Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Caritate-Voluntariat Joi 18 Iulie 2024 - 14587
Doneaza surplusul de alimente, reduci costuri si ajuti oamenii in nevoie.

Banca Regionala pentru Alimente Cluj anunta o campanie dedicata donatorilor de produse. Orice agent economic din sectorul alimentar din judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Sibiu poate deveni partener donator al bancii. Se pot implica producatori, importatori, procesatori, comercianti, retaileri sau distribuitori.

 "Prin donarea alimentelor in surplus catre Banca Pentru Alimente Cluj, agentii economici pot contribui direct la reducerea risipei alimentare si a foametei in comunitatea noastra. Donarea surplusului alimentar nu este doar un act de generozitate; fiecare donatie conteaza si are un impact real asupra vietilor persoanelor defavorizate. 

 La Banca Pentru Alimente Cluj sprijinim in mod recurent 21.000 de oameni (copii, varstnici sau familii in risc de excluziune sociala, persoane cu dizabilitati, fara adapost, cu dependente, refugiati si alte categorii). 

 Donarea surplusului alimentar ajuta la reducerea deseurilor si la protejarea mediului, in timp ce asigura hrana pentru cei aflati in nevoie. Este un gest simplu care aduce beneficii multiple si contribuie la construirea unei societati mai echitabile si mai sustenabile", declara vicepresedintele executiv al Bancii pentru Alimente Cluj, Andreea Bobis.

 

 

Ce produse pot fi donate 

Reprezentantii Bancii pentru Alimente pot prelua doua categorii de produse: alimente si articole igienico-sanitare, medicale sau alte produse nealimentare. 

 In ceea ce priveste categoria produselor, iata lista lor mai jos: 

  • stoc ramas in urma activitatilor promotionale incheiate
  • mostre gratuite sau produse sezoniere
  • produse sub standardele estetice si de calibru
  • stoc ramas in urma schimbarii strategiei de marketing
  • produse aflate in apropierea datei de scadenta (data scadentei ar trebui sa fie mai mare de 24 ore)
  • erori de ambalare, etichetare si gramaj.

 

In schimb, nu pot fi donate produse expirate si nici bauturi alcoolice.

 

 

Ce beneficii au agentii economici care doneaza produse 

Companiile care doneaza alimente si produse nealimentare beneficiaza de scutiri de taxe  prin legea sponsorizarii, respectiv prin actul normativ care reglementeaza reducerea risipei alimentare. 

 Astfel, companiile care doneaza alimente nu mai trebuie sa plateasca TVA pentru aceste produse, ceea ce reprezinta un beneficiu fiscal semnificativ. Daca se realizeaza un contract de sponsorizare, valoarea bunurilor sponsorizate reduce impozitul pe profit sau pe venit datorat, cu valoarea bunurilor donate.

 In plus, prin donarea surplusul de alimente, companiile reduc cantitatea de deseuri pe care trebuie sa o gestioneze. Acest lucru poate duce la economii semnificative in ceea ce priveste taxele de depozitare si eliminare a deseurilor.

 Pe langa beneficiile financiare, exista avantaje si de alta natura. Agentii economici care se implica in activitati caritabile contribuirea la combaterea foametei, contribuie la reducerea risipei de alimente si, implicit, la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera asociate cu descompunerea deseurilor alimentare in depozitele de gunoi.

 Prin donarea surplusului alimentar, companiile contribuie la atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabila ale Natiunilor Unite, in special cele legate de foamete (SDG 2), consum si productie responsabila (SDG 12) si combaterea schimbarilor climatice (SDG 13).

 De asemenea, implicarea in activitati de responsabilitate sociala poate creste moralul si motivarea angajatilor si e deschisa oportunitatea de servicii sau colaborari cu Banca pentru Alimente, cum este voluntariatul cu angajatii intr-o actiune a bancii (voluntariat corporatist).

 

 

Cum poti deveni partener 

Reprezentantii agentilor economici care doresc sa devina parteneri ai Bancii pentru Alimente pot contacta organizatia pe adresa de email cluj@bancapentrualimente.ro sau la numarul de telefon +40 753 727 364 (Andreea Bobis, vicepresedintele executiv al Bancii pentru Alimente Cluj). 

 In prezent, Banca Regionala pentru Alimente Cluj are 33 de parteneri - companii donatoare -, iar alimentele ajung in mod recurent la 21.000 de oameni aflati in nevoie. 

 Anul trecut, cantitatea de hrana donata in regiune (care deserveste judetele Cluj, Alba, Bistrita-Nasaud si Sibiu) a fost de 1.116 tone de alimente. Din 2018 si pana la finalul anului trecut, cantitatea de produse donate a ajuns la 3.313 tone, cu o valoare comerciala de 4 milioane de euro.

 

 

Doneaza lunar 2 euro  

Persoanele fizice se pot si ele implica, printr-o donatie lunara de 2 euro pe luna, prin trimiterea unui sms cu textul HRANA la numarul 8845. 

 Astfel, fiecare donator ajuta la salvarea de la risipa a unei cantitati de aproximativ 9 kilograme de mancare/luna, hrana care ajunge la ONG-uri care deservesc oameni in nevoie din judetele Cluj, Alba, Sibiu si Bistrita-Nasaud.

 Federatia Bancilor pentru Alimente din Romania cuprinde noua Banci Regionale pentru Alimente in Bucuresti, Cluj, Roman, Oradea, Brasov, Timisoara, Constanta, Craiova, Galati. 

 Aceasta este o mare retea nationala de solidaritate la dispozitia societatii, organizatiilor caritabile si a celor mai vulnerabili dintre noi, o punte intre existenta surplusului de alimente si cei care au mai multa nevoie de hrana.

 

0 comentarii2324 vizualizări12 iunie 2024
rss 2.0
rss 2.0