Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Eco-Mediu Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Principii si strategii eficiente de colectare, procesare si valorificare a uleiului alimentar uzat.

Concluziile dezbaterii online "Valorificarea Uleiului alimentar uzat - situatia actuala si potentialul de colectare in Romania". O viata mai buna prin cresterea calitatii apei si a aerului, facilitarea alinierii la directivele europene privind producerea de energie din surse regenerabile si cresterea sigurantei alimentare a Romaniei sunt doar cateva din beneficiile colectarii corecte a uleiului alimentar uzat. Iar o strategie simpla si eficienta de colectare a acestei materii prime, dublata de o campanie de informare corecta a populatiei, alaturi de un sistem logistic bine pus la punct pentru valorificarea acestui produs ar putea fi cei mai buni pasi de urmat catre o Romanie verde, aliniata la standardele de mediu europene.

Toate aceste puncte strategice, alaturi de noi solutii, dar si de progresele facute deja in acest domeniu au fost evidentiate si elaborate in cadrul dezbaterii online "Valorificarea Uleiului alimentar uzat - situatia actuala si potentialul de colectare in Romania" organizata de Asociatia Energia Inteligenta.

In continuare, putini romani stiu ca uleiul alimentar uzat poate avea consecinte negative asupra mediului, daca nu este colectat si prelucrat in mod corespunzator. Totodata, revalorificarea acestuia aduce avantaje la nivel economic, pentru ca se reduc costurile aferente productiei de energie. "Uleiul alimentar care a trecut printr-un proces termic dezvolta anumiti compusi care adera foarte usor la spatiile de scurgere si determina formarea anumitor depuneri, care, in timp, se vor infunda, ducand la probleme importante in decolmatarea acestor instalatii. Uleiul ajunge apoi in canalizare, dar si in apele de suprafata sau din straturile acvifere subterane, fiind un puternic poluator. Tinand cont de aceste elemente, este momentul ca in Romania sa luam atitudine si sa spunem un categoric "stop" aruncarii uleiului alimentar uzat in aceste zone de canalizare, oprind acest poluator sa ajunga in apele de suprafata sau in cele subterane", a explicat, in deschiderea dezbaterii online, Dumitru Chisalita, presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

De ce este insa importanta o campanie de informare a populatiei si de crestere a gradului de constientizare?

"In primul rand, pentru a proteja mediul. Ganditi-va ca uleiul, odata ajuns in apele de suprafata sau subterane, creeaza probleme importante pentru plante, mamifere si pasari. Blana anumitor mamifere sau penele pasarilor se pot imbiba cu ulei, alungandu-se chiar si la moartea acestor vietati. Si vietuitoarele din apa au probleme grave in momentul in care uleiul, odata prezent in mediul acvatic, determina reducerea cantitatii de oxigen. Toate aceste probleme pot fi  stopate printr-o inteligenta si buna gospodarire, de catre fiecare dintre noi, a uleiului care rezulta dupa ce a fost folosit in bucatarie. Aceasta buna gospodarire presupune evitarea aruncarii uleiului in chiuveta sau toaleta si colectarea lui. De foarte multe ori, aceasta colectare nu este una neaparat usoara. Probabil ca am incercat multi, la un moment dat, sa-l punem in niste sticle de plastic, pe care sa le adunam, dar uleiul curge mai greu, este un produs vascos, mai ales dupa utilizare, iar gatul sticlelor respective, de plastic, este destul de ingust, de aceea aceasta operatiune nu este una care sa fie mereu usor de aplicat de catre cei care o folosesc", a subliniat presedintele Asociatiei Energia Inteligenta.

Insa deseul din bucatarie este mana cereasca pentru industrie, cu potentialul de a ne schimba viata. Exista directive la nivel european de folosire a unor biocombustibili, atat in zona mijloacelor auto, cat si in zona transporturilor aeriene. In plus, acest biocombustibil presupune folosirea anumitor zone ale terenurilor agricole pentru a produce plante care, la randul lor, vor fi transformate in biodiesel. "In plus, este si o problema de natura macroeconomica. Practic, acest ulei alimentar uzat poate fi procesat in Romania, poate fi procesat in destul de multe - inca! - instalatii pe care le avem in zona petrochimica si poate crea valoare adaugata aici, in Romania, fara a lua calea exportului ieftin, asa cum se intampla cu foarte multe dintre materiile prime romanesti, transformate in valoare adaugata care, insa, raman pe teritoriul altor tari. Valoare adaugata inseamna, de fapt, taxe la bugetul de stat, care se traduc in autostrazi noi, spitale, o viata mai buna, dar, din pacate, daca nu cream aceasta valoare adaugata, viata mai buna va fi doar in alte state, acele state care au inteles si care practic fructifica aceasta oportunitate a colectarii uleiului si folosirii lui mai departe in producerea de anumite componente folosite in special in zona de transporturi", a explicat Dumitru Chisalita.

Liderul Asociatiei Energia Inteligenta este de parere ca, prin dezvoltarea unei abordari unitare la nivel national si printr-o colectare corecta - pornind cu ridicarea recipientelor din fata usii utilizatorilor, apoi cu transportul, depozitarea si valorificarea uleiului alimentar uzat - Romania are toate sansele sa-si atinga dezideratul de a reduce poluarea mediului, in special apelor, dar si de a-si indeplini obligatiile europene in ceea ce priveste biocombustibilul pe care trebuie sa il foloseasca in diversele activitati de transport. "In acest sens, Asociatia Energia Inteligenta a lansat acest proiect "Stop Aruncarii Uleiului Alimentar Uzat", un proiect prin care incercam, pe de o parte, sa ajutam la constientizarea importantei colectarii uleiului, dar in acelasi timp sa vedem care este impactul acestui ulei alimentar uzat la nivel national, in ceea ce priveste ponderea lui, cantitatile care sunt colectate sau aruncate si, nu in ultimul rand, sa incercam o initiativa legislativa, care sa se concretizeze intr-o colectare corespunzatoare a uleiului uzat, intr-o valorificare a acestuia si crearea de valoare adaugata, "a adaugat Dumitru Chisalita.

In acest scop, pentru a avea o dimensiune a ceea ce inseamna aceasta risipa, a ceea ce inseamna impactul uleiului alimentar uzat in Romania, Asociatia Energia Inteligenta  a solicitat un studiu la Deloitte, una dintre cele mai prestigioase companii de cercetare/studiere a vietii sociale si, in special, a partii energetice din Romania.

"Am elaborat un studiu cu privire la uleiul alimentar uzat din perspectiva situatiei actuale si din perspectiva potentialului - si nu ma refer aici doar la colectare, ci si de valorificare - si am sugerat intr-un capitol de incheiere si anumite masuri care pot fi luate din perspectiva cadrului legislativ, in primul rand, in asa fel incat - sugeram si spunem noi - sa ajungem la o imbunatatire fata de situatia la care ne aflam in acest moment. Am insistat asupra faptului ca, dincolo de o strategie, intr-adevar, infrastructura de colectare, mai ales la nivelul gospodariilor, este esentiala, deoarece avem si alte mijloace de a interveni la nivelul operatorilor economici, iar aici vorbim in principal de HORECA si de jucatorii din industria alimentara, "a declarat, in cadrul dezbaterii online Sorin Elisei, lider al practicilor de energie si sustenabilitate, Deloitte Romania. Potrivit oficialului, in 2019, in tara noastra a existat un consum anual de peste 170.000 de tone de ulei. In schimb, rata de colectare si valorificare a uleiului alimentar uzat in Romania, in acest moment, nu depaseste 1%. (Mai multe informatii despre studiul Deloitte, comandat de Asociatia Energia Inteligenta, vor fi disponibile intr-un material ce va fi publicat ulterior).

La nivel strategic european, Pachetul Fit for 55 si directiva RED II reglementeaza biocarburantii de generatia a doua, iar segmentul de ulei uzat alimentar se poate incadra in aceasta categorie. "Partea de utilizare a biocarburantilor si a materiilor prime pentru biocarburanti nu este o chestiune noua pentru Romania. Utilizam in acest moment biocarburanti de prima generatie, si, credem noi, consumatorul este deja obisnuit cu chestiunea aceasta cu biocarburantii, pentru ca exista o comunicare permanenta de ani de zile la pompa in ceea ce priveste continutul de biocarburant. Partea cu uleiul uzat, insa, nu a fost valorificata in Romania in ceea ce priveste, in primul rand, partea de colectare si dupa aceea integrarea uleiului uzat alimentar intr-un proces de fabricatie. La nivel european sunt deja initiative foarte avansate si cred ca un exemplu de mare actualitate este utilizarea de biocarburant avansat - iar materia prima din uleiul alimentar uzat poate contribui la acest biocarburant avansat - in domeniul aviatiei. Airbus a efectuat primul zbor cu combustibil biocarburant 100% in luna aprilie a acestui an. Deci, este clara tendinta nu doar pentru ceea ce vedem la pompa si ceea ce ne intereseaza pentru viata cotidiana - si anume utilizarea uleiului uzat alimentar, in special a biocarburantului, in amestec cu carburantul pentru transportul rutier - dar deja trebuie sa ne gandim mai departe, si anume la faptul ca, inclusiv pentru transportul aerian, poate reprezenta o sursa in ceea ce priveste materia prima de productie a biocarburantilor de tip avansat, "a subliniat Madalin Apostol, manager proiecte speciale, Public Affairs OMV Petrom.

Acesta este de parere ca este important ca Romania sa reuseasca sa aiba un sistem foarte simplu si functional de colectare a uleiului uzat, iar, cu o logistica la nivel national, uleiul alimentar uzat poate reprezenta o foarte valoroasa materie prima pentru productia de biocarburanti. "Din punctul nostru de vedere, este clara preocuparea companiei de a privi in viitor in directia cresterii ponderii utilizarii de biocarburanti in productia de benzina si motorina, prin urmare ne uitam cu interes la ceea ce se va dezvolta in Romania in perioada urmatoare, in sensul in care, printr-o colectare corespunzatoare si un proces logistic pus la punct, vom vedea clar si care este potentialul Romaniei in ceea ce priveste productia de biocarburanti avansati din acest ulei alimentar uzat.  Asadar, salutam initiativa Asociatiei Energia Inteligenta si suntem un partener de dialog in ceea ce anuntati ca va urma, si anume debutul unui proces legislativ de consultare publica privind ceea ce ar trebui facut in Romania din perspectiva cadrului de reglementare, in asa fel incat acest intreg lant sa se dezvolte tot mai mult si sa vedem, practic, in urmatoarea perioada un bun proiect de economie circulara si implicit valorificarea uleiului uzat alimentar prin utilizarea lui in transport. In felul acesta ne uitam si la ceea ce trebuie sa indeplinim pentru 2030 din perspectiva reducerii nivelului de gaze cu efect de sera. Si aici un punct important este acela ca, prin utilizarea uleiului alimentar uzat in productia de biocarburanti, reusim si o reducere a emisiilor de carbon, "a adaugat Madalin Apostol.

In acest moment, OMV Petrom este un utilizator de biocarburanti, incorporand in continutul de benzina si in cel de motorina biocarburanti de prima generatie. "La motorina vorbim de un procent de maximum 7%, iar la benzina de 8%, lucru care este specificat in acest moment si la pompa, in fiecare statie. La acest moment, compania si rafinaria analizeaza proiecte ca in viitor sa putem sa producem atat biocarburant avansat pentru amestecul in benzina - si aici vorbim despre bioetanol - cat si biocarburant avansat pentru amestecul in motorina si carburant de aviatie, si aici poate fi folosit uleiul uzat alimentar. Pe langa utilizarea lui la nivel national - deci pentru necesarul Romaniei - eu cred ca, daca s-ar produce mai mult, el ar putea fi inclusiv valorificat la export, "a subliniat oficialul OMV Petrom, adaugand ca, pana in orizontul de timp 2030, compania va avea capacitati de productie a biocarburantilor avansati.

Dezbaterea "Valorificarea Uleiului alimentar uzat - situatia actuala si potentialul de colectare in Romania" face parte din proiectul "STOP aruncarii uleiului alimentar uzat" initiat de Asociatia Energia Inteligenta cu scopul de a creste gradul de constientizare asupra impactului devastator pe care deversarea uleiului alimentar uzat il poate avea asupra mediului si de a contribui la informarea consumatorilor asupra beneficiilor pe care colectarea lui corecta le poate avea asupra vietii noastre de zi cu zi prin cresterea calitatii apei potabile si a aerului. Totodata, folosirea uleiului alimentar uzat in producerea de energie din surse regenerabile, va face posibila indeplinirea tintelor Uniunii Europene de reducere a emisiilor de carbon. Proiectul este sustinut de partenerii media: Economistul, Financial Intelligence, The Diplomat Bucharest, Capital, Club Economic, Romania Durabila, Energy Center, E-nergia, InvesTenergy, Info Mediu, Revista Piata si EM360 Group.




0 comentarii833 vizualizări17 mai 2022




rss 2.0
rss 2.0