In ultima perioada infractiunile de inselaciune prin intermediul diverselor platforme online au inregistrat o crestere. Si la nivelul judetului Bistrita-Nasaud, atat persoane fizice, cat si juridice au sesizat politia referitor la astfel de cazuri. Politistii desfasoara activitati pentru identificarea autorilor in dosare penale vizand savarsirea mai multor infractiuni de inselaciune, prin folosirea de nume sau calitati mincinoase in scopul obtinerii unor foloase materiale injuste.
Pentru informarea dumneavoastra, in scop preventiv, din cazuistica cu care se confrunta, politistii exemplifica o modalitate de inducere in eroare a cetatenilor:
Pe diverse platforme online (retele de socializare, site-uri de comert) sunt postate anunturi in care sunt oferite spre vanzare bunuri cu preturi atractive sub valoarea de piata a acestora, iar persoanele care posteaza aceste oferte, conditioneaza livrarea bunurilor sau demararea formalitatilor comerciale de virarea unor sume cu titlu de avans in conturile bancare indicate de acestia.
Ulterior achitarii contravalorii bunului achizitionat persoanele in cauza nu mai livreaza bunurile catre cumparator si nu mai pot fi contactati de catre acestia.
Banii astfel virati, sunt redirectionate in timp scurt in alte conturi bancare deschise in strainatate, ingreunand urmarirea banilor si identificarea autorilor faptelor penale.
In context, pentru a evita sa fiti victimele acestor de fraudele comise in mediul online politistii recomanda sa:
Achizitionati bunuri din surse sigure, folosind site-uri de comert online pe care le cunoasteti sau pe care le-ati mai folosit si verificati recenziile comerciantului inainte de a achizitiona produsul.
Pastrati intotdeauna documentele referitoare la platile pe care le-ati efectuat online. Acestea pot fi folosite pentru stabilirea termenilor si conditiilor vanzarii sau pentru a face dovada ca ati platit pentru bunuri.
Evitati sa faceti cumparaturi pe site-uri care nu folosesc un serviciu de tip "full authentification"(Verified by Visa / MasterCard Secure Code).
Daca efectuati cumparaturi pe site-uri de comert online de la persoane fizice, nu trimiteti banii in avans. Folositi un serviciu cu plata ramburs (achitarea costurilor de catre destinatar la momentul livrarii bunului) pentru a verifica bunurile achizitionate.
Efectuati o verificare faptica a bunului pe care urmeaza sa il cumparati pentru a va asigura ca acesta exista in materialitatea lui asa cum este prezentat in anuntul/postarea online, precum si pentru a verifica existenta eventualelor defecte.
Evitati achizitia de marfuri oferite la preturi mult mai mici decat pretul real, verificati valoarea reala a bunurilor pe site-urile de comert autorizate. Indiferent de natura bunurilor postate nu reactionati precipitat la astfel de "oferte", nu uitati faptul ca expresia "prea bun ca sa fie adevarat" se aplica in unele cazuri, iar un aparent chilipir se poate "concretiza" intr-o paguba semnificativa.
Pentru a achizitiona bunuri cu o valoare ridicata, folositi plati prin ordin de plata cu confirmare, modalitate prin care banca retine suma de bani aferenta tranzactiei pe care ulterior o deblocheaza si transmite vanzatorului ulterior unei confirmari primite de la cumparator.
Efectuati un minim de verificari cu privire la entitatea cu care intentionati sa demarati relatii comerciale, verificati cu atentie adresa e e-mail de pe care s-a transmis corespondenta si nu efectuati tranzactii bancare pana nu obtineti de la unitatea dumneavoastra bancara toate datele corespondente titularului contului bancar.
Asigurati-va ca transferul informatiilor se face in mod securizat. Verificati existenta simbolului de tip lacat in bara URL si folositi un protocol HTTPS sau SSL atunci cand navigati pe internet.
Nu in ultimul rand verificati ca persoana cu care interactionati in mediul online sa fie reala, si sa nu foloseasca nume sau calitati mincinoase.
0 comentarii | 21 vizualizări | 21 martie 2023 |