Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Joi 18 Iulie 2024 - 14587
Majorarea cotei de impozitare pentru veniturile a caror sursa nu poate fi identificata.

AJFP Bistrita Nasaud informeaza  contribuabilii-persoane fizice  care realizeaza venituri a caror provenienta nu poate fi dovedita , ca prin  Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung, a fost adusa o modificare importanta constand in majorarea cotei de impozitare la 70%.

Trecerea de la cota de impozit pe venit de 16% la cea de 70% se va face incepand cu data de 1 iulie 2024 si se va aplica deciziilor de impunere emise de organele fiscale incepand cu aceeasi data.

 Orice venituri constatate de organele fiscale, in conditiile Codului de procedura fiscala, a caror sursa nu a fost identificata, se vor impune cu o cota de 70% aplicata asupra bazei impozabile ajustate. Prin decizia de impunere organele fiscale vor stabili cuantumul impozitului si al accesoriilor.

In prezent, cota de impozit pentru veniturile realizate de persoanele fizice a caror sursa nu a fost identificata  este de 16 %, doar cu 6 % mai mult decat cota standard impusa contribuabililor corecti, fapt care nu este de natura a conduce la echitatea impunerii si conformarea voluntara. Sanctionarea activitatilor neinregistrate fiscal conform legii contribuie la protejarea mediului de afaceri onest, de interferentele din zona evaziunii fiscale.

Ca urmare, pana la data intrarii in vigoare a noilor prevederi legale ( 1 iulie 2024), in vederea conformarii,  contribuabilii au oportunitatea de a-si declara veniturile si de a-si plati obligatiile fiscale aferente acestora, evitand situatia incadrarii acestora in categoria de risc fiscal, cu consecinta impunerii cu o cota de impozitare majorata si a obligatiilor fiscale accesorii aferente acestora.

Baza legala:

- Legea nr. 296/2023 privind unele masuri fiscal-bugetare pentru asigurarea sustenabilitatii financiare a Romaniei pe termen lung.

 

 

  Dorina Sanda CICIOC   

     Sef administratiei,                             

 

                           

       Intocmit: Compartimentul Comunicare

0 comentarii3297 vizualizări10 mai 2024
rss 2.0
rss 2.0