Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 19 August 2022 - 14587
GHEORGHE TITEICA, UN NUME DE REFERINTA IN MATEMATICA ROMANEASCA.

Facem un gest patriotic lasand politicienii sa se certe, sa se injure, sa se imbrancesca, sa se scuipe, pentru castigarea propriilor interese si sa urcam pe podium, macar in zi aniversara sau comemorativa, romani care se bucura de o afectiune publica, precum academicianul Gheorghe Titeica. E un mare pacat ca astazi nu mai stim sa apreciem genii, iar cei care astazi se revolta nu urmaresc un ideal, ci o revolta doar ca sa darame. Asta inseamna ca s-a stricat ceva in mentalul  european colectiv.

Sa meditam o clipa asupra matematicianului si pedagogului Gheorghe Titeica, nascut  4/16 octombrie 1873, la Turnu Severin, format de profesorul Spiru Haret, care a contribuit prin numeroasele  sale  lucrari de matematica la ridicarea nivelului invatamantului din Romania, fiind un creator al unor capitole de geometrie diferentiala proiectiva si afina, unde a introdus noi clase de suprafete, curbe si retele, care ii poarta numele. A infiintat revista "Gazeta matematica" impreuna cu alti colegi de breasla cum sunt: I. Ionescu, A. Ioachimescu, V. Cristescu, iar cu  G.G. Longinescu a infiintat publicatia "Natura", iar cu D. Pompeiu a editat revista  "Mathematica". 

Datorita lucrarilor sale de geometrie diferentiala, devine celebru in lumea stiintifica si este ales ca presedinte al sectiei de geometrie la diferite congrese de profil.

In 15 mai 1913, devine membru titular al Academiei Romane, in 1928 vicepresedinte, iar in anul urmator, secretar general al prestigiosului for stiintific.

            Pentru Romania este socotit "geometrul numarul unu", dupa cum afirma profesorul  Daniel Stretcu de la Colegiul "Gh. Titeica" din Drobeta Turnu Severin. Este al cincilea  doctorand roman in domeniul matematicii, apreciat de profesorii lui, bine fixat in analele  matematicii romanesti, fiind un profesor apreciat  atat la Paris, cat si la Universitatea Mariland din Statele Unite.

Gheorghe Titeica  este unul dintre organizatorii Congresului de matematica, desfasurat in anul 1932 la Drobeta Turnu Severin. "Orasul nostru a devenit in acest an, o adevarata capitala a matematicii", dupa cum a precizat dr. Tudor Ratoi, directorul Arhivelor Statului Mehedinti. Alaturi de 140 matematicieni romani  prezenti la congres, intre care  nume de referinta a acelor vremuri: Dimitrie Pompeiu - membru al Camerei Deputatilor, prof. Petre Sergescu de la Cluj, Grigore Mosul, Simeon Stoilov, Miron Nicolescu, au fost prezenti la congres si 40 de matematicieni straini din - Franta, Belgia, Polonia, Bulgaria si Iugoslavia. Titeica  a fost printre organizatorii acestui congres, iar in una din zile, lucrarile s-au desfasurat pe un vas care efectua  o croaziera pe Dunare, permitand invitatilor sa vada frumusetea salbatica a Dunarii la Cazane. O imbinare a matematicii cu mediul inconjurator, cu turismul.  

OMUL nascut in poarta Severinului din spuma alba a Dunarii, a inteles de la mentorul  sau Constantin Gogu, presedinte al "Societatii amicii stiintei", ca menirea unui profesor este sa raspandeasca stiinta printre tineri. Asa se face ca a fost unul dintre fondatorii revistei Nastura, unde a publicat multe articole de cultura general, cat si despre profesorii sai din scoala si universitate.

Iata oameni care rostesc cuvinte adanci si adevarate, cu trairi care infrumuseteaza, nu spulbera.

 

            Ioan Mititean

0 comentarii4473 vizualizări05 octombrie 2020
rss 2.0
rss 2.0