Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
O VIATA DEDICATA EDUCATIEI SI CULTURII.

Ne vin in minte frumoasele cuvinte rostite de un jurnalist de la "Tribuna" Sibiu, Mircea Bitu: "ca singurele lucruri cu adevarat valoroase pe care omul le strange intr-o viata sunt experientele  care conduc la cunoastere, care ne implinesc  spiritual si ne fac mai intelepti".

Fidel acestui principiu se dovedeste a fi si profesorul cu gradul I, IOAN SENI, coborator din satul Muresenilor, stabilit la Nasaud, in orasul academicienilor pe care ii onoreaza intr-o carte bine conceputa si o galerie a acestor creiere luminate, la sediul Despartamantului ASTRA, din incinta Casei de Cultura "Liviu Rebreanu", din orasul de pe malul drept al Somesului Mare.

Ca dascal a slujit doar doua localitati, satul natal Rebrisoara si orasul Nasaud, care l-a adoptat ca pe un excelent pedagog, un fin observator si un activist cultural de neintrecut, un model de daruire si un deschizator de orizont culturtal, o personalitate de prima marime a invatamantului nasaudean, fiind mereu printre oameni, totdeauna alaturi de ei, facilitand starea lor de bine.

Ne bucuram ca avem prilejul sa ne exprimam gandurile de aleasa cinstire, cum de fapt am facut-o de atatea ori, fata de un om al faptelor, pentru care ziua de lucru nu se incheia dupa ultima ora de curs, ci se continua pana seara tarziu, in sala Caminului Cultural, instruind in ale artei, tinerimea satului sau liceenii, cu care pregatea formatia de teatru si calusari, prezenta an de an la Maialul elevilor nasaudeni, cat si pe diferite scene din tara, propagand costumul si dansul nasaudean.

Ca dascal de istorie, l-a caracterizat pasiunea si daruirea de a cerceta, consultand cu migala documentele de arhiva, cat si presa timpului, aducand in prim-plan adevarul istoric, despre Marea Unire, despre cele doua confruntari mondiale si in mod special, istoria ASTREI, lucrarea sa de grad, lucrare vie, mereu imbunatatita, completata si valorificata la maxim prin actiuni, prin fapte si extindere in Tara Nasaudului, dar si la diferite simpozioane in tara si peste Prut, sau la adunarile anuale ale Asociatiunii, de la Sibiu, Alba, Arad, Lipova, Dej, Nasaud, Aiud, Blaj, Abrud, Oradea, Constanta, Brasov, Sacele, Iasi, Chisinau, Cahul, Reghin, Singiorzul de Padure, Sovata, Fagaras, cat si la adunarile Despartamantului de la Rodna, Maieru, Singiorz-Bai, Feldru, Rebrisoara, Ilva Mare, Salva, Cosbuc, Zagra, Beclean, Ciceu Cristesti, Valea Birgaului, Poiana Ilvei etc.

Credem ca este o raritate ca lucrarea de cercetare pentru obtinerea gradului I sa fie in prim proces de informare, de popularizare, care nu se umple de praf pe etajera unei biblioteci, cum de fapt se obisnuieste dupa sustinerea ei. Si in acest sens, profesorul astrist Ioan Seni poate fi luat ca model.

 

A cercetat cu  migala Valea Somesului, de la izvor lavarsare spre a descoperi personalitati ale culturii, iubitori ai frumosului din natura si societate, personalitati randuite in ordine alfabetica in "Dictionarul culturii si civilizatiei", pastrand structura si regulile de alcatuire a unui dictionar autentic, la care a reusit sa atraga o multime de colaboratori, ce vor ramane in constiinta colectiva prin gradul de stabilitate si modul de conduita.

Pe aceeasi baricada a scrisului, a cochetat cu viata astrista pe o perioada de trei decenii, in calitate de presedinte cunoscut si apreciat in toate mediile culturale. Este membru al Ligii Scriitorilor din Romania, membru al Uniunii Ziaristilor Profesionisti, membru al Societatii "Limba noastra cea romana" din Chisinau, scriind zeci de articole in diferite reviste si cotidiene, predand cititorilor mai multe carti cu caracter istoric si astrist, cu o sursa de documentare autentica si inedita, pentru care ii acordam toata stima si consideratiunea noastra si in mod special, pentru preluarea si continuarea unor actiuni culturale de mare amploare, initiate de noi in comuna Rebrisioara - "Primavara Rebrisoreana", sarbatoarea portului si obiceiurilor locului, continuarea simpozioanelor de etnografie si folclor pe teme locale, primele din mediul rural la nivel national, dupa cele scrise de profesorul-scriitor Vasile Ratiu, Pompei Stefanescu si prof. univ. Nicolae Dunare, intalnirile periodice cu fiii satului, cat si activitatea muzeistica de la nivelul comunei, pe care am slujit-o si noi ani in sir.

Cuvintele  cheie  ce pot fi folosite in caracterizarea profesorului Ioan Seni sunt libertatea cuvantului si responsabilitatea ce fac apel la decenta si bun simt.

Asociatia Culturala pe care a condus-o timp de 30 de ani, dovedeste a fi un educator public, intarind rolul fiecarui astrist pentru binele comun, ca un garant al calitatii, ca de fapt, cifra sapte ce inca il insoteste cativa ani, este cifra perfectiunii divine, ceva desavarsit, la fel ca in saptamana Creatiei din Geneza. Creatia si definirea saptamanii au fost atat de complete si terminate in 7 zile, fapt ce intareste convingerea ca cifra 7 este un  numar desavarsit sau un lucru finalizat, asa cum eroul zilei, Ioan Seni, se lupta sa finalizeze cartea "Honorem - Ioan Seni 30, adica 30 de ani in slujba Astrei sau cartea dedicata carturarilor din familia  Seni, avand drept calauza pe renumitii carturari nasaudeni Valer si Ignat Seni.

Astristul Ioan Seni a imbracat o forma utila de afirmare comunitara, o prezenta vie a Nasaudului ca om al cetatii, cu respect fata de cei ce slujesc cultura prin voluntariat si smerenia fata de Dumnezeu, ca un slujitor consecvent in corul bisericii - Laudatio.

Este un luptator pentru  pastrarea traditiilor strabune, dovada fiind organizarea pe Valea Ilvelor, a treia zi de Craciun a Festivalului de colinde si obiceiurilor de iarna - "De Craciun pe Valea Ilvelor", ajungand la Editia cu nr. 25, gazda buna fiind Magura Ilvei, care desigur nu se va putea desfasura, datorita restrictiilor sociale si individuale, dar spre a nu se intrerupe firul traditiei, acesta editie se va desfasura prin lansarea unei carti-album, cuprinzand toate editiile de la nastere pana azi, carte semnata de cel care a participat alaturi de presedinte la toate editiile, scriind in presa despre modul de desfasurare, adica scriitorul si jurnalistul Ioan Mititean, vicepresedintele Despartamantului.

Profesorul Ioan Seni e cuprins de parfumul amintirilor dulci de pe Scrada si Dobodea, Valea Gersei, Rebrisoara, amintiri placute din familia in care a crescut, o familie numeroasa, cu sase copii, el fiind cel mai mare, era antrenat la diferite munci gospodaresti si grija fata de fratii mai mici. Parintii, Mihaila si Varvara, tarani cu gandire filozofica, le-au dat copiilor o educatie sanatoasa, in spiritul muncii cinstite, adevarului si lucrului bine facut. Fiul lor mai mare Nelu, a preluat tactica bunului gospaodar, devenind un gradinar si pomicultor convins. Are livada, cu sute de pomi, de el plantati, livada bine intretinuta cu contributia permanenta a sotiei, Doamna educatoare Ana, a celor doua fiice licentiate in stiinte economice si filologie si cei trei nepotei minunati, ce zburda prin livada si servesc fructe fel de fel.

Nu uita Nelu, de colegii si prietenii de pe Scrada, de cei din Dobodea, unde parintii au cumparat o casa cu moara de apa, unde s-au mutat, fiind mai aproape de scoala unde a invatat primele patru clase. Deci Nelutu a ajuns fiu de morar, un mic "chiabur"‚ deprins cu munca practica, avand cele necesare unui trai decent. Parintii au vandut si moara din Dobodea, cumparata de la Dumitru Mihalca, care s-a mutat la bistrita si si-au cumparat teren pe strada Tanase Todoran, un adevarat cartier a familiei Seni.

Prin tot ce a facut si face in continuare, Ioan Seni instituie in jurul sau modele, cu un potential de inzestrare creativa, o prezenta  activa in lumea intelectuala a judetului.

Ne simtim onorati ca avem prilejul sa ne exprimam gandurile privitoare la un carturar cu nume de referinta din Tara Nasaudului, care a depasit cu mult granitele specialitatii sale.

La multi ani!

 

Ioan si Lucretia Mititean

membri in Liga Scriitorilor Romani

 

0 comentarii3437 vizualizări30 noiembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0