Pentru asigurarea desfasurarii in conditii de siguranta, legalitate si ordine publica a scrutinului pentru alegerea Presedintelui Romaniei, structurile teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne din judetul Bistrita-Nasaud au adoptat masuri speciale de protectie si interventie.
Peste 1.000 de cadre ale Ministerului Afacerilor Interne (M.A.I.) - politisti, jandarmi, pompieri, politistii de la imigrari si de la alte structuri ale ministerului - sunt mobilizate pentru a asigura protectia celor 314 sectii de votare din judetul Bistrita-Nasaud a transporturilor cu materiale electorale si a spatiilor de depozitare a buletinelor de vot.
Fortele de ordine vor asigura masurile de ordine publica in proximitatea sectiilor de votare si vor interveni prompt in cazul sesizarilor privind posibile fapte care incalca legislatia electorala.
Au fost intensificate actiunile de patrulare in zonele aglomerate, pentru a descuraja orice tentativa de tulburare a ordinii publice.
Orice incalcare a legislatiei va fi tratata cu maxima seriozitate, iar echipele de interventie sunt pregatite sa raspunda prompt oricaror solicitari.
Totodata, se va asigura fluidizarea traficului rutier in zonele din apropierea sectiilor de votare, pentru a preveni blocajele rutiere.
In ceea ce priveste prevenirea incendiilor, echipe specializate de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta al Judetului Bistrita-Nasaud au efectuat verificari prealabile in sectiile de votare pentru a se asigura ca acestea respecta normele de siguranta.
La alegerile prezidentiale, pot vota cetatenii romani care au varsta de 18 ani.
Alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, precum si persoanele aflate in arest la domiciliu, retinute, detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale pot vota prin intermediul urnei speciale, daca au depus cerere in acest sens in termen legal.
In ceea ce priveste atributiile Ministerului Afacerilor Interne cu privire la alegeri, principalele misiuni ale efectivelor M.A.I. mobilizate vizeaza paza si protectia sectiilor de votare, asigurarea masurilor de ordine publica, cu accent pe zona localurilor de vot si verificarea tuturor sesizarilor privind posibile contraventii sau infractiuni electorale.
Presedintele biroului electoral al sectiei de votare ia toate masurile de ordine in localul de vot si in jurul acestuia.
In aceasta zona de protectie a sectiilor de votare este interzisa stationarea oricarei persoane mai mult decat timpul necesar pentru a vota.
Exceptie fac membrii biroului electoral al sectiei de votare, operatorii de calculator, persoanele insarcinate cu mentinerea ordinii, candidatii, persoanele acreditate, dar si altele prevazute expres de lege.
Persoana care refuza sa se conformeze dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi se pedepseste cu amenda cuprinsa intre 1.500 si 4.500 de lei.
Cu aceeasi amenda se pedepseste comercializarea si consumul bauturilor alcoolice in spatiul de protectie al sectiei de votare, in ziua votarii, in intervalul orar 7.00-21.00, precum si continuarea propagandei electorale si sfatuirea alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat.
Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze un anumit candidat se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Persoanele care voteaza de doua sau de mai multe ori, voteaza fara a avea acest drept, introduc in urna mai multe buletine de vot decat au dreptul, utilizeaza un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals risca o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Va reamintesc ca si la aceste alegeri se foloseste Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal.
Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani. Atacul, prin orice mijloace, asupra localului sectiei de votare se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Violarea, prin orice mijloace, a secretului votului se pedepseste cu amenda. Daca fapta a fost comisa de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.
Doamnelor si domnilor,
Efectivele Ministerului Afacerilor Interne din judetul Bistrita-Nasaud sunt pregatite sa gestioneze cu profesionalism orice incident sau eveniment grav care ar putea aparea pana la finalul procesului electoral.
Politistii, jandarmii, pompierii si celelalte efective ale M.A.I. vor actiona conform atributiilor legale ce le revin, cu maxima rigurozitate si echidistanta.
Facem un apel catre toti cetatenii sa respecte regulile de ordine publica si sa semnaleze imediat autoritatilor orice incidente sau nereguli constatate. Prin colaborarea tuturor, ne asiguram ca procesul electoral se va desfasura in cele mai bune conditii.
CENTRUL DE COMUNICARE JUDETEAN BISTRITA-NASAUD
0 comentarii | 1526 vizualizări | 23 noiembrie 2024 |