Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
De 10 ani, romanii isi apara dreptul constitutional la sanatate in instanta.

De ani de zile, Romania merge pe contrasens, avand un sistem de sanatate care condamna pacientii. Accesul la investigatii si tratamente de ultima generatie este limitat, iar pacientii sunt de multe ori nevoiti sa sustina financiar aceste lipsuri sau sa actioneze statul roman in judecata (prin institutiile aferente sistemului de sanatate). Pentru a avea o sansa la viata, pacientii cu cancer si mai multe boli cronice au actionat statul in judecata si au castigat peste 500 de procese.

 Lipsa sustenabilitatii si predictibilitatii sistemului sanitar, ignorata de decidentii responsabili, a determinat emigrarea romanilor in alte state europene acolo unde dreptul la viata si sanatate sunt respectate si garantate. Din pacate, majoritatea pacientilor carora li s-au intrerupt tratamentele in repetate randuri si pe care sistemul i-a abandonat au renuntat la viata.

 Alianta Pacientilor Cronici din Romania condamna ferm aceasta lipsa de responsabilitate a decidentilor si cere imperativ acestora o finantare corecta si renuntarea la acele promisiuni ipocrite despre viitorul sistemului de sanatate.

 

Romanii au nevoie acum de tratamente, de investigatii, de certitudinea asistentei medicale imediate si neconditionate. "Deciziile si reglementarile decidentilor din ultima perioada nu au facut decat sa ingreuneze si chiar sa restrictioneze accesul romanilor la ingrijiri medicale. Fara investigatii, fara medicamente, fara medici care au inceput din nou sa paraseasca Romania pentru ca nu au cu ce sa isi trateze pacientii si sunt blamati de sistem, romanii nu mai au nicio sansa in tara lor. In fata acestor impedimente, este esential sa ne aliniem, sa luam pozitie fata de masurile necugetate ale unor factori iresponsabili, care nu gandesc pe termen lung. In concluzie, echilibrul in sanatate nu este doar despre cifre si bugete, ci despre oameni si viata lor.", Cezar Irimia, presedintele Aliantei Pacientilor Cronici din Romania.

 

"Desi recunoastem ca in sistemul de sanatate romanesc s-au realizat progrese incontestabile, suntem inca departe de standardele europene in acest domeniu. Din pacate, si in prezent, din cauza imperfectiunilor cadrului normativ si nerespectarii termenelor legale de catre autoritatile cu competente in domeniul sanatatii, pacientii sunt nevoiti in continuare sa actioneze statul in judecata pentru a avea acces la tratamentele medicale si, implicit, la dreptul la sanatate si la viata. Nu este deloc firesc ca intr-un stat membru al Uniunii Europene, in anul 2024, pacientii sa mearga in continuare la judecator pentru a obtine tratamentul medical, in conditiile in care Statul Roman are obligatia pozitiva de a realiza toate demersurile pentru asigurarea dreptului la sanatate si la viata a cetatenilor sai.", spune conf. univ. dr. Dan Cimpoeru, avocat.

 

Alianta Pacientilor Cronici din Romania a luat fiinta in anul 2012 si este cea mai mare organizatie a pacientilor din tara noastra in acest moment, cu aproape 150.000 de membri in randul organizatiilor membre. APCR, reunind experienta acestor organizatii membre, isi propune sa protejeze interesele comune ale pacientilor cu afectiuni cronice si sa asigure integrarea socio-profesionala a acestora. Misiunea imediata a Aliantei Pacientilor Cronici din Romania este cea de determina autoritatile sa consulte pacientii in permanenta si la modul real in privinta schimbarilor pe care preconizeaza sa le realizeze in sistemul de sanatate si de a face cunoscute si respectate in Romania drepturile pacientilor.

0 comentarii2541 vizualizări22 ianuarie 2024
rss 2.0
rss 2.0