Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Luni 20 Ianuarie 2025 - 14587
ACTIVITATI DESFASURATE DE INSPECTORATUL DE POLITIE JUDETEAN BISTRITA-NASAUD semestrul I 2024.

Cresterea gradului de siguranta al cetatenilor ramane prioritatea politistilor, iar Inspectoratul de Politie Judetean Bistrita-Nasaud desfasoara activitati specifice, in baza si pentru aplicarea legilor, protectia drepturilor fundamentale, protejarea vietii si apararea statului de drept. 

Politistii bistriteni actioneaza constant, alaturi de celelalte forte angrenate in indeplinirea obiectivului general de crestere a gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului si siguranta stradala.

 

In primele 6 luni ale anului 2024, la nivelul inspectoratului au fost organizate si desfasurate 438 de actiuni de amploare, precum si 2.809 controale. Au fost aplanate  511 stari conflictuale si 315 minori lipsiti de supraveghere au fost depistati, 106 dintre acestia fiind incredintati familiilor, ceilalti unor centre de ocrotire care ii au in ingrijire. In perioada mentionata, patrulele de politisti constituite au intervenit la 6.278 de apeluri semnalate prin intermediul S.N.U.A.U. 112 (+358 fata de semestrul I 2023). De asemenea, in vederea asigurarii unui climat de ordine si siguranta publica, politistii au participat la 100 de misiuni de ordine in urma adunarilor publice.

 

In primele 6 luni ale anului 2024, infractionalitatea sesizata la nivelul Inspectoratului de Politie Judetean Bistrita-Nasaud a inregistrat o usoara scadere (de la 3102 in semestrul I 2023, la 3101 in semestrul I 2024).Comparativ cu anii anteriori, se poate observa ca infractionalitatea sesizata la nivelul I.P.J. Bistrita-Nasaud se mentine in aceeasi tendinta descendenta.

 

Din totalul infractiunilor sesizate, un procent de 15,60%(484) au fost descoperite in flagrant. In mediul rural, infractionalitatea sesizata se situeaza pe un trend descendent,

(-57 infractiuni).

 

 

In semestrul I 2024 politistii I.P.J. Bistrita-Nasaud au fost sesizati prin plangeri sau denunturi si s-au sesizat din oficiu cu privire la un numar de 1.753 de infractiuni de natura judiciara, in scadere cu 3,58% fata de semestrul I 2023,  cand s-au inregistrat 1.818 fapte de acest gen.

 

Din totalul infractiunilor de natura judiciara sesizate, un procent de 8,72% (153) au fost descoperite in flagrant.

 

Faptele ce pot afecta viata, integritatea fizica, psihica si libertatea persoanei au inregistrat o crestere cu 2,05 %, de la 877, la 895 fapte. La acest capitol au scazut infractiunile contra vietii de la 16, la 10 fapte(-10), infractiunile de lovirea sau alte violente, de la 506, la 457 fapte(-49), infractiunile de lipsirea de libertate in mod ilegal, de la 9, la 6 fapte(-3), fiind inregistrate cresteri la infractiunile de vatamare corporala din culpa, de la 121, la 171 fapte(+50) si la infractiunile de viol savarsit asupra unui minor, de la 0, la 40 fapte, ca urmare a modificarilor legislative intervenite la inceputul anului 2024.         

 

In semestrul I 2024 au fost emise de catre politisti 101 (+22) ordine de protectie provizorii, 39 (+2)  in mediul urban si 62 (+20) in mediul rural. Din totalul ordinelor de protectie provizorii emise, 89,1% au fost confirmate de catre procuror.  

 

Referitor la nerespectarea ordinului de protectie provizoriu (conform art. 47 alin. 2 din Legea nr. 217/2003 R privind violenta domestica), au fost sesizate 6 infractiuni, toate in mediul rural.

 

Infractiunile contra patrimoniului inregistreaza o scadere  cu 1,64 %, de la 1222 fapte in semestrul I 2023, la 1202 fapte in semestrul I 2024.

 

La acest capitol s-a inregistrat scadere la infractiunile de furt din locuinte(-20), furt din societati comerciale(-21), furt din curti, anexe gospodaresti, gospodarii(-24), furt din buzunare, posete, genti etc.(-13), furt din autovehicule(-18), talharie(-8).

 

Totodata, au fost inregistrate cresteri la infractiunile de inselaciune 253 inregistrate in semestrul I 2024 (+115). Din totalul acestora, 130 au fost savarsite prin mijloace de comunicare online (+72).

 

Exemplificam cel mai recent caz, cel in care trei tineri din Teleorman, membri ai unei grupari specializate in inselaciuni cibernetice, au fost prinsi, dusi la audieri si retinuti de politistii Serviciului de Investigatii Criminale Bistrita-Nasaud.

 

La data de 6 iunie a.c., politistii Serviciului de Investigatii Criminale Bistrita-Nasaud au descins la locuintele a trei tineri din judetul Teleorman, banuiti de savarsirea infractiunilor de inselaciune, acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operatiuni financiare in mod fraudulos.

 

Din investigatiile si cercetarile efectuate a reiesit faptul ca, in perioada martie-mai 2024, prin intermediul unor aplicatii web si mobile specializate, cei trei ar fi demarat o campanie SPAM prin mesaje SMS, sub forma: "Contul tau (*denumirea unor banci) a fost dezactivat. Pentru a-l activa trebuie sa iti verifici datele accesand urmatorul link:.."

 

In acest fel, acestia ar fi transmis mesaje catre mii de numere de telefon, generate aleatoriu si care apartin unor persoane de pe intreg teritoriul tarii. Persoanele care dadeau curs solicitarii prin accesarea link-ului din SMS erau directionate catre copii fidele ale site-urilor bancilor, pentru a-si introduce datele. Datele introduse ar fi fost folosite ulterior pentru efectuarea, in mod fraudulos, de operatiuni de tranzactionare si retragere numerar..

 

Infractionalitatea stradala sesizata inregistreaza o scadere cu  7,54%, de la 345, la 319 fapte. Trendul descendent se datoreaza, in principal, scaderii numarului de furturi, de la 99, la 70 fapte(-29,29%) si a infractiunilor de talharie, de la 5, la 0.

 

Criminalitatea stradala scade, in mediul rural cu 14 infractiuni si, in mediul urban, cu 12 infractiuni. 

 

Activitatile din domeniul armelor, explozivilor si substantelor periculoase au reflectat colaborarea cu partenerii institutionali si au urmarit realizarea unui control strict al bunurilor cu regim special. In urma actiunilor desfasurate, au fost constatate 20 de infractiuni la regimul armelor, explozivilor si substante periculoase, iar in urma verificarii detinatorilor de arme si munitii a fost dispusa masura anularii dreptului de port-arma pentru 7 persoane. In cadrul activitatilor desfasurate pe aceasta linie, in anul 2024 au fost indisponibilizate 117 arme, (6 aflate in circuitul ilegal), dintre care 104 letale ( 4 ilegale) si 13 neletale.

 

Prevenirea si combaterea delictelor silvice constituie o prioritate specifica judetului Bistrita-Nasaud care detine un fond forestier semnificativ. Activitatile desfasurate de politistii au contribuit la realizarea obiectivelor stabilite la inceputul anului 2024, astfel ca au fost efectuate 532 de controale si actiuni pentru depistarea ilegalitatilor in domeniul silvic. In cadrul actiunilor, au fost constatate 28 de infractiuni si au fost aplicate 273 de contraventii. Totodata, ca masura complementara, au fost confiscati 1.087,73 metri cubi material lemnos.

 

RISCUL RUTIER

In ceea ce priveste siguranta rutiera, in primele 6 luni ale anului 2024, numarul accidentelor grave inregistrate scade cu 11, de la 46 in semestrul I 2023, la 35 in perioada similara 2024, iar in ceea ce priveste numarul persoanelor decedate, a fost inregistrata o scadere cu 6, de la 13 in primele 6 luni ale anului 2023, la 7 in perioada similara a anului 2024.

 

Cu privire la principalele cauze care au condus la producerea accidentelor grave de circulatie s-a constatat ca, in primele 6 luni ale anului 2024, au existat patru cauze majore care au condus la producerea de accidente, acestea fiind: abateri biciclisti (7 accidente) ,viteza neregulamentara (5 accidente), alte preocupari de natura a distrage atentia (5 accidente) si depasirea neregulamentara (4 accidente).

 

In ceea ce priveste cauzele generatoare de accidente rutiere in judetul Bistrita-Nasaud, pe primul loc se regaseste ca si cauza abaterile comise de biciclisti, urmata de neacordarea de prioritate vehicule si viteza neregulamentara.

 

Avand in vedere concluziile desprinse in urma analizarii datelor statistice inregistrate pe durata primelor 6 luni 2024, au fost dispuse masuri precum organizarea unor actiuni care sa vizeze principalele cauze generatoare de accidente rutiere identificate la nivelul judetului, respectiv abateri biciclisti, neacordarea de prioritate si viteza neregulamentara. In acest sens, in primele 6 luni 2024, au fost organizate 493 de actiuni punctuale, au fost retinute 2.129 (+218) de permise de conducere si retrase 1.254 (-89) de certificate de inmatriculare. Politistii structurilor rutiere au aplicat 16.725 de sanctiuni contraventionale. In primele 6 luni 2024, la nivel judetean au fost constatate 347 de infractiuni la regimul circulatiei pe drumurile publice.

 

Totodata, politistii rutieri s-au implicat in activitatile de prevenire pe toate cauzele generatoare de accidente rutiere, cu accent pe constientizarea pericolului la care se expun conducatorii auto atunci cand conduc sub influenta alcoolului sau a altor substante, sens in care, in toate actiunile desfasurate au fost folosite aparatele etilotest si Drugtest din dotare.

 

Ca urmare a actiunilor de monitorizare a traficului rutier, politistii au efectuat un numar de 335 testari cu aparatele Drug Test si au depistat in trafic, conducand autoturisme sub influenta unor substante interzise, un numar de 50 soferi.

 

Totodata, au fost constatate 148 de infractiuni pe aceasta linie, din care 98 infractiuni de conducere sub influenta bauturilor alcoolice, 50 infractiuni de conducere sub influenta unor substante interzise.

 

Biroul Pregatire Profesionala urmareste pregatirea tactica, pregatirea in domeniul educatiei fizice si autoapararii, pregatirea in domeniul tragerilor cu armamentul din dotare si pregatirea in domeniul conducerii autovehiculelor de serviciu a tuturor politistilor implicati in mentinerea climatului de ordine si siguranta publica.

 

In anul 2024 s-a continuat instruirea in domeniul conducerii autovehiculelor in regim defensiv/prioritar - Nivelul I (partea teoretica si practica), pentru personalul care conduce autovehicule de serviciu. Pe parcursul anului 2024 au fost desfasurate  activitati de instruire a politistilor  din cadrul I.P.J. Bistrita-Nasaud si ai altor structuri M.A.I. judetene. Biroul Pregatire Profesionala a asigurat stagii de pregatire intensiva, precum si module de pregatire tactica pentru politisti si elevi ai scolilor de agenti de politie. 

 

Biroul Siguranta Scolara, in perioada analizata, a efectuat 101 actiuni punctuale pentru asigurarea protectiei si crearea unui climat de siguranta in institutiile de invatamant, cat si in proximitatea acestora. Politistii de la aceasta structura actioneaza, intr-un efort comun cu celelalte institutii de profil, in scopul crearii unui mediu sigur atat in unitatile de invatamant preuniversitare, cat si universitare. In primele 6 luni 2024, politistii acestei structuri au organizat si desfasurat 455 (+201) de activitati informativ-preventive in cadrul orelor de curs si 434 (+264) de activitati de informare, destinate altor categorii de beneficiari (parinti, cadre didactice), au implementat 6 proiecte si campanii pentru prevenirea violentei fizice si psihologice in unitatile de invatamant, traficului si consumului de droguri, cyberbullying- ului, portului de obiecte periculoase, violarii vietii private si pe linie de educatie rutiera.

 

In primul semestru al anului 2024, activitatea de prevenire a criminalitatii s-a orientat catre prevenirea victimizarii minorilor, prevenirea violentei domestice si a criminalitatii informatice care au constituit, si in acest an, prioritati nationale de prevenire. In acest sens, au fost desfasurate 211 activitati pentru prevenirea victimizarii minorilor, atat in medii nonformale, tabere, festivaluri, activitati stradale, cat si in incinta unitatilor de invatamant, avand peste 6.800 de beneficiari. Principalele teme abordate au fost prevenirea victimizarii minorilor prin agresiuni sexuale, infractiuni din sfera crimei organizate, disparitii de minori, protejarea bunurilor, siguranta online si siguranta rutiera.

 

Pentru semestrul al II-lea al anului 2024, cresterea gradului de siguranta pentru cetateni se mentine ca fiind obiectivul principal al I.P.J. Bistrita-Nasaud, iar in perioada urmatoare, politistii bistriteni vor continua sa actioneze pentru protejarea persoanei si a patrimoniului.

 

Asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, coruptiei, contrafacerii de marfuri, a infractiunilor in domeniul achizitiilor publice, precum si prin protejarea intereselor  financiare ale Uniunii Europene reprezinta un alt obiectiv principal.

 

In acest sens, vor fi continuate, cu prioritate, activitatile pentru cresterea gradului de siguranta si protectie pentru cetateni prin:

 

    identificarea cu operativitate a autorilor unor fapte penale si tragerea la raspundere a acestora, in vederea prevenirii savarsirii de noi fapte;

    mentinerea unui climat de siguranta in scoli si zonele adiacente;

    prevenirea si combaterea criminalitatii comise stradal si in zona unitatilor de invatamant, precum si a violentei in familie;

    monitorizarea permanenta a starilor conflictuale.

 

Alte obiective ale politistilor bistriteni  sunt: initierea unor campanii noi de prevenire, in functie de datele rezultate din analiza riscului rutier, dar si pe alte linii de munca, pregatirea profesionala continua  a  politistilor, precum si imbunatatirea conditiilor de munca ale personalului inspectoratului.

 

In primele 6 luni 2024, la nivelul judetului, situatia operativa a fost gestionata eficient, fiind angrenate toate fortele disponibile in scopul asigurarii unui serviciu politienesc de calitate, in slujba cetatenilor.

 

0 comentarii441 vizualizări26 iulie 2024




rss 2.0
rss 2.0