Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
Sport = Viata! Lasati oamenii sa faca sport!

Protestul pasnic autorizat si organizat de miscarea sportiva din Bistrita (Centrele de fitness si cluburile sportive reunite,  Cluburile de dans, sportivi si beneficiari ai programelor sportive, instructori si antrenori) desfasurat in perioada 29, 30 si 31 martie 2021 a avut ca scop atentionarea CJSU Bistrita si a celor din guvernare de situatia cu care ne confruntam, cauzele probabile care au dus la aceasta stare si de prezentare a unor solutii argumentate pe care le propunem in vederea adaptarii masurilor de precautie in raport cu scopul acestora. Dreptul la viata.

Sportul = Viata.

In acest context atentia noastra s-a indreptat spre urmatoarele trei componente de interes public dar si national:

1.    Componenta sanatatii publice (care este argumentata si in petitie - vezi atasament);

2.    Componenta locului de munca a persoanelor care se ocupa de acest domeniu cu impact sanogen, domeniul sportiv (discutata in intalnirile purtate cu Institutia Prefectului);

3.    Componenta business-ului celor care prin investitiile pe care le-au facut in domeniul sportiv sunt acum in colaps. Centrele fitness nu sunt un moft ci un loc in care oamenii isi pot intari sanatatea, conditia fizica si imunitatea; (subiect discutat cu Institutia Prefectului).

Masurile actuale, prin diminuarea accesului la sport si prin restrictionarea acestei activitati favorizeaza scaderea imunitatii oamenilor datorita urmatoarelor aspecte:

1.    Lipsa contactului omului cu microbiomul (microbiota);

2.    Lipsa efortului fizic, al miscarii atat de necesare pentru functiile vitale;

Printre efectele si beneficiile exercitiilor fizice sunt si cele care "nu se vad" dar "se intampla":

a.       cresterea numarului de celule neutrofile, celule specializate in prevenirea infectiilor, chiar si virale;

b.      marirea concentratiei de IgA o imunoglobulina care are rolul de a se fixa pe "invadator" si de a-l neutraliza;

c.       cresterea imunitatii;

Prin urmare consideram masurile de diminuare a activitatilor fizice ca improprii prin efectul de scadere a imunitatii intr-o perioada in care acest virus devine din ce in ce mai agresiv.

Altfel spus, agresivitatea virusului creste in timp ce imunitatea "este ajutata" sa slabeasca, un aspect in contradictie cu.. viata.  

In urma acestei actiuni de protest s-au realizat cativa pasi mici dar importanti:

1.    Institutia Prefectului prin, dl prefect Stelian Dolha, ne-a primit in audienta si ne-a asigurat ca va tine cont de sugestiile noastre, chiar le va transmite mai departe celor din guvern pentru a adapta aceste masuri urmand a ne da un raspuns oficial petitiei noastre cat de repede;

2.    A luat fiinta Asociatia Libertatea Sportului (a se cauta si pe Facebook) la care pot adera toti cei care cred ca Sportul = Viata. Aceasta asociatie se va structura in personalitate juridica pentru ca tot ce inseamna sport sa fie reprezentat in forurile decizionale, altfel decat tot ce s-a mimat pana acum de altii care si-au vazut doar de imaginea lor personala sau de interesul lor.

Multumim pe aceasta cale tuturor celor care au participat fizic alaturi de noi, la protestul pasnic autorizat dar si celor care au semnat petitia:

Va invitam pe toti sa o semnati:

Sport = Viata! Lasati oamenii sa faca sport!

 

 

 

Prof. Rus Virgil.

 

0 comentarii2653 vizualizări02 aprilie 2021
rss 2.0
rss 2.0