Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Miercuri 01 Februarie 2023 - 14587
EXERCITIU DE SIMULARE "SALAUTA SI LAPUS 2022".

In perioada 2-3 august 2022, la nivelul Administratiei Bazinale de Apa (ABA) Somes-Tisa se desfasoara un exercitiu de simulare in bazinele hidrografice Salauta (judetul Bistrita-Nasaud) si Lapus (judetul Maramures). Actiunea de simulare are ca scop verificarea modului de functionare al fluxului informational operativ pentru transmiterea atentionarilor si avertizarilor meteorologice si hidrologice, a modului de conlucrare a tuturor structurilor implicate in gestionarea situatiilor de urgenta generate de inundatii, a modului in care administratia publica locala cunoaste procedurile elaborate pentru managementul riscului la inundatii.

Parametrii ipotezei de producere a inundatiilor sunt: depasirea pragurilor critice de precipitatii sub forma de averse de ploaie cazute pe un sol umed; instabilitate accentuata a vremii cu intensificari ale vantului ce pot lua aspect de vijelie, insotite de  fenomene oraje, grindina; atingerea si depasirea cotei de inundatie pe raurile: Salauta, Telcisor, Suciu, Lapus; atingerea si depasirea cotelor de pericol pe raurile Salauta si Lapus si  scurgeri de pe versanti.

In prima zi de exercitiu se convoaca in sedinta extraordinara Comitetele Judetene pentru Situatii de Urgenta Bistrita-Nasaud si Maramures si se verifica fluxul informational din Dispeceratele ABA Somes-Tisa cu structurile implicate din cadrul Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta. La finalul exercitiului se vor consemna termenele si responsabilitatile pentru remedierea eventualelor deficiente semnalate, precum si propuneri pentru imbunatatirea activitatii de management al situatiilor de urgenta.

Acest exercitiu de simulare se desfasoara potrivit prevederilor "Programului exercitiilor de simulare a producerii de inundatii pentru verificarea modului de functionare al fluxului informational operativ pentru transmiterea atentionarilor si avertizarilor meteorologice si hidrologice pentru anul 2022" aprobat de Ministrul Mediului Apelor si Padurilor.

 

Compartimentul Relatii cu Presa al Administratiei Bazinale de Apa Somes-Tisa

0 comentarii2072 vizualizări02 august 2022
rss 2.0
rss 2.0