Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
Sunt cel mai fericit bistritean !

Nu puteam sa stau impasibil fata de o stire de pe un online local,  de la care am aflat ca Primarul Bistritei domnul IOAN TURC este pregatit  sa lanseze o noua abordare fata de starea spatiilor verzi din orasul nostru. Astfel domnul Primar declara  ca Bistrita va redeveni oraul VERDE de odinioara. Deasemenea este o preocupare pentru dansul si de completare a zestrei pierdute privind arborii de aliniament.

    Sa explic putin de ce sunt fericit.

   1 Nu pot sa uit insomniile mele si reactiile dure atunci cand am participat la cateva sedinte de CL prin care fostul edil ne anunta ca are de gand sa pregateasca proiecte privind desfintarea Parcului Eminescu  un perimetru de 87 arii gata amenajat ca spatiu verde si aflat sub protectia legii 24 Spatii Verzi, unde se dorea amplasarea unei parcari subterane foarte scumpa avand in vedere mutarea utilitatilor subterane.

 

    2. Traiesc si acuma sentimentul ciudat prin care tot fostul edil ne chema la dezbateri publice fara sa tina cont de  parerea bistritenilor care se opuneau fata de proiectul de distrugere(MINERALIZARE) a Pietei Centrale prin care  zeci de arbori, doua rondouri splendide de flori si 5021 mp de iarba trebuiau sa dispara si sa fie inlocuite cu dale, borduri, betoane  pentru ca Bistrita sa semene cu Viena vezi Doamne.. Sa nu uitam ca Bistrita seamna doar cu Bistrita cel putin in zona istorica si cu toata dezvoltarea pe care nimeni nu o ignora cel putin zona centrala, medievala nu poate fi stearsa din cauza unui capriciu greu de inteles. Va amintesc cum noi cei prezenti la dezbateri am fost dusi cu presul fara sa ni sa spuna ca de fapt existau cinci(5) proiecte pentru Piata Centrala, ca atare a fost ales unul singur asa din pixul fermecat fara ca asistenta sa fie bagata in seama.

    A inceput imediat lupta si in scurt timp printr-o aplicatie lansata de Cristian Tetcu si impreuna cu alt iubitor de mediu Vasile Man s-au strans in doua saptamani 5.000 de semnaturi impotriva acestui proiect miselesc.

    Avem o mostenire unica in Piata Centrala amenajata inca demult din timpul primului Primar roman CORNELIU MURESAN. Tocmai paleta cromatica aduce ceva distinct orasului nostru fata de alte cetati Transilvane. Vechiul, cladirile istorice ,Turnul cel mai inalt de piatra din Transilvania, Sugaletele , copacii, rondourile si iarba frumos intretinuta pana nu demult. Asta era si este specific Bistritei Verde un slogan doar ales populist de fosta administratie.

   Va mai amintesc pe aceasta cale ca in untimii 12 ani Bistrita a pierdut peste 1.000 de arbori importanti cu precadere de aliniament. Stiti ce s-a intamplat in  locul cioatelor dupa taieri ? S-au astupat total neprofesionist  locasurile vechi cu dale si asfalt. Pana si HIDRANTII vechi ai alimentarii cu apa in caz de incendii au fost astupati cu dale, iar DADP-ul nu si-a facut rostul, sa contoleze aceste lucrari de batjocura.

 

   Acuma nu imi ramane decat sa comunic dragilor mei bistriteni pe care i-am asaltat cu explicatii doua sambete si Duminici la rand pentru semnaturi  impotriva acestor aspecte si in special fata de situatia din Piata Centrala. Va multumesc mult  ca v-ati implicat, nu ati facut-o pentru mine ci pentru voi, pentru sanatatea voastra  si impotriva poluarii. Impreuna pentru tot ce este verde, incepand cu SALVAM PADUREA CODRISOR am strans si depus peste 10.000 semnaturi  aratand administratiei  ca bistritenilor le pasa de cum arata orasul si doresc sa duca o viata sanatoasa nu sa se trezeasca cu insule de caldura urbana ( ICU ) in locul  spatiilor VERZI atata de benefice .

 

             Cu multumiri !         

        Balan Marius Horea - ecologist .       

 

   Bistrita 10 febr. 2021.

 

0 comentarii3514 vizualizări10 februarie 2021
rss 2.0
rss 2.0