
Daca multa vreme n-am putut iesi in lume decat pe harta si n-am stiut cum este zborul cu avionul ori calatoria cu vaporul, acum le cunoastem pe amandoua, datorita unui destin norocos al copiilor nostri, care ne-au oferit posibilitatea sa traim momente de mare bucurie si satisfactie. Suntem in al patrulea an de cand venim in Dubai, timp in care am vizitat orasul cu obiectivele sale turistice, dar este imposibil sa intri cu totul in tainele frumusetii si misterului sau.
Anul acesta am avut ocazia sa fim alaturi de ei intr-o croaziera de 7 zile, pe apele Golfului Arabic, cu itinerariul Dubai -Oman (Muscat )- Qatar (Doha )- Abu Dhabi - Dubai. Surpriza a fost peste asteptarile noastre. Ajunsi in fata navei Costa Diadema, care inseamna in italiana "coroana’’, am ramas impresionati de dimensiunile sale uriase si de aspectul modern, stralucitor si elegant al constructiei. Pana la cabinele de cazare, ne-a cuprins un val de emotii si o nestavilita curiozitate pentru tot ceea ce aveam sa vedem. Este unul dintre cele mai luxoase vase de croaziera, care circula sub steag italian. Are 306 metri lungime si 37 latime, 12 etaje, 3 punti, o capacitate de 4947 de pasageri si 1253 de locuri pentru personal si echipaj. Inca de la primul punct de primire, am fost intampinati cu salutul traditional "Bun venit !’’, insotit de zambetul ospitalier al personalului navei. Atmosfera unica si confortabila s-a instalat pe tot parcursul sejurului. In aceasta lume a neprevazutului, ne-am bucurat de serviciile ireprosabile ale personalului. Cazare de tip cabina cu utilitatile strict necesare, trei mese pe zi (mic dejun, pranz si cina) in regim de bufet, dar si in restaurante luxoase, accesul gratuit la puntile exterioare, la piscine, jaccuzi, la spectacole in fiecare seara, la discoteca, biblioteca, sala de gimnastica si la capela pentru rugaciune etc. Mobilierul elegant si arhitectura interioara, ne-au introdus intr-un mediu italian distins, cu decoruri maiestuoase si stiluri diferite, aflate in deplina armonie. Bogatia si diversitatea mancarurilor cu influente din intreaga lume a fost o atractie de care unii au abuzat si altii s-au ferit sa nu puna cateva kilograme in plus. Fiecare pasager vorbea in limba lui, ca in povestea Turnului Babilon, dar limba oficiala era engleza. Cand ni s-a facut prezentarea festiva a echipajului, am aflat ca din componenta lui faceau parte si patru romani, fapt care ne-a bucurat foarte mult.
Cea dintai oprire a fost in portul Muscat din Oman, unde am facut un tur al orasului si am vizitat Palatul sultanului, Parlamentul, Muzeul international si am privit de la distanta impresionanta moschee de pe varful stancilor. De fapt, relieful acestui tinut este in mare parte stancos. Dupa o zi si o noapte de calatorie pe mare, am ajuns in Qatar (Doha ), sediul celor mai mari companii petroliere din tara. Si aici am facut un tur al orasului cu taxiul, ne-am scaldat privirile asupra cladirilor impresionante, am calcat pe plaja de la Doha si ne-am oprit in fata palatului emirului, inconjurat de ziduri si garduri de fier foarte inalte. Punctul cel mai atractiv al excursiei noastre a fost orasul Abu Dhabi, centrul cultural si capitala Emiratelor Arabe Unite.
Popasul de doua zile ne-a oferit ocazia sa vizitam cateva obiective turistice foarte importante : Palatul prezidential, o constructie impunatoare, situata intr-un spatiu de cateva zeci de hectare, cu sali imense si un lux de nedescris, obiecte din aur, candelabre uriase din acelasi metal pretios, pana si robinetele din baile de serviciu. Una dintre salile uriase ale palatului gazduieste un obiect de mari dimensiuni, in forma ovala, cu totul si cu totul din aur, construit din litere si cuvinte arabe, care alcatuiesc un citat celebru al emirului, intitulat "Puterea cuvantului’’. Cel de-al doilea obiectiv care ne-a impresionat a fost Moscheea Sheikh Zaied, cea mai mare constructie din lume, realizata din marmura alba. Aici si-au pus arhitectii si constructorii toata puterea lor creatoare si s-au intrecut in maiestria artei arabe. Ca sa parcurgi traseul unei asemenea constructii, impreuna cu valul multimii de vizitatori, e nevoie de cateva ore bune si multa rabdare. Tot in acest oras se afla Muzeul National de Arta Islamica si "Luvrul nisipurilor’’, un frate al celui francez.
Clipele de neuitat din aceasta croaziera s-au scurs foarte repede, dar am ramas incantati de tot ceea ce am vazut in acest sejur, pentru care tinem sa aducem multumiri si pe aceasta cale, copiilor nostri.
Mircea Darosi.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
0 comentarii | 2604 vizualizări | 25 februarie 2020 |