Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 01 Februarie 2023 - 14587
Directia Silvica B-N a alocat pentru populatie in anul 2022, o cantitate de 30,3 mii mc lemne de foc.

Suprafata fondului forestier proprietate publica a statului administrata de catre Directia Silvica Bistrita-Nasaud in judetul Bistrita-Nasaud este 12.5 mii ha, ceea ce reprezinta 7,6 %  din suprafata padurilor din judetul Bistrita-Nasaud.

 Directia Silvica Bistrita-Nasaud mai administreaza, pe baza de contract, fondul forestier proprietate publica al comunelor: Negrilesti, Ciceu Giurgesti, Petru Rares, Uriu, Caianul Mic, Spermezeu, Tirlisua, Branistea, Chiuza, Nimigea, Chiuiesti (judetul Cluj), Chiochis, Micestii de Campie, Sieu Odorhei, Sanmihaiu de Campie, Budesti, Matei, Nuseni, Milas, Silivasu De Campie, Urmenis si orasul Beclean, in suprafata totala de 6,0 mii mc, fond forestier proprietate privata a persoanelor fizice (4,6 mii ha ), fond forestier proprietate privata a persoanelor juridice ( 2,4 mii ha) si administreaza pe baza de Act de Constatare suprafata de 3,7 mii mc. In total, Directia Silvica Bistrita - Nasaud administreaza 29,2 mii ha, reprezentand 16% din suprafata fondului forestier a judetului Bistrita - Nasaud.

 Din Fond Forestier proprietate publica a statului Directia Silvica Bistrita-Nasaud exploateaza anual cca. 30,0 mii mc din care 11,63 mii mc este destinat incalzirii locuintelor.

  Suprafata de fond forestier de stat este concentrata in jurul orasului Beclean, zona vaii Tirlisua, valea Melesului si dispersat in zona comunelor Feldru, Budacul de Sus, Rodna.

  Intreaga cantitate de lemn de foc si C.R. rezultate din exploatarea acestor suprafete este oferita populatiei. Pe raza comunelor care au incheiat contract de administrare cu Directia Silvica Bistrita-Nasaud avem puse la dispozitia populatiei urmatoarele cantitati de material lemnos:

   Comuna : Branistea -495 mc           Urmenis-391mc

           Beclean -320 mc            Micestii De Campie-120 mc        

           Chiochis-407 mc            Silivasu De Campie-249 mc

           Matei  -67 mc             Budesti-85 mc

           Nuseni  -351 mc           Sanmihaiu De Campie-503. mc

           Sieu Odorhei-194 mc        Negrilesti-1130 mc

           Milas   -303 mc           Petru Rares-396 mc

           -Nimigea-29 mc

           -Caianul Mic-657 mc

           -Ciceu Giurgesti-965 mc

           -Chiuza-22 mc

           -Uriu-348 mc

          Total lemn pentru incalzirea populatiei in suprafete U.A.T.-7 mii mc.

Aceste cantitati de lemn provenite din padurile UAT-urilor sunt pentru populatia din aceste localitati.

          Pe suprafata celor 4,6 mii ha apartinand persoanelor fizice si administrate de Directia Silvica Bistrita - Nasaud, pana la 12.09.2022 s-au marcat 11,12 mii mc si mai sunt solicitari in acest moment pentru 2,90 mii mc.

          Deasemenea, pentru proprietarii care detin vegetatie forestiera in afara fondului forestier national, in baza solicitarilor depuse, s-au marcat pana la 12.09.2022 - 1,52 mii mc si mai sunt solicitari pentru 0,53 mii mc.

          Din partizile pe care Directia Silvica Bistrita - Nasaud le exploateaza in regie proprie si le valorifica la drum auto, pana la sfarsitul anului, vor fi puse la dispozitia populatiei 2,52 mii mc.

          In concluzie, pe suprafata administrata de Directia Silvica Bistrita - Nasaud s-au alocat pentru populatie in anul 2022, o cantitate de 30,3 mii mc.

          Pretul mediu al mc la drum auto este de 330 lei + TVA.

Aceste cantitati pe care Directia Silvica Bistrita-Nasaud le-a pus la dispozitie conform posibilitatii anuale sunt foarte mici in comparatie cu volumul de lemn de foc solicitat prin cereri depuse la cele doua ocoale silvice. Solicitarile cele mai mari sunt in raza orasului Bistrita unde padurile sunt administrate de Ocolul Silvic Municipal Bistrita si alte Ocoale silvice de regim.

   Exista o problema foarte mare in ceea ce priveste exploatarea masei lemnoase pentru populatie, respectiv fasonarea si apropiatul lemnului la drum auto, din cauza lipsei fortei de munca. Cu toate acestea, Directia Silvica Bistrita-Nasaud va pune la dispozitia populatiei intreaga cantitate de material lemnos de care dispune dar aceasta este foarte mica in comparatie cu solicitarile. Deasemenea, mentionam ca Directia Silvica Bistrita - Nasaud asigura transportul la domiciliu pentru cei care solicita acest lucru.

      Mentionam faptul ca pretul lemnului pe picior nu s-a modificat comparativ cu anul trecut, in schimb s-a majorat manopera si combustibilul, precum si celelalte componente (piese de schimb la utilaje, lubrifianti etc.) care intra in calculul procesului tehnologic.

          Directia Silvica Bistrita - Nasaud monitorizeaza permanent solicitarile populatiei, cauta solutii in permanenta, insa, din pacate, de foarte multe ori trebuie sa dam si raspunsuri negative la solicitarile cetatenilor.

          Personal, cred ca fiecare ocol de regim din judetul Bistrita - Nasaud ar trebui sa aloce o cantitate mai mare de lemn pentru nevoile cetatenilor, mai cred ca va fi foarte necesar ca fiecare UAT sa amenajeze un depozit de lemn de foc pentru populatiei.

          Este o solutie civilizata.

 

Cu stima,

 

Director

Ing. Ivan Gheorghe

0 comentarii3801 vizualizări29 septembrie 2022
rss 2.0
rss 2.0