Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 31 Mai 2023 - 14587
Ziua Europeana a Parcurilor.

Ziua Europeana a Parcurilor a fost sarbatorita miercuri, 24 mai, la Orsova, printr-un eveniment organizat de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Regia Nationala a Padurilor - Romsilva si Administratia Parcului Natural Portile de Fier.

          Cu acest prilej a fost inaugurat Centrul de Vizitare al Parcului Natural Portile de Fier, o constructie realizata cu fonduri europene, care imbina armonios elemente ale mostenirii arhitectonice specifice zonei Clisurii Dunarii.

          La eveniment au participat directorul general al Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva, Daniel Nicolaescu, reprezentanti ai Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate, prefectii judetelor Mehedinti si Caras - Severin, reprezentanti ai autoritatilor publice locale, directorii administratiilor de parcuri nationale si naturale, reprezentanti ai mediului academic.

          Directorul general al Romsilva, Daniel Nicolaescu, a pus accentul pe importanta mostenirii culturale si naturale, precum si pe gasirea unui echilibru intre conservarea valorilor patrimoniului natural si cultural, a nevoilor comunitatilor locale, dar si a iubitorilor de natura care aleg sa-si petreaca timpul liber in ariile naturale protejate.

          Tema din acest an a Zilei Europene a Parcurilor este "Cladind pe mostenirea noastra", atragand atentia asupra protejarii patrimoniului natural si cultural pentru generatiile viitoare.

          Ziua Europeana a Parcurilor a fost instituita in urma cu 24 de ani la initiativa Federatiei Europene a Parcurilor "EUROPARC", avand ca obiectiv apropierea oamenilor de natura, atragerea atentiei asupra importantei frumusetilor din natura si a managementului durabil

          Primul parc national din Romania, Retezat, a fost infiintat in anul 1935, in prezent fiind 29 de parcuri nationale si naturale. Din acestea, 22 de parcuri nationale si naturale sunt administrate de Regia Nationala a Padurilor - Romsilva, avand o suprafata totala de 853.266 hectare, 232.246 hectare fiind in zone de protectie, iar in aceste parcuri sunt 562.730 hectare de paduri.

Parcurile nationale si naturale administrate de Romsilva pun la dispozitia turistilor numeroase trasee amenajate, precum si infrastructura care permite plimbari cu bicicleta, barca sau ecvestre, alpinism, popasuri in spatii amenajate sau locuri speciale pentru observarea faunei.

Administratiile celor 22 de parcuri nationale si naturale din cadrul Regiei Nationale a Padurilor - Romsilva asigura managementul ariilor naturale protejate, intretin permanent infrastructura turistica, amenajeaza traseele si potecile tematice, in colaborare cu Salvamont in zonele montane, mentin marcajele,panourile informative si indicatoarele.

 

BIROUL DE PRESA AL REGIEI NATIONALE A PADURILOR - ROMSILVA

 Bucuresti, 24.05.2023

0 comentarii1190 vizualizări24 mai 2023




rss 2.0
rss 2.0