratei pentru care s-a dispus. Mai mult, se constata lipsa unor prevederi care sa limiteze numarul de detasari pe care una dintre persoanele aratate mai sus le poate suferi, in contextul actual, detasarea putand fi prelungita sine die, pe tot parcursul starii de alerta." continua Av. Ruxandra Barbu.

 Pe de alta parte, se observa ca aceasta detasare este atipica, avand caracteristici distincte fata de definitia data de Codul Muncii, intrucat decizia detasarii unei persoane nu este in acest caz la dispozitia angajatorului, ci aceasta se poate dispune si prin ordinul ministrului sanatatii, al sefului DSU ori al persoanei desemnate de acesta.

 

 "Curtea Constitutionala s-a pronuntat deja cu privire la unele dintre argumentele invocate, cu prilejul altor exceptii analizate, in materia raporturilor de munca ale unor categorii de personal. Astfel, cu titlu de exemplu, apreciem ca sunt aplicabile si situatiei detasarii personalului medical, considerentele Deciziei nr. 588/2017 privind neconstitutionalitatea solutiei legislative ce nu prevede conditiile incetarii detasarii judecatorilor sau procurorilor." este de parere Av. Ruxandra Barbu.

 Astfel cum autorul exceptiei in mod corect a sesizat, modificarea elementelor esentiale ale contractului de munca nu poate ramane apanajul unor reglementari ulterioare, prin acte cu forta juridica infralegala emise de anumite autoritati administrative, aceste acte fiind de compententa exclusiva a Parlamentului, conform dispozitiilor art. 73 alin. 3 lit. p) din Legea fundamentala, a caror incalcare ar genera in mod evident o stare de instabilitate juridica de neacceptat intr-un stat de drept.

 

 

 

 

0 comentarii4480 vizualizări02 octombrie 2020
rss 2.0
rss 2.0