Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Joi 18 Iulie 2024 - 14587
Dupa 16 ani in UE, constatam un proces periculos de DESTRUCTURARE a economiei nationale.

Prima proiectie finalizata pentru Romania anului 2040. In cadrul unei conferinte care a avut loc la Banca Nationala a Romaniei in ziua de 15 iunie 2023 Asociatia pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES) a prezentat concluziile principale cuprinse in cartea Sa gandim dincolo de azi. Modelul economic romanesc in UE. Romania - Orizont 2040, Editura Economica, Bucuresti, 2021, 668 de pagini, coordonatori, dr. ec. Constantin Bostina, prof. univ. dr. Nicolae Istudor, prof. univ. dr., membru corespondent al Academiei Romane Gheorghe Zaman. Lucrarea incununeaza un demers complex prin diversitatea formelor de abordare pe parcursul mai multor ani (dezbateri pe domenii, lucrari de cercetare, sinteze), prin tematica economico-sociala exhaustiva, precum si prin numarul, diversitatea si valoarea contributorilor.

Conceperea, punerea in opera de-a lungul etapelor de realizare si finalizarea lucrarii s-au desfasurat sub egida Sectiei de Stiinte Economice, Juridice si Sociologie a Academiei Romane. Parteneri la elaborarea lucrarii au fost Asociatia Generala a Economistilor din Romania (AGER), Asociatia Facultatilor de Economie din Romania (AFER), Academia de Studii Economice (ASE) din Bucuresti, Institutul National de Cercetari Economice "Costin C. Kiritescu" (INCE) al Academiei Romane, Academia de Stiinte Agricole si Silvice "Gheorghe Ionescu Sisesti" (ASAS), Romania Durabila, Societatea Academica de Management din Romania (SAMRO), Asociatia Confederatiilor Patronale din Romania (ACPR), Camera de Comert si Industrie a Romaniei (CCIR), Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR).

In conditiile unei diversitati de proiecte, programe, strategii, previziuni etc. deschise asupra Romaniei urmatoarelor decenii, lucrarea elaborata de ASPES reprezinta primul demers de acest fel dus la capat, finalizat printr-un produs stiintific, valorificabil ca document si sursa de lucru pentru decidentii politici, pentru specialisti si pentru publicul larg.

Totodata, lucrarea certifica parcurgerea unei etape din activitatea ASPES, care a implinit 20 de ani de stiinta, practica si experienta economica si sociala. ASPES s-a infiintat in urma cu doua decenii ani, coaguland forta intelectuala si expertiza practica din mediul universitar, din cercetarea academica, din mediul de business, societatea civila si tineret scolar si universitar.

Astazi, ASPES este recunoscuta ca "o asociatie profesionista privata, non-profit, nepartizana, dedicata intelegerii mai bune a economiei romanesti si problemelor sale reale".

O concretizare in aceasta directie este lucrarea Sa gandim dincolo de azi. Modelul economic romanesc in UE. Romania - Orizont 2040. In lucrare se regasesc rezultate de cercetare, idei, reflectii, experiente practice sintetizate din mediul academic, universitar si de cercetare, din mediul de afaceri si din cel financiar?bancar, din societatea civila, din lumea tinerilor intreprinzatori, studenti si elevi.

Continutul lucrarii oglindeste esenta a 22 de dezbateri la care au participat cu interventii zece membri ai Academiei Romane, 120 de profesori din invatamantul superior, cercetatori din institute si profesori din invatamantul preuniversitar, 300 de antreprenori, patroni din mediul de afaceri, conducatori si alti specialisti din domeniul financiar?bancar, tineri in plin proces de formare. Cu originea in confruntarile de idei ale unor dezbateri desfasurate in mai multe centre universitare si economice, lucrarea nu este catusi de putin o asociere de pareri exprimate cu voce tare si apoi transcrise ori parafrazate, ci o suita de contributii elaborate in scopul unei viziuni din perspectiva zilei de azi, asupra Romaniei de maine.

Lucrarea cuprinde: "Argument" - in care dr. ec. Constantin Bostina demonstreaza "Nevoia unui Model economic romanesc in Uniunea Europeana. Romania 2020?2040"; "Viziune" - fundamentare conceptuala a modelului de constructie propus; "Romania 2020?2040" - corpus de analize asupra diversitatii de domenii economice, sociale, educationale, stiintifice, administrative, culturale, geopolitice abordate in dinamica lor, dinspre fundamentarile istorice demne de revalorificare in pas cu vremea, trecand prin obiectivarea prezentului si asezate in consonanta cu evolutiile generatoare de schimbari; "Dovezi ca se poate si in Romania" - exemple de realizari, inclusiv cu prioritate certificata sau cu sincronie recunoscuta, incurajatoare in mod rational asupra viabilitatii unui model de existenta cu parametri proprii si cu valente integratoare la scara europeana si globala.

Concluzia fundamentala a acestui demers stiintific, consacrata si de evenimentul de la BNR din 15 iunie 2023, este ca la cei peste 30 de ani de la renuntarea la economia planificata si la cei 16 ani de la intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, constatandu-se un proces periculos de DESTRUCTURARE a economiei nationale, pune pentru prima data nevoia unui MODEL ECONOMIC ROMANESC IN UE SI NU NUMAI IN UE, prin RESTRUCTURAREA SI RECONSTRUCTIA ECONOMIEI NATIONALE IN ROMANIA, din perspectiva anilor 2040.

0 comentarii7476 vizualizări15 iunie 2023
rss 2.0
rss 2.0