Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 28 Martie 2024 - 14587
Propuneri pentru proiecte privind Bugetul municipiului Bistrita din anul 2021.

Am constatat cu satisfactie ca in calitate de candidati cei mai multi actuali consilieri locali dar si domnul Primar IOAN TURC ati amintit in proietele d-vs multe masuri VERZI pe care doriti sa le implementati in timpul mandatelor . Detin toata colectia de pliante care au fost inmanate bistritenilor in campania electorala din sept. 2020. Voi fi foarte atent daca aceste promisiuni se vor concretiza si le voi face cunoscute celor din preajma mea cu multi cetateni si colegi cu care colaborez.

Va fac cunoscut ce imi doresc si ce ne dorim un grup destul de mare de ECOLOGISTI dar nu numai.

Va enumeram toate punctele discutate intre noi in sedinte serioase , va rugam sa le sustineti , sa vi le insusiti si sa le implementati atat din fonduri proprii, guvernamentale si mai ales din fonduri Europene cu proiecte serioase. Speram mult ca dupa incheierea unui mandat de patru ani aceste obiective studiate si dorite de noi vor aduce o schimbare majora in viata noastra. Nu stiu cati din d-vs ati stat de vorba cu peste 10.000 de bistriteni din 2007 incoace, eu si colegii mei am facut-o strangand semnaturi impotriva unor proiecte aberante din editia trecuta, costisitoare si inutile si care nu vrem sa se mai repete. Iata ce ne dorim si isi doresc foarte multi bistriteni pe care i-am contactat .

1. Retragerea urgenta al actualului proiect CADASTRUL VERDE (registrul spatiilor verzi) facut necorespunzator, neprofesionist ) ocolind si sfidand norme de aplicare din legislatie. Alocarea sumei necesare executarii unei lucrari ca la carte si DEZBATERE PUBLICA asa cum prevede Legea 24. Spatii Verzi. dupa care asumarea in cadrul unei hotarari HCL.

2.Retragerea definitiva a proiectului distructiv de mediu prin care se dorea MINERALIZAREA Pietei Centrale cu disparitia a 5021 mp sp. verzi si taierea a 70 de arbori. Revizuire la o viitoare modernizare si Dezbatere Publica.

3.Sa se aloce banii necesari pentru refacerea si plantarea in cele peste 300 de locasuri de arbori de aliniament care in prezent sunt acoperite de dale, asfalt sau se vad cioatele de la precedentele taieri. In ultimele trei mandate ale fostilor edili Bistrita a pierdut peste 1.000 arbori.pe toate strazile orasului si intre blocuri. Odata cu refacerea acestor perimetre si plantarile de aliniament se asigura singura masura cunoscuta la ora actuala de reducere a POLUARII din oras.

4.Readucerea terenului degradat care fuge deja de pe fosta groapa de gunoi din Zavoaie la un stadiu de folosinta publica prin plantarea de arbori cu crestere rapida Paulownia Elongata, Plop Canadian. Metasequoia etc , si care sa devina o insula VERDE estetica si care in timp scurt va deveni un parculet de utilitate publica. Emanatiile de gaz de putrefactie va fi mai repede absorbit de coronamentele arborilor si de radacinile lor.

5.Parteneriat public-privat privind soarta LACULUI MHC (bazinul compensator cu apa) si redarea lui pentru pescuit, agrement un lucru foarte asteptat de bistriteni. Proiect European pentru refacerea intregii zone parasite. Aici AJVPS doreste mult sa faca o repopulare cu pesti cum nu s-a mai vazut in cei 31 de ani de cand comunistii ne-au lasat ceva benefic noua si administratia nu a stiut ce sa faca acolo. WONDERLANDUL adevarat este aici la doi pasi nu pe pasunea din Unirea.

6. Studiu de trafic in punctele foarte aglomerate si proiectarea de treceri subterane in punctele. Posta Veche, Piata Decebal,Zona Han Spital, Liceul INFOEL.

7.Toalete publice in zonele Han-Spital, Palatul de Justitie, Big si modernizarea si redeschiderea celor din partea de sus al Pietonalului. Este o mare necesitate avand in vedere cum si ce se aude prin respectivele zone si cum sunt surprinsi cetatenii in anumite impostaze de altfel necesare.

8.Un bazin olimpic de inot care se poate proiecta pe un loc al unui punct termic dezafectat si care sa fie la indemana celor care doresc sa faca sport .

9.Reinfiintarea unui OBOR -TARG de animale mici si mijlocii, , cereale, produse agricole, etc foarte dorit si asteptat de producatorii autohtoni ai judetului. Locatii. Sarata , Viisoara, Sigmir , Unirea .

10.Cumparea si instalarea de camere video pentru supravegherea starii mediului unde se arunca gunoaie . Locatiile sunt foarte bine cunoscute de Administratie .

11.Amenajarea unei POPICARII intr-un punct termic la care se poate da o destinatie in acest fel.

12. Declararea padurii CODRISOR padure parc prin hotarare de Cons. Local. Inceperea studiului si proiectraea in acest sens. Fondurile Europene sunt mai mult decat generoase pe astfel de proiecte. O noua punte pietonala peste rau din zona stadionului municipal.

13. Asfaltarea strazii Viorelelor , sant, indiduiri la baza padurii, parcari in zona hotel Traianus unde terenul permite , pista de biciclete si declararea ca Zona de Agrement al intregului perimetru intre Strandul mun. si podul Jelnei. Fara circulatie mare fara linie de autobuze .

14.In fiecare an din acest mandat al edililor sa se construiasca cel putin o parcare supraterana de 200-300 locuri pe cate un punct termic dezafectat acolo unde permite terenul.

15. Licitatie cu o firma specializata care intr-un singur an sa dezafecteze complet locurile ocupate de aceste constructii(maghernite) numite puncte termice.

16.Capsularea bazinelor de la statia de epurare a orasului si evitarea raspandirii mirosurilor grele pe timpul verii. Este insuportabil pt. cetatenii care locuiesc in zona dar si pt. turistii care ne tranziteaza orasul.

17. Cumparea de catre Primarie a unor imobile de mare valoare . Casa IOAN ZIDARUL de pe Pietonal sau fosta Biblioteca Jud. de pe str. Garii. Cerem sa se dea o destinatie precisa de ex. CASA SOCIETATII CIVILE unde Ong-urile, asociatiile studentesti, elevi, scriitori, artisti etc sa se poata intalni, socializa si care ar aduce idei , dezbateri benefice pt. noi toti. Doar in conditii de respect reciproc putem sa devenim mai civici si de ajutor pentru administratia noastra.

 

Cu stima ! Balan Marius Horea

ecologist- membru Bistrita Civica

 









 

0 comentarii3493 vizualizări05 martie 2021




rss 2.0
rss 2.0