Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Poluare accidentala pe raul Salauta.

Rezultatele partiale ale analizelor probelor de apa prelevate indica faptul ca acest eveniment a avut un impact local, fiind afectata doar culoarea apei. In data de 13 octombrie 2022, ora 17.55, reprezentantul Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta Romuli a sesizat Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA) Bistrita-Nasaud cu privire la producerea unei poluari accidentale pe raul Salauta.

Reprezentantii SGA Bistrita-Nasaud si ai Garzii de Mediu s-au deplasat la fata locului pentru investigarea fenomenului.

Apa raului Salauta era roz intens, fara miros strain. Nu a fost semnalata mortalitate piscicola. Au fost prelevate probe de apa. Analizele sunt in curs de determinare in cadrul Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Bistrita-Nasaud. Pana in momentul actual, au fost efectuate analize fizico-chimice generale la nutrienti, substante organice si cianuri. Rezultatele acestora nu au identificat modificari fata de valorile obisnuite.

Acest eveniment a avut un impact local. In 14 octombrie 2022, aspectul apei raului Salauta s-a normalizat. Deocamdata, sursa poluarii nu a fost identificata.

 

 

Raul Salauta este afluent al Somesului Mare, avand punctul de varsare la Salva. Cursul de apa traverseaza comunele Romuli, Telciu, Cosbuc si Salva. Are o lungime de 44 de kilometri.

0 comentarii4837 vizualizări15 octombrie 2022




rss 2.0
rss 2.0