Societatea Romana de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC) avertizeaza autoritatile despre cresterea alarmanta a alergiilor provocate de ambrozie, o planta extrem de agresiva. Conform estimarilor, 40% din populatia Europei va fi alergica la polenul de ambrozie in urmatoarele decenii, o problema care cere masuri cat mai rapide.
Ambrozia - o problema de sanatate publica
Ambrozia este una dintre cele mai invazive si agresive plante alergene, iar polenul poate declansa simptome grave.
"Polenul ambroziei poate fi purtat de vant la sute de kilometri distanta. Chiar daca nu avem sursa de polen in apropiere, riscul de a dezvolta alergii este foarte ridicat. Simptomele pot evolua de la simple stranuturi, mancarimi ale ochilor, nasului, gatului si congestie nazala pana la complicatii severe, precum astmul. Aceste reactii altereaza calitatea vietii si sunt pacienti care ajung sa plece intr-o alta tara unde aerul este mai curat si pot respire mai usor. Din acest motiv, ambrozia reprezinta o adevarata problema de sanatate publica", spune prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu, medic alergolog si presedinta SRAIC.
Alergia la polenul de ambrozie poate sa nu dea simptome vizibile in primii ani, insa expunerea repetata creste riscul de sensibilizare. Astfel, aproape oricine poate dezvolta alergie prin expunere repetata.
"Unele persoane se nasc cu un teren atopic, adica o predispozitie genetica pentru alergii. De aceea, in unele familii alergiile sunt mai frecvente. Daca ambii parinti sunt alergici, riscul ca un copil sa fie alergic este intre 50% si 80%. In plus, expunerea repetata la cantitati mari de polen, cum este cazul ambroziei, sensibilizeaza persoana fara simptome vizibile. Dupa cateva sezoane de expunere, organismul incepe sa produca anticorpi IgE specifici, care declanseaza reactia alergica.", explica medicul.
Timisoara, model de bune practici pentru toata tara
La Timisoara a fost implementat un sistem modern de monitorizare a polenului ce foloseste senzori de ultima generatie si inteligenta artificiala. Acesta ofera informatii in timp real despre nivelurile de polen si astfel le permite pacientilor si medicilor sa gestioneze mai eficient expunerea la alergeni. In plus, sistemul poate monitoriza si alte particule din aer, inclusiv microparticulele de plastic asociate cu poluarea.
"Am observat concentratii de polen de ambrozie care au crescut de peste 20 de ori in perioada de varf. Aceste valori depasesc cu mult pragurile considerate sigure si reprezinta un adevarat taifun de polen, cu un impact major asupra sanatatii publice, in special in zonele de campie", subliniaza prof. dr. Carmen Bunu-Panaitescu.
De aceea, "este esential sa avem sisteme de monitorizare in toata tara pentru a sti cu exactitate care sunt cei mai periculosi alergeni in fiecare regiune. Impreuna cu autoritatile, poate cu Ministerul Mediului, ar trebui sa ne unim fortele, sa se faca un astfel de monitorizare de-a lungul intregii tari pentru a sti pentur fiecare regiune care este alergenul cel mai periculos. De asemenea, este important ca legea impotriva ambroziei sa fie aplicata cu strictete, pentru a reduce cat mai mult impactul acestei plante asupra sanatatii populatiei. Mesajul meu catre autoritati este ca avem nevoie sa actionam acum pentru a preveni o viitoare criza. Alergiile afecteaza deja milioane de oameni, iar fara masuri adecvate, lucrurile se vor agrava. Vedem ca solutii sunt, iar rezultatele de la Timisoara ne ofera speranta ca putem extinde acest model la nivel national.", adauga medicul.
Mesajele de mai sus au fost transmise in cadrul unui eveniment online organizat de SRAIC si transmis pe platforma Pacientul 2.0. Vezi inregistrarea aici.
Proiectul este sustinut de Innergy, AstraZeneca si PlantExtrakt si face parte dintr-o campanie mai ampla de informare si constientizare a alergiilor si a efectelor pe care acestea le au asupra organismului. Urmatorul proiect va fi un ghid video dedicat pacientilor cu alergii si va fi publicat pe pagina sraic.eu.
0 comentarii | 1561 vizualizări | 25 septembrie 2024 |