Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Atitudine Joi 16 Septembrie 2021 - 14587
ONOR, COLONELULUI PETRE VLASIN DIN PERISOR.

Plecat inca din anii tineretii, din satul natal Perisor-Zagra, spre a fi de folos tarii, ajungand la gradul de colonel, conform pregatirii si nazuintei sale nelimitate spre noi impliniri, ofiterul superior s-a casatorit cu poeta Raveca Valean din Mintiu, stabilindu-se in orasul Dej, unde s-au nascut cele doua fetite minunate, una arthitecta pe Plecat inca din teren american si una economista stabilita in localitate. O familie minunata, cu preocupari utile, prezenti  in viata urbei cu tot ce au mai bun, in primul rand cu sufletul lor curat si binefacator, avand mereu in suflet sperantele oamenilor din satul "de acasa", din mijlocul carora s-a ridicat ca un vestitor al implinirilor pe toate planurile, fiind un  continuator normal al bunului simt, element caracteristic satului traditional.

Nascut si crescut intr-un mediu profund religios, a dovedit in scurta sa viata atatea marturii de credinta autentica, participand la slujbele religioase atat in orasul de pe Somes, cat si in satul dintre dealuri, unde urca cu placere din Piatra, Mires, trecand prin padurea de stejar, prin locurile zburdalniciei anilor "de acasa", anii de cand a inceput sa-si zideasca altarul, credinta pentru viata ce a coborat de Sus, binecuvantandu-l.

A fost partas la scrierea vietii satului, venind cu noi elemente in completarea monografiei, ocupandu-se in mod special de eroii satului, de luptatorii locali din cele doua confruntari mondiale, scriind portretele in cuvinte a celor trecuti in vesnica amintire, ca dovada, si-a  revendicat descendenta fizica si spirituala dintr-un anumit spatiu geografic - Perisorul.

A venit la neamurile din sat, in special la nepotul de sora, la preotul paroh, si la primar cu propunerea edificarii unui monument dedicat eroilor. Ideea colonelului din Vatasnita a prins radacini. Monumentul sta de straja satului, in fata bisericii cu numele eroilor perisoreni si o placa cu versurile dedicate eroilor semnate de  sotia dansului, Doamna poeta Raveca. A folosit metode eficiente de investigare, de popularizare si mobilizare, ca dovada, la dezvelirea si sfintirea monumentului a participat intregul sat, iar fiul satului, Petre Vlasin a venit cu fanfara militara din Dej si doua plutoane de militari, fiind o ceremonie militara de inalta tinuta, ceremonie condusa de colonelul Petre, fiul satului, acea unitate organica a sufletului sau, ca o expresie a puritatii de neam si rasa. Prin astfel de implicari carturarul perisorean reprezinta prin sine notiunea de sat si totodata notiunea muncii, cum spunea Goga "Ne cheama pamantul". De data aceasta nu spre a-l rascoli, spre a da roade, ci spre odihna in acest loc cu verdeata, de pe comoara din Dealul Florilor, unde isi face transferul incepand cu data de 22 noiembrie 2020, orele 13, fara ceremonie militara si fara pluton de salut, ci doar cu  membrii familiei ce-l deplang si-l onoreaza cu lacrimile ce curg suvoi, un mit al strabunilor, dar si simbolurile naturale ce-i inconjoara noua casa, dealul, arborii, apa, cerul, simboluri ale rezistentei si totodata suport moral, investite de dansul ca priceput vanator cu atributele vesniciei si ireversibilitatii timpului.

Al sau suflet se-nalta pe aripi de-un foc sfant, viata sa a fost vocea unei constiinte.

Drum bun DOMNULE COLONE, draga prieten si colaborator Astrist, ce te-ai daruit pe tine pentru binele tuturor, prin complexul de calitati alese, atitudine cuviincioasa, respectuoasa, cumsecade, ospitaliera si cinstita. Unicul lucru care conteaza este ca pana la final SA FII IUBIT.

 

Ioan Mititean

 

0 comentarii3507 vizualizări22 noiembrie 2020
rss 2.0
rss 2.0