Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 19 August 2022 - 14587
Cum poti cucerii o tara cu Facebook-ul !

O poza, mai multe zvonuri, un canal de socializare, lipsa de reactie a autoritatilor - au fost suficiente pentru ca in decurs de cateva zeci de ore o tara sa fie sub asediul panicii si sa devina propria victima a actiunilor sale. Aceasta situatie arata cat de puternice sunt retelele de socializare, dar mai ales retele informale din Romania, cat de repede circula informatia din gura in gura (telefon in telefon) si unde poate duce aceasta.

Dar cum se formeaza pretul benzinei?

Romania achizitioneaza 78% din titei din import la preturi care sunt conectate la pretul titeiului de pe bursele internationale. Acest titei este rafinat, transportat, depozitat si vandut prin benzinarii clientilor. Costul acestor operatii este de cca. 1,6 lei/litru de benzina de Premium 95. Ulterior statul aplica taxe si accize la pretul final.

In data de 10 martie 2022, ora 9.45, pretul Brent al titeiului era de 112,84 $/baril si la un curs leu-dolar de 4,5 leu/$, pretul la pompa ar trebui sa fie de cca. 7,95 lei/litru 

 

Baril (USD)

112.84

Litru titei (USD/l)

0.71

Curs valutar (leu/USD)

4.50

Litru titei (lei/l)

3.19

Rafinare, transport, stocare, furnizare (lei/litru)

1.60

Aciza/litru (leu/l)

1.89

TVA

1.27

Pret la pompa (lei/litru)

7.95

 

 

Este adevarat in data de 8 martie 2022 pretul titeiului a atins un nivel maxim al pretului de 139 $/barilul, aspect care daca s-ar fi pastrat ar fi determinat un pret la pompa de 8,83 lei/litru. Dar acest pret a scazut rapid dupa doar cateva ore la nivelul pretului care exista si in prezent 107 - 114 $/baril.

Baril (USD)

139.00

Litru titei (USD/l)

0.87

Curs valutar (leu/USD)

4.50

Litru titei (lei/l)

3.93

Rafinare, transport, stocare, furnizare (lei/litru)

1.60

Aciza/litru (leu/l)

1.89

TVA

1.41

Pret la pompa (lei/litru)

8.83

 

Totusi la unele benzinarii pretul la pompa a crescut ieri in Romania. Daca in prima parte a zilei de ieri cresterea pretului s-a datorat unei poze (care arata un pret de 11 lei/litru la o benzinarie) si a raspandirii unor fake news uri despre atingerea acestui pret la toate benzinariile la ora 24 (actiune  mai mult sau mai putin determinata de interesate in manipularea pretului si a cantitatilor vandute pe termen scurt de unele benzinarii), in a doua parte a zile, cresterea pretului s-a bazat tocmai pe cresterea cererii (a exploziei vanzarii de produse petroliere). Creseterea brusca a cererii, atrage intotdeauna cresterea  brusca a pretului (relatata de multi dintre cei care au stat la cozi cu orele).


Din pacate nu putem sa nu remarca, inca o data, modul defectuos in care statul (nu)actioneaza in astfel de situatii. Isteria in care au fost atrasi romanii, tinuti la cozi noaptea, a fost abordata superficial cu mesajul auzit de atatea ori: "nu se scumpeste benzina". Oare de cate ori au auzit aceste vorbe anul trecut oamenii pentru energie electrica si gaze naturale?

Un alt mesaj lansat de autoritati: "maine se vor face controale, se vor da amenzi etc".

De ce maine? De ce nu azi? Suntem in plina criza mondiala!

Obisnutul: "Am terminat programul, Reveniti maine!" nu este pentru aceste vremuri.

 

Dincolo de bataia de joc la adresa romanilor este totusi situatia haotica, periculoasa in care poate degenera aceasta isterie. Orice varf de achizitie determina o golire a rezervoarelor din statii, iar cisterna poate nu este programata sa vina maine si ce o sa facem? Nu vor mai circula maine Salvarea, Politial Transportul in comun etc., pentru ca s-a vandut tot stocul intr-o noapte.

 

  • Imediat (nu maine sau poimaine) autoritatile trebuiau sa fie in toate statiile PECO si sa aplice legea privind vanzarea speculativa!
  • Imediat autoritatile trebuiau sa fie in toate statiile PECO si sa aplice legea, in ceea ce priveste transportul produselor petroliere in recipiente improvizate!
  • Imediat autoritatile trebuiau sa solicite mobilizarea tuturor cisternelor care sa transporte benzina/motorina la toate statiile PECO, astfel incat indiferent cat se vinde intr-o zi, statiile sa nu ramana fara benzina/motorina maine!

 

Oamenii sunt speriati dupa ce au iesit din Pandemie si au intrat intr-o Zona de Razboi. In Romania reteaua informala este mult mai puternica decat cea formala, iar retele de socializare amplifica aceasta caracteristica naturala a romanilor, aspect care trebuie constientizat si folosit de autoritati. Nu in ultimul rand trebuie sa intelegem ca nu putem continua sa actionam ca in starea de dinainte de pandemie.

 

1 comentariu4578 vizualizări10 martie 2022
rss 2.0
rss 2.0