Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Analize-Comentarii Vineri 19 August 2022 - 14587
A revenit in actualitate ARIVISTUL.

Cu un cuvant nemtesc, i se zice in Ardeal: Thruster. Ce va sa insemne arivism (Thruster)? O coruptie morala de care sufera in mare grad tarile inapoiate in cultura. Inaintarea pe scara larga a demnitatilor sociale ar fi sa se intemeieze, in stari si tari normale, pe meritele ce le dobandeste cineva prin munca reala si prin calitatile sale de inteligenta si morala.

Arivistul, insa, este omul care nu alege in mijloacele de a ajunge cat mai sus. El stie sa invarteasca, la trebuinta, armele intrigilor si ale lingusirilor. In loc de-a merge pe calea dreapta si cinstita, dar spinoasa, prefera ulicioara protectiei, a favoarei care, si daca nu va fi tocmai curata si nici dreapta, in schimb e comoda si sigura.

Pentru un arivist nu-i hotarator niciodata interesul comun. Intai vine persoana sa, in al doilea rand, de obicei, iarasi persoana sa, apoi - neamurile sale sau prietenii sai, cam de acelasi calibru.

Ca desteptaciune - indeobste marginit, ca barbat de munca - lenes, ca sentiment de jertfa - zero, arivistul isi bate joc de omul datoriei, il socoteste pe acesta de persoana foarte natanga, isi rade de dansul, ca pe langa truda zilnica, pusa in cutare slujba, totusi nu izbuteste sa-si ciopleasca o "situatie", in vreme ce el - iscusitul arivist -  a facut cariera stralucita si, repede, s-a incovoiat (caci nu se putea altmintrelea), dar nu s-a spetit... Si nici nu roseste cand, mai ales la masa alba si mult iubita, isi marturiseste dibaciile.

El isi zice, ca e logic si consecvent, caci merge totdeauna - cu cel mai tare...

Cazurile de arivism sunt atat de latite, incat oameni deplini onorabili nu stau la indoiala astazi a recomanda tanarului alergator dupa posturi: "E bine, domnule, sa-ti cauti o protectie, daca vrei sa dai inainte!".

Presa, ocupandu-se de asemenea creaturi, nu poate, prin o critica nefolositoare, astazi, sa descopere faptele si numele odioase, ca sa lecuiasca astfel societatea romaneasca de o cangrena, care a luat proportii considerabile.

Cand, insa, dumnealor insisi se dau de gol prin faptul ca in "consecventa" merg totdeauna cu cel mai tare, datoria factorilor de la putere si a tuturor autoritatilor este sa le arate usa, fara forme.

 

 Alexandru Daraban.

 

 

 

 

 

*Dupa Telegraful Roman, Sibiu, Anul LXVII, 1919, nr. 4, p. 1.

 

 

 

 

 

 

0 comentarii4529 vizualizări04 februarie 2020
rss 2.0
rss 2.0