Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 20 Ianuarie 2025 - 14587
Ghid pentru sarbatori fericite: Optiuni sanatoase pentru masa de Craciun.

Finalul de an se apropie rapid, decoratiunile lumineaza deja strazile si casele, iar bucuria sarbatorilor se simte in aer. Desi este mare tentatia de a ne concentra pe urgentele de rezolvat din anul acesta, este si un moment potrivit de reflectie si recunostinta. Sarbatorile fericite incep cu alegeri intelepte, atat din punct de vedere nutritiv, cat si emotional. Cumpatarea reprezinta cuvantul cheie pentru a ne putea bucura din plin de finalul de an.

Starea de bine vine din interior

Un aspect esential in aceasta perioada este adoptarea unei alimentatii echilibrate, bogate in vitamine si nutrienti, mai ales ca tentatiile sunt la tot pasul. De la salate colorate si bogate in fibre, la preparate cu peste si legume gatite in mod sanatos, optiunile sunt variate si delicioase.

Iata cateva sugestii de preparate sanatoase potrivite pentru masa de Craciun:

  • Salata de quinoa cu legume de iarna: O optiune bogata in proteine si fibre, alaturi de legume de sezon precum morcovi, conopida si rodie.
  • Peste la cuptor cu ierburi aromate: Un preparat usor si sanatos, bogat in acizi grasi omega-3, gatit cu ierburi precum rozmarin si cimbru.
  • Tarta cu legume si aluat integral: O alternativa sanatoasa la tartele clasice, de data aceasta cu aluat integral si umplutura generoasa de legume colorate.
  • Supa de dovleac: O supa cremoasa si reconfortanta, bogata in nutrienti, vitamine si fibre.

Aceste optiuni nu doar imbogatesc meniul de Craciun cu arome diverse, dar si contribuie la mentinerea unei alimentatii sanatoase si echilibrate in timpul sarbatorilor.

"Ne apropiem cu pasi repezi de Craciun si mesele imbelsugate si este important sa ne aducem aminte sa includem alimente variate in alimentatie, care sa contribuie nu doar la satisfactia papilelor gustative, ci si la mentinerea sanatatii noastre generale. Intr-un context in care bucuria sarbatorilor aduce cu sine o varietate de preparate delicioase, ii incurajez pe toti sa acorde o atentie deosebita alegerilor culinare. Este crucial sa fim cumpatati in consumul de alimente, sa ne hidratam corespunzator si sa nu neglijam importanta momentelor petrecute alaturi de cei dragi. Sarbatorile nu sunt doar despre deliciile gastronomice, ci si despre bucuria de a petrece timp de calitate cu familia si prietenii", spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Hidratarea, importanta si in sezonul rece

 

 

Bere fara alcool

Cerealele, in special orzul, reprezinta o sursa importanta de proteine, fibre si vitamine de tip B. Orzul este unul dintre ingredientele naturale ale berii, alaturi de apa, hamei si drojdie. Desi aportul caloric al acestei bauturi este relativ redus (105 kcal intr-un pahar de 250 ml de bere cu 5% alcool si de 50 kcal intr-un pahar de 250 ml de bere fara alcool), acesta se adauga la consumul zilnic si trebuie luat in considerare la contorizarea caloriilor consumate in ziua respectiva. Insa, fie ca vorbim de varianta cu alcool sau fara, berea furnizeaza organismului minerale precum siliciul, vitamina B9 si antioxidanti.

Consumul moderat de bere este definit de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca o cantitate de 330 ml/zi pentru femei si 660 ml/zi pentru barbati.

 

Shot cu ghimbir

Shot-ul cu ghimbir este o bautura concentrata si revigoranta care aduce numeroase beneficii pentru sanatate. Pentru a prepara un shot cu ghimbir sunt necesare doar cateva ingrediente: radacina de ghimbir, zeama de lamaie si putina miere. Dupa ce au fost amestecate toate ingredientele si a fost obtinuta o bautura concentrata, poate fi consumata dintr-o singura inghititura, ca un shot.

Ghimbirul are proprietati antiinflamatoare, poate contribui la reducerea senzatiei de greata si a raului de miscare. In plus, sustine sistemul imunitar datorita continutului de antioxidanti si imbunatateste digestia, ameliorand disconfortul gastrointestinal.

 

Generozitatea, cel mai bun cadou de Craciun

Perioada Craciunului poate fi un moment oportun de a fi generos. Actele de generozitate ofera speranta si totodata, pot inspira si alte persoane de a face astfel de gesturi. Aceste mici actiuni de bunatate pot avea un impact semnificativ asupra celor din jur. Asa ca, fie ca este vorba despre o donatie, voluntariat sau chiar de a oferi pachete delicioase din preparatele  gatite pentru masa de Craciun, toate reprezinta actiuni concrete si o contributie la bucuria celor care au nevoie de sprijin, iubire si o masa calda, in special in perioada sarbatorilor.

 

*****

 

Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie

Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.

 

Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.

Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in

domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:

www.beresanatatenutritie.ro.

 

 

Pentru mai multe informatii:

Catalina Ciobanu

The Public Advisors

E-mail: catalina.ciobanu@publicadvisors.ro

0 comentarii168 vizualizări14 decembrie 2023




rss 2.0
rss 2.0