Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Vineri 19 Iulie 2024 - 14587
Legea 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile ulterioare.

"1 martie 2022 - intrare in vigoare a prevederilor art. 61 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare si a prevederilor alin. (1^1) si (1^2) ale art. 79 din Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, cu modificarile si completarile ulterioare "

  Administratia Judeteana a Finantelor Publice Bistrita-Nasaud reaminteste contribuabililor ca incepand cu data de 1 martie 2022 au intrat in vigoare prevederile art.    61 alin. (1) din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea si combaterea evaziunii fiscale, cu modificarile si completarile ulterioare, potrivit carora  "constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 1 an la 5 ani sau cu amenda retinerea si neplata, incasarea si neplata, in cel mult 60 de zile de la termenul de scadenta prevazut de lege, a impozitelor si/sau contributiilor prevazute in anexa la prezenta lege".

           De asemenea,  incepand cu data de 1 martie 2022, contribuabilii/platitorii persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica, precum si persoane fizice care desfasoara o profesie liberala sau exercita o activitate economica in mod independent in una dintre formele prevazute de O.U.G. nr.  44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale, cu modificarile si completarile ulterioare, sunt obligati sa transmita organului fiscal central cereri, inscrisuri sau orice alte documente prin mijloace electronice de transmitere la distanta, respectiv prin intermediul serviciului "Spatiul privat virtual".

 

         In situatia in care contribuabilii/platitorii nu isi indeplinesc obligatia comunicarii prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta a cererilor, inscrisurilor sau oricaror altor documente , iar acestea sunt depuse la organul fiscal central in format letric, nu vor fi luate in considerare, urmand ca acesta sa notifice contribuabilii/platitorii cu privire la obligativitatea comunicarii prin intermediul mijloacelor electronice de transmitere la distanta.

 

   Informatii suplimentare cu privire la inrolarea in SPV se pot obtine:

 - accesand portalul ANAF, la sectiunea "Servicii Online"/subsectiunea "Inregistrare utilizatori"/"Spatiul Privat Virtual" /"Inregistrare /Inrolare persoane fizice si juridice in Spatiul Privat Virtual "

- vizionand materialele informative publicate pe www.youtube.com (pentru persoane juridice, pe baza certificatelor digitale -

https://www.youtube.com/watch?v=SHXWtBP4jf4&t=3s si pentru persoane fizice, cu nume de utilizator si parola -

https://www.youtube.com/watch?v=XFQ9KJrI5v0 )

- telefonic, apeland Call Center-ul ANAF la nr. 031.403.91.60.

 

    Baza legala: -art. XXIX din O.U.G. nr. 130 /17.12.2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

              -art.I pct.10 , art. VI alin.(2) din Ordonanta nr. 11/2021 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si reglementarea unor masuri fiscale.

 

 

          Dorina Sanda CICIOC      

           Sef administratie,           

 

 

  Intocmit: Compartimentul Comunicare

0 comentarii12397 vizualizări08 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0