Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lanseaza campania "Pune intrebarea potrivita!". Initiativa are ca scop schimbarea perceptiilor si atitudinilor legate de cancerul pulmonar si se concentreaza pe eliminarea stigmatizarii si invinovatirii pacientilor si, in schimb, promoveaza o abordare empatica si informata.
Cand cineva este diagnosticat cu cancer pulmonar, imediat se confrunta cu intrebarea: "Ai fumat?". Raspunsul poate determina uneori cata grija si compasiune i se acorda pacientului cu cancer pulmonar. Asta pentru ca intrebarea este inradacinata intr-o prejudecata bazata pe mitul ca aceasta boala, cancerul pulmonar, este o "boala a fumatorului". Nu este. Daca ai plamani, poti face cancer pulmonar.
Stigmatizarea implica faptul ca unii oameni merita sa se imbolnaveasca. Acest lucru este gresit, pentru ca fiecare bolnav merita aceeasi compasiune si grija, fara exceptie.
Pacientii cu cancer pulmonar merita mai mult decat sa fie discriminati. Intrebarea potrivita nu ar trebui sa aiba nimic de-a face cu eventualul trecut de fumator al pacientilor. Fiecare pacient merita sa fie tratat cu aceeasi compasiune si sustinere, indiferent de trecutul sau.
Campania Pune intrebarea potrivita isi propune sa schimbe aceasta perspectiva, de la "Ai fumat?" la "Cum te pot ajuta?"
Principalele obiective ale campaniei includ:
Reducerea stigmatizarii: Educarea publicului cu privire la complexitatea cancerului pulmonar, incurajarea empatiei si a sprijinului fata de pacienti.
Cresterea constientizarii: Cancerul pulmonar poate afecta pe oricine, indiferent de trecutul lor legat de fumat.
Promovarea diagnosticarii timpurii: Pacientii sunt incurajati sa se adreseze medicului de la primele semne de ingrijorare si sa efectueze controale regulate pentru depistarea precoce a cancerului pulmonar.
Schimbarea intrebarii: Scopul campaniei este sa schimbe focusul de pe intrebarea Ai fumat?, pe modul in care putem ajuta, sprijini si incuraja pacientii.
"Ne dorim ca pacientii cu cancer pulmonar sa fie diagnosticati in 45 de zile, nu in 3-6 luni, sa nu mai fie invinovatiti ca au fumat si sa fie tratati in cele mai bune conditii si cu cele mai bune tratamente. Decalajul dintre Romania si Europa civilizata in ceea ce priveste accesul la cele mai noi tratamente si la cele mai noi investigatii este de 5-6 ani. In continuare vom face presiune constructiva asupra autoritatilor pentru a elimina aceasta discrepanta dintre noi si restul pacientilor europeni si a avea egalitate de sanse cu acestia.", spune Cezar Irimia, presedinte FABC.
Pentru a afla mai multe detalii despre initiativa si modul in care puteti contribui, accesati site-ul Pune intrebarea potrivita.
In Romania, cancerul pulmonar este cel mai frecvent tip de cancer (12.122 de cazuri pe an) si este pe primul loc in topul deceselor cauzate de cancer (10.779 decese pe an). Cancerul pulmonar are cea mai ridicata povara a bolii - cei mai multi ani de viata pierduti prin decese premature (de trei ori mai mare decat cea a cancerului de san), iar 75% dintre cazuri sunt diagnosticate in stadii inoperabile ale afectiunii.
Campania Pune intrebarea potrivita este realizata de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer si sprijinita de AstraZeneca, Pfizer, Roche, Bristol Myers Squibb.
Despre FABC: Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC reprezinta interesele a peste 85.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. Misiunea FABC este de a face advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii.
0 comentarii | 35 vizualizări | 06 noiembrie 2023 |