Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
Versiune a Planului de Management al Riscului la Inundatii, dezbatuta la Comitetul de Bazin Somes-Tisa.

Sedinta Comitetului de Bazin a avut loc astazi, 21 martie, la Grand Hotel Italia. La sedinta au participat fizic, cat si prin platforma online, reprezentanti ai autoritatilor nationale, locale si judetene, ai operatorilor de apa, ai institutiilor publice, ai agentilor economici si ai ONG-ului pentru protectia mediului, din Bazinul Hidrografic Somes-Tisa (judetele Cluj, Bistrita-Nasaud, Maramures, Satu Mare si Salaj).

In acest an, evenimentul face parte din seria manifestarilor care celebreaza Ziua Mondiala a Apei, sarbatorita in data de 22 martie. Anul acesta este sarbatorita sub sloganul "Sa acceleram schimbarea!", completat si nuantat prin unul mai detaliat: "Fa schimbarea pe care tu ti-ai dori sa o vezi in lume! Fiecare picatura/gest conteaza!".

In cadrul sedintei a fost prezentata si dezbatuta versiunea preliminara a Planului de Management al Riscului la Inundatii (PMRI) actualizat al Spatiului Hidrografic Somes-Tisa 2022-2027, al carui obiectiv general este gestionarea si reducerea riscului la inundatii pentru populatie, economie, mediu si patrimoniu cultural, contribuind in acelasi timp la imbunatatirea calitativa si cantitativa a corpurilor de apa si a habitatelor naturale. Planurile de Management al Riscului la Inundatii rezultate vor fi in concordanta cu prevederile Strategiei Nationale pentru Dezvoltare Durabila a Romaniei Orizonturi 2013-2020-2030 si Strategiei Nationale a Romaniei privind Schimbarile Climatice 2013-2020 si post 2020, precum si in conformitate cu alte directive si strategii europene relevante. Planurile de Management al Riscului la Inundatii aferente celor 11 Administratii Bazinale de Apa vor fi supuse avizarii ulterior, intr-o noua sedinta a Comitetuluii de Bazin dupa desfasurarea dezbaterii publice de la Bucuresti din data de 19 aprilie 2023.

Proiectul "Intarirea capacitatii autoritatii publice centrale in domeniul apelor in scopul implementarii etapelor a 2-a si a 3-a ale Ciclului II al Directivei Inundatii - RO-FLOODS " este derulat de Ministerul Mediului - Romania impreuna cu Administratia Nationala "Apele Romane" si cu sprijinul Bancii Mondiale.

In vederea prezentarii si definitivarii Raportului de Mediu pentru "Planul de Management al Riscului la Inundatii, Ciclul II, Sinteza nationala" a participat, prin intermediul platformei online, un reprezentant al EPC Consultanta de Mediu SRL. Evaluarea SEA  s-a realizat intr-o maniera precauta data fiind lipsa detaliilor privind amplasarea masurilor propuse in PMRI. Masurile propuse in cadrul Raportului de mediu si al Studiului de Evaluare Adecvata sunt in masura sa previna si sa evite aparitia unor efecte negative seminificative asigurand un nivel nesemnificativ al efectelor reziduale.   

De asemenea, in cadrul sedintei a fost prezentat Planul de Prevenire si Combatare a Poluarilor Accidentale a Resurselor de Apa in districtul de bazin hidrografic Somes-Tisa. Acest plan reprezinta un instrument in gospodarirea apelor ce aplica principiul precautiei, dar totodata creeaza conditiile interventiei opreative in teren, atat din partea poluatorului, cat si de catre oraganele de gospodarire a apelor. Obiectivul de baza al planului este de a-i determina pe poluatori sa se doteze cu facilitati de interventie operativa si cu materiale specifice care sa raspunda necesitatilor in punctele critice, sa fie capabili sa isi asigure auto-monitoringul calitatii apei evacuate, sa imbunatateasca eficienta sistemelor de prevenire si combatare a fenomenelor de poluare a apelor.

Este despre fiecare dintre noi, de la specialistii care lucreaza in domeniul apei, la cei care lucreaza in domeniul protejarii mediului, de la cei care lucreaza in agricultura, pana la cei care activeaza in industrie. Si, dincolo de specialisti, este despre fiecare dintre noi ca individ: apa este prezenta in viata noastra clipa de clipa.

Grija fiecaruia dintre noi trebuie sa fie gestionarea durabila a apei, gestionarea durabila a mediului.

 

 

Compartimentul Relatii cu Presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

 

 

0 comentarii4578 vizualizări21 martie 2023
rss 2.0
rss 2.0