Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Justitie - Drept Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
Cum pot sa imi exprim votul daca sunt in carantina si ce pasi trebuie sa urmez?

In data de 27.09.2020 vor avea loc alegerile locale, insa, spre deosebire de anii anteriori, modalitatea de desfasurare a acestora va fi diferita, din cauza situatiei generate de pandemia de coronavirus. Un element de noutate este reprezentat de faptul ca la data alegerilor anumite persoane se vor afla fie in izolare, fie in carantina. Astfel, prezinta relevanta modalitatea in care aceste persoane isi vor putea exprima votul. 

 

1. Care este modalitatea in care votez daca nu ma pot deplasa la sectia de votare? 

 

"Persoanele  care se afla in izolare sau carantina au posibilitatea de a solicita urna speciala. In acest sens, persoanele in cauza vor trebui sa depuna o cerere prin care sa solicite trimiterea urnei speciale la adresa lor. La fel ca in anii anteriori, este necesar ca persoana sa aiba domiciliul sau resedinta in localitatea sau sectorul municipiului Bucuresti in care se afla sectia de votarepentru a putea solicita urna speciala." afirma Diana Ples, avocat Iordachescu & Asociatii.

 

2. Unde depun cererea, cand trebuie sa o depun si ce trebuie sa cuprinda? 

 

Aceste aspecte sunt reglementate de art. 6 din Hotararea BEC nr. 81/2020. Astfel, cererea trebuie depusa la sectia de votare de care apartine persoana respectiva, insa, avand in vedere natura situatiei care genereaza solicitarea urnei speciale, depunerea cererii va putea fi efectuata de orice persoana. Cererea trebuie depusa in ziua anterioara alegerilor, 26.09.2020, intre orele 18:00 si 20:00, cu exceptia situatiei in care cauza pentru care se solicita urna speciala intervine ulterior acestui moment.

 

Referitor la modalitatea in care poate fi intocmita cererea si la continutul acesteia, trebuie mentionat faptul ca aceasta poate fi scrisa atat de mana, cat si pe calculator, trebuie sa fie semnata si datata de alegatorul solicitant si trebuie sa contina: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau resedinta, precum si seria si numarul actului de identitate.

 

In plus, pentru dovedirea motivului pentru care se solicita urna speciala este necesara anexarea unor documente justificative. Astfel, pot fi prezentate orice documente care sa ateste faptul ca persoana in cauza nu se poate prezenta la sectia de votare.

 

3. Cum votez daca sunt in spital? 

 

"Conform art. 7 alin. (3) din Hotararea nr. 81/2020 BEC daca se solicita exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 200 de persoane internate, conducatorii unitatilor asigura depunerea cererilor de votare prin intermediul urnei speciale in ziua prevotarii." continua Av. Diana Ples.

 

4. Cand se va prezenta echipa care transporta urna mobila la adresa mea? 

 

Echipa care transporta urna mobila se va deplasa la unitatile COVID - 19 si la adresele persoanelor izolate si carantinate numai dupa ce a asigurat exercitarea dreptului la vot de catre persoanele care au solicitat urna speciala din alte cauze.

0 comentarii4529 vizualizări26 septembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0