Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Economie-Finante Luni 04 Iulie 2022 - 14587
Romania se afla deja intr-un proces de decadere si destructurare a economiei.

Asociatia pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale - ASPES - isi exprima ingrijorarea fata de gravitatea situatiei economice si sociale in care se afla in prezent Romania si atrage atentia actualilor decidenti politici asupra consecintelor negative pe termen lung pe care aceasta situatie le poate avea nu doar asupra starii natiunii romane ci si asupra locului pe care Romania il va avea in ierarhia economica europeana si mondiala.

 ASPES considera ca Romania se afla deja intr-un proces de decadere si destructurare a economiei care daca nu va fi imediat oprit prin masuri si politici economice eficiente si curajoase va plasa pe termen lung Romania in categoria tarilor slab dezvoltate ale Europei, la periferia pietei si complexului economic integrat al Uniunii Europene.

Acest proces de decadere si destructurare economica este generat de efectele dezastruoase ale crizei energetice manifestata prin cresterea exponentiala a costurilor energiei si absenta unor politici pe termen scurt, mediu si lung de punere in valoare a potentialului energetic al Romaniei.

 Economia romaneasca caracterizata printr-o structura insuficient modernizata, apartinand in mare parte stadiului manufacturier al revolutiei industriale, are inca aspecte de energointensivitate ceea ce face ca ponderea costurilor energetice sa fie mare in structura totala a costurilor de productie, ceea ce o face necompetitiva.

 Aceasta situatie explica reducerea productiei sau chiar incetarea acesteia la un numar importat de unitati industriale printre care se remarca unitati de cea mai mare importanta ale industriei romanesti cum sunt Azomures si Alro Slatina. Anunturi privind reducerea sau incetarea activitatii datorita incapacitatii suportarii costurilor energiei au fost recent facute si la nivelul industrie de panificatie, a medicamentelor, a procesarii produselor de carne si lactate. Doar la nivelul perioadei noiembrie-decembrie 2021, peste 20 de mii de IMM-uri si-au incetat activitatea datorita costurilor energetice.

 Consecintele in plan social sunt extrem de periculoase prin cresterea brusca si necontrolata a somajului ca si in planul echilibrarii macro-structurale deoarece scaderea capacitatii de competitivitate a economiei va reduce puternic atributele de export, accentuand dezechilibrul balantei comerciale. Reducerea sau incetarea activitatii pe segmente importante ale industriei va afecta negativ capacitatea de colectare a veniturilor bugetare ceea ce va pune sub semnul intrebarii posibilitatea respectarii promisiunilor coalitiei de guvernare relativ la protejarea categoriilor defavorizate prin cresterea veniturilor acestora ca si a programelor de investitii.

 Este clar ca efectul cresterii atat de mari si abrupte a costurilor energetice nu poate fi suportat de actuala structura a economiei ceea ce face necesara conceperea si aplicarea imediata de catre guvern a unei scheme de masuri si politici economice care sa salveze economia de la un evident proces de decadere si destructurare.

 In acest sens, ASPES cere guvernului:

-                 La nivelul Ministerului Energiei sa se constituie de urgenta o celula de criza care sa elaboreze impreuna cu cei mai importanti specialisti in domeniu masuri de corijare a greselilor facute in asa zisa liberalizare a pietei energiei, in sensul asigurarii unor conditii rezonabile de competitie si rationalitate la nivelul producatorilor indiferent daca reprezinta capital strain sau capital majoritar romanesc. Scopul central al acestei celule de criza este acela al gasirii de masuri ca la incetarea perioadei de plafonare si compensare, facturile sa nu inregistreze o explozie a preturilor.

-                 Printr-un efort diplomatic si de negociere, guvernul trebuie sa ceara Uniunii Europene autorizarea aplicarii unor subventii unitatilor industriale care , in mod clar si obiectiv, nu-si mai pot continua activitatea din cauza costurilor energetice.

-                 Pentru a diminua costurile IMM-urilor, dar si ale gospodariilor populatiei cu factura energetica, sa se treaca urgent la elaborarea unui program de sustinere financiara de catre stat a realizarii instalatiilor fotovoltaice, creatoare de energie electrica mai ieftina.

-                 Se impune si o negociere a termenelor de tranzitie de la carbune la energia verde in sensul posibilitatii utilizarii in continuare a carbunelui in productia de electricitate pentru sporirea ofertei interne si eliminarea importurilor de electricitate.

-                 In acest context apreciem ca trebuie stopat procesul de dezafectare a Termocentralei energetice Mintia si realizarea unei modernizari prin inlocuirea combustibilului carbune cu gazul natural.

Totodata trebuie finalizata investitia hidroenergetica pe Jiu, ambele obiective energetice - Mintia si amenajarea hidro de pe Jiu prin productia lor vor contribui la reducerea importului de energie electrica.

- Accelerarea procesului de extragere a gazului din Marea Neagra si finalizarea aspectelor juridice ale Legii Offshore

 

Asociatia pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES) este in pozitia de a atrage in mod serios atentia guvernantilor in ceea ce priveste politicile economice pe termen scurt, mediu si lung, deoarece recent a finalizat o importanta analiza economica prin editarea unei carti: "SA GANDIM DINCOLO DE AZI. MODELUL ECONOMIC ROMANESC IN UE. ROMANIA-ORIZONT 2040", care urmeaza sa fie prezentata in perioada urmatoare intr-un FORUM ECONOMIC NATIONAL, ca o contributie la politica economico-sociala a tarii prevazuta in STRATEGIA NATIONALA PENTRU DEZVOLTAREA DURABILA a ROMANIEI - AGENDA ONU 2030.

 

***

Despre ASPES

Asociatia pentru Studii si Prognoze Economico-Sociale (ASPES) Romania, este o asociatie profesionala privata, non profit, ne-partizana, dedicata intelegerii mai bune a economiei si problemelor sale si isi orienteaza activitatea pe linia sustinerii interesului national si dezvoltarii economiei romanesti in cadrul UE. De asemenea ASPES este editor al revistei ECONOMISTUL. 

ASPES se concentreaza pe: 

  • analiza stadiului de dezvoltare a diferitelor sectoare, dar si al economiei nationale 
  •  evaluarea diferitelor modele de comportament economic si a efectelor politicilor publice  
  • prognoza efectelor propunerilor alternative de politici economice si sociale.

     

Cercetarea problematicilor economico-sociale si comunicarea rezultatelor desprinse - deopotriva actorilor privati si autoritatilor publice responsabile - sunt directii esentiale ale activitatii ASPES.

 

0 comentarii3066 vizualizări07 ianuarie 2022
rss 2.0
rss 2.0