Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Politie Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Furt din locuinta solutionat de politistii de la Investigatii Criminale si Ordine Publica Bistrita.

Prejudiciul, in cuantum de 1000 de euro, a fost recuperat integral de politisti.  Astazi, in urma cercetarilor si investigatiilor efectuate, politistii Biroului de Investigatii Criminale, impreuna cu cei ai Biroului de Ordine Publica din cadrul Politiei Municipiului Bistrita au identificat o tanara de 18 ani, din Poiana Ilvei, banuita de furt din locuinta.

 In fapt, in dupa-masa de ieri, 11 ianuarie, o tanara din Bistrita a sesizat prin 112 faptul ca i s-a sustras o suma de bani, pe care o pastra in locuinta ei din municipiul Bistrita.

 In urma investigatiilor efectuate, politistii au stabilit faptul ca, in perioada 15 decembrie 2021-3 ianuarie 2022,  tanara din Poiana Ilvei ar fi sustras din apartamentul situat in Bistrita, in mod repetat, mai multe sume de bani. Prejudiciul total este de 1.000 de euro si a fost recuperat, in totalitate, de politisti.

 In cauza a fost intocmit dosar penal, iar cercetarile sunt continuate de catre politistii Biroului de Investigatii Criminale.

 

Doua persoane care au incalcat masura carantinei la domiciliu, sanctionate contraventional de politistii din Nasaud

 In dupa-masa de ieri, 11 ianuarie, in urma verificarilor efectuate, politistii din cadrul Politiei Orasului Nasaud au constatat faptul ca, doi tineri plasati in carantina la domiciliu, la aceeasi adresa, nu respecta masurile dispuse.

 Astfel, tanara de 23 de ani si un tanar de 26 de ani, ambii plasati in carantina la o adresa din orasul Nasaud, au fost sanctionati contraventional, cu amenda in cuantum total de 2.000 de lei, pentru nerespectarea Legii 55/2020.

 Totodata, cu privire la cele constatate ieri, politistii au informat Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud, pentru masuri suplimentare.

 

 

 Dosar penal pentru nerespectarea obligatiilor prevazute de Legea 118/2019, privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor

 Ieri, 11 ianuarie, in urma verificarilor efectuate de politisti cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, politistii Sectiei 6 Politiei Rurala Nasaud s-au sesizat din oficiu cu privire la savarsirea infractiunii prevazute de art. 21 din Legea 118/2019 si au intocmit dosar penal in cadrul caruia efectueaza cercetari.

 Vizat de comiterea faptei este un barbat de 43 de ani, din Telciu, condamnat pentru infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale. In luna decembrie 2021, barbatului i s-au adus la cunostinta obligatiile pe care le are in conformitate cu Legea 118/2019 privind Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor.

 Acesta, desi avea obligatia de a anunta in prealabil Politia, in cazul efectuarii oricaror deplasari din localitatea de domiciliu, mai lungi de 15 zile, ar fi plecat in strainatate, fara a anunta acest lucru.

 In cauza a fost intocmit dosar penal, iar politistii Sectiei 6 Politie Rurala Nasaud continua cercetarile pentru documentarea faptei sub toate aspectele.

 

Info de background

 Registrul national automatizat cu privire la persoanele care au comis infractiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor este operational din iulie 2021 si este un instrument de prevenire si combatere a acestui tip de fapte. Odata cu operationalizarea Registrului, toate persoanele aflate in evidentele cazierului judiciar cu astfel de infractiuni si care indeplinesc conditiile prevazute in Legea nr. 118/2019 au fost inscrise si in Registru.

 Registrul se constituie ca o evidenta distincta de cea a cazierului judiciar si reprezinta un mijloc de cunoastere, supraveghere si identificare operativa a persoanelor care au comis infractiuni privind traficul si exploatarea persoanelor vulnerabile, infractiuni contra libertatii si integritatii sexuale. Certificatul de integritate comportamentala este documentul eliberat persoanelor fizice care atesta lipsa inscrierilor in Registru sau, dupa caz, datele inscrise in Registru cu privire la acestea.

 

In Registru se tine evidenta urmatoarelor persoane: 

  • Ø persoanelor fizice condamnate ori impotriva carora s-au luat alte masuri cu caracter penal potrivit prevederilor Legii nr. 286/2009, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si a celor fata de care au fost dispuse masuri procesual-penale in legatura cu infractiunile anterior enumerate, de catre organele romane competente;
  • Ø persoanelor de cetatenie romana, despre care s-au primit comunicari de luare in evidenta din partea autoritatilor centrale din celelalte state membre si a autoritatilor competente din statele terte, cu privire la savarsirea unei infractiuni de acest fel;
  • Ø persoanelor nascute in strainatate, despre care s-au primit comunicari din partea autoritatilor competente ale altor state, cu privire la savarsirea unei infractiuni dintre cele enumerate si cu privire la care sunt date ca se deplaseaza sau ca se pot deplasa pe teritoriul Romaniei. 

 Persoanele inscrise in Registru au obligatia de a se prezenta periodic la organele de politie, pe raza carora domiciliaza sau isi au resedinta, dar nu mai tarziu de o data la 3 luni, pentru a comunica acestora informatii relevante referitoare la profesia, meseria sau activitatea pe care o desfasoara, mijloacele de existenta, persoanele minore, in varsta, cu dizabilitati sau vulnerabile cu care locuiesc sau cu care au intrat in contact in mod direct si sistematic, unitatile de invatamant scolar sau prescolar, taberele de copii, spitalele de copii sau orice loc frecventat in mod preponderent de copii, in care au avut acces in aceasta perioada,  adresa unde locuiesc si modalitatea de comunicare cu organele de politie.

 

Persoanele inscrise in Registru au obligatia: 

  • Ø de a anunta, in prealabil, organul de politie pe raza caruia locuiesc, in cazul intentiei efectuarii oricaror deplasari din localitatea de domiciliu mai lungi de 15 zile, inclusiv cu privire la localitatea de destinatie, scopul deplasarii, perioada de deplasare si mijlocul de transport folosit;
  • Ø de a se prezenta la organul de politie pe raza caruia isi stabilesc locuinta, pentru a comunica despre aceasta si a fi luate in evidenta, in termen de cel mult 3 zile.

 

Nerespectarea obligatiilor constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

 

 

0 comentarii3108 vizualizări12 ianuarie 2022




rss 2.0
rss 2.0