Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Joi 18 Iulie 2024 - 14587
Precizari ANAF privind stabilirea rezidentei fiscale.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala informeaza contribuabilii persoane fizice care sosesc /pleaca, in/din Romania pentru o perioada ce depaseste in total 183 de zile ca, in vederea stabilirii rezidentei fiscale, au obligatia depunerii la ANAF a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania sau, dupa caz, a Chestionarului pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.

          Chestionarele se pot transmite electronic sau se pot depune personal sau prin imputernicit, la registratura institutiei sau prin posta, cu confirmare de primire.

          Formularele electronice ale chestionarelor sunt publicate pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (www.anaf.ro) sectiunea "Servicii online" rubrica "Descarcare Declaratii electronice" - "Descarcare Declaratii" si pot fi descarcate de contribuabili utilizand urmatorul link: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/descarcare_declaratii.htm .

 

          Astfel, formularele se regasesc sub urmatoarele denumiri:

- Z015 - Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la sosirea in Romania;

- Z017 - Chestionar pentru stabilirea rezidentei fiscale a persoanei fizice la plecarea din Romania.

          Chestionarele completate electronic se depun prin intermediul portalului www.e-guvernare.ro , respectiv pe portalul www.anaf.ro , prin Spatiul Privat Virtual (SPV), accesand link- ul  https://formularespv-pf.anaf.ro

          Ca urmare a depunerii Chestionarelor mai sus mentionate, ANAF analizeaza indeplinirea conditiilor de rezidenta fiscala in functie de situatia concreta a fiecarei persoanei, stabileste rezidenta fiscala si transmite contribuabililor Notificari privind indeplinirea conditiilor de rezidenta.

          Informatii suplimentare cu privire la stabilirea rezidentei fiscale sunt publicate pe website-ul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, sectiunea "Asistenta contribuabili", rubrica "Servicii oferite contribuabililor" subsectiunea "Ghiduri curente si alte materiale informative" fiind incluse in "Ghidul privind rezidenta fiscala a persoanelor fizice" (material publicat in limba romana si limba engleza). Ghidul poate fi accesat la urmatorul link:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/AsistentaContribuabili_r/Ghid_StabilireaRezidenteiFiscale_Editie2021_RO.pdf

 

          Contribuabilii pot beneficia de asistenta telefonica cu privire la modalitatea de completare si de depunere a chestionarelor privind stabilirea rezidentei fiscale prin apelarea Call-center-ului ANAF la nr. de telefon +4 031.403.91.60.

 

          Dorina Sanda CICIOC      

           Sef administratiei,                

 

 

                 Intocmit: Compartimentul Comunicare

 

0 comentarii13265 vizualizări06 octombrie 2022
rss 2.0
rss 2.0