Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
3,4 milioane de romani prezinta afectiuni oftalmologice.

Conform celui mai recent studiu, in Romania sunt peste 1,5 milioane de adulti diagnosticati cu diabet. Degenerescenta maculara, forma neovasculara si edemul macular diabetic sunt afectiunile cu impact major asupra vederii. Aceste boli pot fi tinute sub control prin vizite regulate la medicul oftalmolog.  

3,4 milioane de romani prezinta afectiuni oftalmologice. Diagnosticarea timpurie a bolilor ochilor reduce riscul pierderii vederii

In Romania, aproximativ 3,4 milioane de oameni prezinta afectiuni oftalmologice, adica aproape unul din cinci oameni din totalul populatiei. Dintre acestia, aproape 60.000 sunt orbi.[1]

 

De asemenea, tara noastra are, conform celui mai recent studiu[2], peste 1,5 milioane de adulti care traiesc cu diabet, ceea ce reprezinta ~3% dintre locuitori. Prevalenta nationala a diabetului zaharat in Romania (20 -79 ani) este 10,6%, iar prevalenta comparativa ajustata in functie de varsta a diabetului zaharat este de 8,4%.

 

Diabetul duce adesea la o serie de complicatii, inclusiv afectiuni oftalmologice, cum ar fi retinopatia diabetica. Uneori afecteaza ambii ochi si, daca nu este tratata la timp, duce la o scadere treptata si progresiva a vederii, chiar pana la pierderea acesteia.

 

Printre afectiunile cu impact major asupra vederii si care pot fi tinute sub control prin vizite regulate la medicul oftalmolog, se numara degenerescenta maculara legata de varsta, forma neovasculara si edemul macular diabetic.

 

Degenerescenta maculara legata de varsta, forma neovasculara - este principala cauza de pierdere a vederii centrale la persoanele de peste 55 de ani. Este o boala nedureroasa, care avanseaza atat de lent incat persoana in cauza nu isi da seama ca isi pierde vederea. Boala incepe de obicei la un ochi, iar cel de-al doilea este, de asemenea, foarte probabil sa fie afectat mai tarziu.

Degenerescenta maculara legata de varsta are doua forme: uscata - cea mai frecventa varianta a bolii, afecteaza 90% dintre pacienti si are o progresie lenta, in masura in care pierderea vederii ramane limitata; umeda - mai putin raspandita (afecteaza 10% dintre pacienti), dar foarte severa (in 80% dintre cazuri, vederea centrala se deterioreaza rapid).

 

Se estimeaza ca 196 de milioane de oameni din intreaga lume traiesc cu degenerescenta maculara legata de varsta.[3]

 

Edemul macular diabetic - este o consecinta a retinopatiei diabetice, cea mai frecventa complicatie oculara cauzata de diabetul zaharat, care poate duce la pierderea vederii centrale. Edemul macular diabetic este principala cauza de orbire la nivel global pentru populatia activa, cu varsta cuprinsa intre 20 si 65 de ani. Daca nu este tratata, aceasta afectiune poate duce la pierderea completa a vederii centrale.

 

Societatea Romana Retina, cu sprijinul Bayer, doreste sa creasca nivelul de constientizare in randul populatiei cu privire la aceste afectiuni, precum si sa incurajeze pacientii sa se prezinte cat mai repede la medicul oftalmolog, inca de la primele simptome.

 

"Multi dintre pacientii cu aceste afectiuni sunt diagnosticati intr-un stadiu tardiv, cand se prezinta la un consult oftalmologic, din cauza deteriorarii vederii. Diagnosticarea precoce, printr-un consult amanuntit, cat si tratarea timpurie a acestor afectiuni, ar incetini considerabil evolutia lor cat si scaderea progresiva a vederii centrale. Prin campania "Ajuta-ti ochii sa lupte pentru recastigarea vederii", Societatea Romana Retina, cu sprijinul companiei Bayer, doreste sa ridice nivelul de constientizare in randul populatiei despre simptomele acestor afectiuni, precum si sa incurajeze pacientii sa se prezinte cat mai repede la medicul oftalmolog, inca de la primele simptome. Astfel, pot preveni pierderea ireversibila a vederii centrale", a declarat Prof. Univ. Dr. Florian Balta, UMF "Carol Davila" Bucuresti, Presedintele Societatii Romane Retina.

 

Scopul acestei campanii de constientizare este de a aduce in atentia romanilor faptul ca urmatoarele simptome ar putea indica o posibila afectiune oculara: vedere centrala incetosata sau pierderea vederii centrale la unul sau la ambii ochi, vedere distorsionata, cu liniile drepte care par curbate sau ondulate, aparitia unor pete negre in campul vizual, dificultate in a distinge culorile. Toate acestea sunt semnale de alarma pe care trebuie sa le luam in seama, deoarece diagnosticarea precoce si tratamentul adecvat pot preveni avansarea bolilor de ochi si pot contribui la mentinerea unei vederi sanatoase. Este indicat sa fie consultat medicul imediat ce sunt observate aceste simptome de mai sus.

 

"Pacientii care sufera de aceste doua afectiuni vad liniile drepte curbate si/sau pete negre in zona centrala a vederii (de asemenea pot percepe distorsionat culorile si forma obiectelor). Marea majoritate dintre ei au peste 55 de ani, iar corelatia cu o afectiune diabetica de lunga durata sau inadecvat controlata este des intalnita. Daca nu sunt tratate dupa aparitia primelor simptome, aceste afectiuni pot duce la pierderea completa si ireversibila a vederii centrale", a declarat Prof. Univ. Dr. Horia T. Stanca, UMF "Carol Davila" Bucuresti, Secretar General al Societatii Romane Retina. 

"Suntem onorati sa sustinem in continuare, alaturi de Societatea Romana Retina, programe educationale care sa incurajeze preventia si controlul medical periodic, pentru depistarea precoce a afectiunilor retiniene, dar si aderenta pacientilor la tratament in cazul diagnosticarii si initierii unui tratament medicamentos. Pierderea vederii are un impact devastator asupra calitatii vietii pacientilor, ducand la pierderea independentei acestora si la cresterea poverii, atat pentru familie, cat si pentru societate", a declarat Catalina Urse, Country Manager Bayer Pharmaceuticals Romania & Republica Moldova.

 

Bolile retinei constituie o problema de sanatate considerabila la nivel global, in contextul cresterii si imbatranirii populatiei in toata lumea. Aproximativ un miliard de oameni din intreaga lume au afectiuni de vedere care ar fi putut fi prevenite prin diagnosticare timpurie sau care nu au fost inca diagnosticate ori tratate. Potrivit Agentiei Internationale pentru Prevenirea Orbirii, numarul persoanelor cu risc de pierdere a vederii este in crestere cu 55%, ceea ce se traduce in aproximativ 600 de milioane de noi persoane cu risc de pierdere a vederii in urmatorii 30 de ani.

 

 

Contact:

Mariya Popova

Email: mariya.popova@bayer.com

 

Contact agentie:

Carmen Matei

E-mail: carmen.matei@decisepoate.ro

 

 

Campanie sustinuta de Bayer

Bayer este o companie globala cu competente cheie in domeniul Stiintelor Vietii, respectiv sanatate si agricultura. Produsele si serviciile oferite sunt special concepute pentru a fi in beneficiul oamenilor, contribuind la depasirea provocarilor uriase pe care le presupune o populatie globala in crestere si imbatranita. Bayer se angajeaza sa impulsioneze dezvoltarea durabila si sa genereze un impact pozitiv asupra afacerilor sale. In acelasi timp, Grupul isi propune sa-si creasca puterea de castig si sa creeze valoare prin inovare si crestere. Marca Bayer reprezinta incredere, fiabilitate si calitate in intreaga lume. In anul fiscal 2022, Grupul avea aproximativ 101,000 de angajati si a inregistrat vanzari de 50,7 de miliarde Euro. Cheltuielile cu Cercetarea si Dezvoltarea s-au ridicat la 6,2 miliarde de Euro. Pentru informatii suplimentare va invitam sa accesati www.bayer.com.

 

Despre Societatea Romana Retina

Societatea Romana Retina este o societate stiintifica non-profit cu personalitate juridica si autoritate organizatorica proprie, afiliata la Societatea Romana de Oftalmologie.

Scopul asociatiei consta in reunirea tuturor medicilor care au ca preocupari diagnostice si terapeutice afectiunile vitreo - retiniene, precum si cercetatorii din acest camp de investigatie. Asociatia isi propune reprezentarea acestora precum si crearea unui cadru organizational care sa imbunatateasca performanta profesionala a acestor specialisti.

 

Declaratii anticipative

Acest document poate include declaratii anticipative in baza presupunerilor si estimarilor actuale realizate de echipa de management a Bayer. Diferite riscuri cunoscute si necunoscute, incertitudini si alti factori pot conduce la diferente semnificative intre rezultatele viitoare efective, situatia financiara, dezvoltarea sau performantele companiei si estimarile indicate in prezentul document. Printre acesti factori se numara factorii prezentati in rapoartele publice ale Bayer care sunt disponibile pe website-ul Bayer la www.bayer.com. Compania nu-si asuma nicio raspundere pentru a actualiza aceste declaratii anticipative sau pentru a le adapta la evenimentele sau evolutiile viitoare.

 

 

COR-M_AFL-RO-0001-1[1] International Agency for the Prevention of Blindness: Country - The International Agency for the Prevention of Blindness (iapb.org)

[2] The Diabetic Retinopathy Barometer Report: dr-barometer-romania-report.pdf (drbarometer.com)

[3] WHO, World Report on Vision, 2019, Page 4 https://www.who.int/publications-detail/world-report-on-vision

0 comentarii3535 vizualizări09 noiembrie 2023
rss 2.0
rss 2.0