Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
Cartierele Bistritei Rurale - sate abandonate 30 de ani de un oras european.

In data de 17 mai 2021 a avut loc o adunare cu cetatenii din Ghinda, intrucat sedinta a fost anuntata din scurt, ne-am adunat putini, dar fiecare a vorbit si cu vecinii si stiu problemele din Ghinda. A fost prezent domnul avocat Somesan Ioan, subsemantul, Bogdan, Monica, Alexandru, Mihai, doua doamne care asteptau autobuzul, 5 copii din echipa de fotbal (au si ei drepturi), copii pe care i-am gasit pe scarile de la camin, tata lui Paul, Marin din Banat (gindean neaos de la care am aflat ca Ghinda a fost o padure de stejari, care a fost defrisata cu joagarele de sasi). Mai multi cetateni mi-au transmis pe facebook si pe mail problemele.

Ca urmare a intocmit urmatoarea lista de probleme:

Canalizare in tot satul mai ales in partea dinspre parau unde majoritatea cetatenilor au fose vechi, unele cu scurgeri in parau, altele cu deversare directa in parau. Pericol public. Va rog sa sesizati Garda de mediu, DSP, Apele Romane si Aquabis.

Cartografierea terenurilor, eliminarea gradurilor de pe domeniul public si aducerea cadastrarii de pe timpul sasilor.

Asfaltare sau pietruire a drumurilor din sat si de pe hotar.

Reabilitarea Caminului Cultural pentru a putea desfasura evenimente acolo, primul eveniment vrem sa fie in luna iunie, macar o igienizare se poate face pana atunci.

Reabilitarea terenului de fotbal cu aducerea lui la dimensiuni omologate si infiintarea de vestiare in anexele de la camin.

Regularizarea paraului si refacerea santurilor, realizarea de santuri acolo unde nu sunt. Problema apelor pluviale genereaza la Ghinda probleme la fiecare ploaie mai mare, inclusiv pe Valea Ghinzii unde ies apele din canale si nu exista santuri de garda. Veniti sa vorbiti cu oamenii care stiu problemele din teren. In trecut s-au facut lucrari care nu au niciun efect pozitiv, din contra au condus la inundarea caselor si terenurilor din cauza lucrarilor. Oamenii nu stiu dar o sa ii invat sa dea in judecata primaria cu obligatia de a face sau cu efectuarea lucrarilor pe cheltuiala primariei.

Parcarea ilegala pe carosabil mai ales in parte de jos a satului, copii se joaca printre masinile parcate ilegal, pe linie continua si treceri de pietoni. Exista un service neautorizat, un dealer ilegal de masini care tot timpul are 2, 3 masini in strada. Oamenii au curti dar nu le folosesc, la fel pe toata Valea Ghinzii. Faci slalom printre masini parcate, au fost si accidente. Masura a fost sa se puna trei bumpere pe 100 de metrii in loc sa amendeze politia locala cetatenii care nu respecta legea. Sesizati Politia locala, Serviciul rutier IPJ si Jandarmeria.

Securitate, oamenii se simt abandonati de autoritati si fiindca nu vine niciun echipaj de politie sau jandarmi la Ghinda, noaptea se intampla lucruri grave, se distribuie droguri in centrul satului, se fac scandaluri, se consuma bauturi alcoolice la magazin, care nu e bar si se foloseste o terasa ilegal construita pe domeniul public. Va rog sa sesizati Jandarmeria, Politia Locala, Politia municipiului Bistrita si DIICOT. Mentionez ca drogurile traficate sunt aduse din Spania, pentru detalii va rog sa ma contactati.

Tot pentru protectia cetatenilor, proprietatii si domeniului public sunt necesare camere de luat vederi in centrul satului, la caminul cultural, pe deal la Frunze unde este groapa de gunoi a cetatenilor de pe Valea Ghinzii si din Ghinda. La capetele satului ar trebui camere de supraveghere pentru a identifica vehiculele autoutilitare care cara gunoi si moloz din oras si pentru a identifica hotii de lemne de foc.

Asigurarea lemnelor de foc se face defectuos, eu personal am depus cerere din ianuarie a.c. si nu mi-au adus lemnele, exista o mini mafie locala a lemnelor care castiga bani multi de la oamenii nevoiasi pentru transportul lemnelor de foc din padure si taiatul lemnelor de foc. 90 % la suta din cetateni folosesc lemn de foc si pentru ca reteaua de gaz nu acopera tot satul. In alte comune aceasta mafie a lemnului a fost eliminata prin asigurarea lemnului de foc pentru cetateni si transportul lemnului la adresa indicata, lemnele fiind gata taiate la dimensiunea ceruta. Un serviciu public complet pe care si cetatenii europeni ai Ghinzii il merita cu prisosinta. Va rog sa sesizati Ocolul Silvic Bistrita, pentru confirmare intrebati-l pe domnul Anca in ce data am facut eu cererea si la cati cetateni din Ghinda a dat lemne intre timp. O solutie este cartografierea electronica a padurilor bistritei si infiintarea Registrului electronic al spatiilor verzi, solutii propuse de mine la dezbaterea bugetului pe 2021.

 

Microbusul pentru elevi ce vine dimineata sa urce si mai sus in sat pe DC 8, chiar neasfaltat cu o minima pietruire e ok, dar cum cetatenii asi rup masinile pe el sa faca bine si microbuzul sa ajunga mai sus in sat mai ales iarna cand stau zgribuliti cu o jumatate de ora mai devreme in sensul giratoriu.

Deratizarea grajdurilor Centana de peste parau, este focar de infectie, avem sobolani prinsi de pisici in fiecare saptamana. O sa va fac poze cu ce capturi am si va rog sa dispuneti instalarea de capcane si otrava. Inclusiv de la casa sociala a primariei de pe strada vin sobolani, tot acolo se consuma droguri noaptea. Ar trebui data unei familii nevoiase care sa se ingrijeasca de ea, chiar exista cereri de la oameni muncitori. Intrucat grajdurile Centana reprezinta un pericol public sunt intr-o stare de abandonare, va rog sa sesizati autoritatile competente.

In Ghinda nu exista semnal GSM fapt care poate sa ii afecteze grav pe cetateni in caz de situatii de urgenta. Va rog sa sesizati ANCOM faptul ca operatorii de telefonie mobila refuza accesul abonatilor din Ghinda la servicii de telefonie mobila. Realizarea unui punct cu WIFI gratuit in scuarul din Ghinda. Acolo se vor aduna toti tinerii. Acuma stau pe scarile de la camin si de la scoala, pentru ca nu au banci la locul de joaca.

Pasunea satului este folosita pentru raliurile ilegale de jeep si ATV, distrug si locurile agricole, fac ravagii pe culturile oamenilor si pe pasune, respectiv distrug drumurile si asa neintretinute. Solutie, camerele de luat vederi din sat pentru identificare, sunt copii cu varste sub 18 ani care conduc ATV uri pe ulitele satului, fac un praf de ne trebuie masca de gaze, dar e si periculos ca nu stiu reguli minime de circulatie. Inclusiv in sensul giratoriu fac derapaje controlate mai mult sau mai putin. Pasunea este platita cu taxa anuala si nu este deloc intretinuta.

Realizarea unui drum de hotar de la Ghinda la Jelna, necesar fermierilor din Ghinda si Jelna.

Ghinda a avut pe vremuri cea mai mare livada de ciresi si peri, era al doilea furnizor de cirese dupa Ciresoaia. Refacerea acestor plantatii se poate face si din fonduri publice, pe terenul proprietate publica din sat, ar contribui la Spatiul verde al Bistritei, un plaman al orasului si asa poluat.  Va rog sa il contactati pe domnul Bilegan Mihai, specialist in fonduri europene pe agricultura, specialist in pomicultura si sa se reinfiinteze livezile din Ghinda, ar putea face obiectul unui proiect pilot inedit intre Pombis, cu domnul Onigas Aurel, liberal si specialist de marca si Primaria Bistrita.

Reabilitarea drumului spre ferma Gostat , actuala ferma a domnului Dragan. Afacere de familie care produce pentru Lidl si asigura fructe romanesti de calitate. Discutii aplicate cu reprezentantii fermei pentru a asigura sprijinul necesar.

 

Cele mai urgente probleme de rezolvat in Ghinda sunt:

Regularizarea paraului si a santurilor de garda, identificarea impreuna cu cetatenii a punctelor critice si interventia de urgenta. Se pot solicita fonduri guvernamentale pentru prevenirea calamitatilor.

Asfaltarea drumului principal si pietruirea celorlalte, pentru drumurile de pamant o solutie poate fi asternerea asfaltului decapat de pe strazile din Bistrita, care oricum e valorificat la negru pentru diverse utilizari private.

Realizarea de demersuri oficiale catre ANCOM si operatorii de telefonie mobila pentru realizarea unei antene comune, are DIGI o antena nou instalata, cred ca este de interes public accesul la tehnologie.

 

Va asigur de bunele mele intentii si va informez ca am initiat demersuri pentru a coaliza cetatenii din Cartierele Bistritei rurale - sate abandonate 30 de ani de un oras european, va invit in grupul de Facebook creat pentru ei si va informez ca vom crea o asociatie cu statut juridic care sa lupte pentru drepturile acestor cetateni uitati ai Bistritei, Romaniei, Europei. Daca nu avem perspective certe de rezolvare a problemelor noastre vom incerca sa identificam solutii pentru a abandona Bistrita asa cum ne-a abandonat ea pe noi si vom initia demersuri sa ne alipim la comunele de unde am apartinut. Ghinda era la primaria comunei Jelna si avea pretoriu local, acum nu are nici reprezentant satesc. Succes!

 

Ioan Lucian Petras.

0 comentarii2373 vizualizări19 mai 2021
rss 2.0
rss 2.0