Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
Catre domnul RADU MOLDOVAN - presedinte CJ Bistrita-Nasaud.

Am vazut  stirea si  filmuletul de pe un online in care era invitat domnul presedinte RADU MOLDOVAN, in care din nou s-a dezbatut strarea MEDIULUI, a gunoaielor de pe cursurile de ape din BN.  Am aflat cu satisfactie oarecum, ca domnul presedinte doreste sa adopte un kilometru de rau , insa dupa un alt model de imprumut , un proiect care vizeaza inaltimile din munti si nu de pe raurile colinare si de ses. Toate bune si frumoase insa transmit d-lui presedinte, presei si cititorilor ca ceea ce isi doreste domnul RADU MOLDOVAN este deja implementat din 2011 si proiectul a prins viata si este al lui CRISTIAN TETCU si se numeste KILOMETRUL ALBASTRU.

Aici sunt toate detaliile de functionare si va transmit domnule Presedinte ca va astept sa imi fiti coleg de suferinta  si voluntariat si sa descoperim impreuna noi depozite de gunoaie de peste tot.

Va aduc aminte ca toti prefectii jud. BN din 2011 pana astazi au fost deranjati de mine si CRISTIAN TETCU si au vazut si ascultat ce inseamna KILOMETRUL ALBASTRU, au fost si doua mitinguri de proteste ale pescarilor din Bistrita in fata Prefecturii, a fost si o mare dezbatere publica la Palatul Culturii intitulat SOS NATURA. Toti ne-au felicitat dar nimeni nu a sprijinit cu o letcaie acest frumos proiect. Vreu sa subliniez faptul ca sunt primul cetatean inscris si din 2012 am adoptat 2 km. de rau la intrarea SIEULUI in satul Sirioara  si pana la iesire din sat, si ma si tin de treaba. Nu am sa va pun acuma pozele doveditoare pe care le are TETCU in albumul activitatii noastre, dar si presa le-a remarcat bine in diferite ocazii trimise de mine si de ONG-ul GALL RURALIS tot al lui TETCU.

Vreau sa va intreb daca sunteti pregatit cu adevarat sa faceti un astfel de voluntariat si ucenicie cu noi ? Nu este simplu, si in afara declaratiilor va atrag atentia ca acest lucru implica o totala cunoastere a starii  mediului, si multe zile de sfarsit de saptamana  dedicate batutului de coclauri si maluri pe jos. Va descriu pe scurt cum te lupti cu gunoiele aruncate aiurea. Daca sunteti dispus sa imi luati exemplul, apoi trebuie sa stiti ca vara, voluntarul adevarat intra in apa cu slapii si chiloteii pe el si gaseste cu siguranta televizoare, izmene, papuci haine agatate, galeti si roti de tracoare si straifuri toate pe fundul apei. Am dovezile  depuse la proiectul respectiv. Primavara si toamna se merge mai imbracat cu cizmele si sacii la purtator si cu taraboanta dupa tine, dupa care gunoiul se plaseaza fix in poarta CAMINULUI CULTURAL si cand trece pe acolo Primarul si  unii din cei care arunca astfel de deseuri, sa-i prinda rusinea si sa vada ce au facut. 

Vreau insa sa va mai atrag atentia ca daca luati cel mai murdar  segment de apa din judet, va spun ca unul din acele locuri se afla aproape de satul dvs. La SIEU MAGHERUS exista o enigmatica conducta de la fosta porcarie unde mii de litri de urina si mizerii porcesti sunt adunate in niste bazine de decantare, si zic pescarii nostri ca noaptea pe acolo se intampla lucruri necurate, adica deversari in liniste.

Va mai spun din experienta noastra ca in urma cu cativa ani doar pe 200 metri din paraul SLATINITA s-au cules un camion de gunoaie.

Calculele noastre  duc spre un dezastru total.

Totalizand numarul de kilometri al apelor jud. BN a reiesit ca doar de pe fundul apelor curatenia se intinde la un numar de 145 de ani. Cam atata ne trebuie noua ca sa scoatem mizerile din corpurile de apa.

Va mai spun ca tot in acest scop a fost creat un alt proiect facut de TETCU. Se numeste RANGERI CALARE si care ar avea un efect  extraordinar in supravegherea starii mediului. De la inaltimea de trei metri cal si calaret, cu un echipament bun, binoclu, camera de luat vederi la capul calaretului, o uniforma de identificare si un mic stimulent in hrana pt. ambele fiinte am progresa nespus de mult. Asa este in SUA, Norvegia, Suedia, Islanda etc.

Astept in acest sens sa stabiliti o intalnire cu initiatorii adevarati  al acestor proiecte, sa le sustineti prin politicile  curate  si dezinteresate ale CJ-ului, si sa invatati ceva concret de la noi.  Mai avem multe propuneri insa trebuie sa doriti sa le discutam impreuna si sa le implementam, nu sa ramana la stadiul de laude.

 

   Al d-vs coleg de Kilkometru Albastru.   

  Marius Horea Balan .

         29 ian. Bistrita

 

0 comentarii3213 vizualizări29 ianuarie 2021
rss 2.0
rss 2.0