Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
A plecat la Domnul arheologul din Agries, Gavril Valean.

Cu cativa ani in urma am scris in ziarul local articolul "Arheologul din Agries". Am aratat o fapta buna, savarsita de un taran din Dosul Iederii, satul Agries, comuna Tarlisiua, pe nume Gavril Valean. Omul a sapat un canal spre a-si introduce apa in casa prin cadere, de la o distanta destul de mare. In urma sapaturilor a aflat multe obiecte, vase si monede,  datand din evul mediu. Le-a ridicat cu mare atentie, le-a curatat, le-a pus in saci si le-a predat Muzeului judetean, director pe atunci domnul Marinescu. Obiectele au valoare istorica, au fost inregistrate, iar badea Gavrila a primit multumiri, fiind considerat ca un bun donator, primind si o diploma de recunostinta, pusa in rama si pastrata in camera dinainte, pe peretele central.

Joi, 29 iulie 2021, arheologul din Agries s-a intors in pamantul de inceput, omul cu vorba dulce care a inmultit prietenii, nascut intr-o familie de crestini Simion si Rodovica din satul Borleasa, fixat in Dosul Iederii prin casatorie, a fost plans de sotia Viorica, de cei cinci frati: Lucretia, Maria, Saveta, Pavel si Otilia, cat si de multi nepoti, frati, verisori, consateni si toti vecinii de pe deal cu care a convietuit  in bune relatii de prietenie si intrajutorare.

Au slujit slujba TRECERII, doua capetenii  preasfinte: preotul local si cel din Bichigiu, Gavril Zinveliu, care a explicat foarte clar definitia mortii si anume: "cea mai buna inventie a vietii, agentul de schimbare al vietii, ceva care inlatura vechiul ca sa faca loc noului, desfacerea temporara a sufletului de trup, un somn mai special, in care sufletul se desparte temporar de trup, un somn odihnitor, temporar, asemeni  somnului  care ne revigoreaza puterile, in fiecare seara." Incheie cu cuvintele  Mantuitorului: "Eu sunt Invierea si Viata, cel ce crede  in Mine, chiar daca va muri, va trai si tot cel ce traieste si crede intru Mine, in veac nu va muri!"

A plecat inca un taran, un vrednic gospodar cu grajdul plin de vite  si o livada cu peste 300 de pomi fructiferi, teren agricol si fanat, care zilnic cobora laptele la cisterna ce astepta la sosea. Laptele, vanzarea unei vaci sau vitel cat si tuica de prune ii asigura traiul zilnic. Nu s-a instrainat de mosia care i-a fost atat de draga, construindu-si noua casa la umbra nucului din vecinatatea casei, de unde va supraveghea noile randuieli  agricole,  zootehnice si pomicole.

Multumim nepotilor Dragos si Sorin, domnului Grigore si Emil Cristurean din Spermezeu, care ne-au asigurat cu tractorul si masini 4x4 urcarea si coborarea de pe Dosul Iederii.  

 

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

                               Ioan Mititean, cumnatul sau

  

 

0 comentarii2009 vizualizări04 august 2021
rss 2.0
rss 2.0