Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Luni 15 Aprilie 2024 - 14587
Rolul echipei multidisciplinare este esential in tratamentul optim al cancerului de san.

Institutul Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu - Bucuresti (IOB), cu sprijinul Roche Romania, a organizat astazi conferinta cu tema "Rolul echipei multidisciplinare in diagnosticul si tratamentul optim al cancerului de san". In cadrul conferintei, medici ai Institutului Oncologic Bucuresti au discutat despre rolul specialitatilor ce compun echipa multidisciplinara in asigurarea diagnosticului si tratamentului optim al cancerului de san, conform ghidurilor internationale din domeniu.

Cancerul de san ramane cea mai frecventa forma de cancer la femei in Romania, cu peste 12.000 de cazuri noi in fiecare an[1]. Daca este descoperit in stadii incipiente, inaintea diseminarii in organism, cancerul de san poate fi tratat cu succes in peste 95% din cazuri2. Sansele de vindecare depind insa de stadiul bolii, agresivitatea ei  si de aplicarea protocolului de tratament personalizat in functie de tipul de cancer. Potrivit ghidurilor internationale pentru tratamentul cancerului de san, deciziile cu privire la optiunile de tratament se iau dupa consultari intre medici de diferite specialitati, precum si alti profesionisti in domeniul sanatatii, care impreuna constituie echipa multidisciplinara3.

Persoanele care vor fi diagnosticate ulterior cu cancer de san ajung de multe ori initial la medicul de familie, fie pentru evaluari medicale de rutina, fie pentru ca au simptome precum dureri, prezenta unui nodul depistat prin autopalpare sau o secretie mamara. Ulterior, odata depistata o leziune, aceasta trebuie investigata de catre medicul imagist, cel care va recomanda si biopsia tumorii de catre specialistul anatomopatolog, daca aceasta este suspecta.

In urma acestor investigatii, diagnosticul si planul de tratament este stabilit prin corelarea analizelor, investigatiilor imagistice si biopsiei in cadrul echipei multidisciplinare de specialisti, din care mai fac parte oncologul, chirurgul, radioterapeutul, dar si medici de alte specialitati.

"In cadrul echipei multidisciplinare care trateaza cancerul mamar, un rol important il are oncologul medical. In functie de tipul de cancer de san, stadiul bolii, dar si de caracteristicile pacientei, oncologul alaturi de membrii echipei multidisciplinare va stabili tipul de tratament sistemic. In cadrul institutului avem disponibil aproximativ intreg arsenalul terapeutic existent in protocoalele internationale pentru tratamentul optim al cancerului de san. La ora actuala, in tratamentul cancerului de san se pot folosi chimioterapia, terapia hormonala, terapia tintita si imunoterapia. Chirurgia si radioterapia pot completa terapia sistemica la momentul stabilit de echipa multidisciplinara. Secventialitatea diferitelor tipuri de tratament este esentiala", a declarat Dr. Daniela Zob, medic primar oncologie, Institutul Oncologic Bucuresti. 

"In cadrul protocolului de tratament al cancerului mamar, interventia chirurgicala are in continuare un rol important. Insa momentul cand se opereaza un cancer de san este decis de catre echipa multidisciplinara, in functie de fiecare caz in parte. Aceasta pentru ca in multe cazuri, interventia chirurgicala se face dupa aplicarea tratamentului neoadjuvant, care urmareste micsorarea tumorii dar si imbunatatirea evolutiei la distanta a pacientei. Potrivit studiilor recente, tratamentul conservator, care presupune extirparea tumorii cu pastrarea sanului urmat de radioterapie, este mai eficient decat o mastectomie. Pentru a evita extirparea intregului san este nevoie sa depistam tumora in stadii cat mai putin avansate, insa pentru a atinge acest obiectiv este necesar un program national de screening eficient si functional pentru cancerul de san", a declarat Prof. Univ. dr.  Alexandru Blidaru, medic primar chirurgie si oncologie medicala, Institutul Oncologic Bucuresti.

In cadrul echipei multidisciplinare de specialisti, in functie de caz, pot avea un rol important si psihologul, nutritionistul, grupurile de suport pentru paciente dar si un navigator care poate ghida pacientele si le poate oferi consultanta pe tot parcursul terapeutic si de recuperare.

Mai multe informatii despre diagnosticarea si tratamentul cancerului de san pot fi gasite pe www.canceruldesan.ro.

 Glosar de termeni

 Mamografie 

Examen radiologic al sanilor care permite depistarea leziunilor suspecte de dimensiuni mici, nedecelabile prin palpare. Este esentiala pentru femeile trecute de 40-45 ani.

Biopsie

Procedura care presupune prelevarea unor fragmente tisulare in vederea examinarii la microscop. Biopsia este singura procedura de diagnostic de certitudine a unei leziuni suspectate. Totodata, in situatia unei neoplazii, biopsia poate stabili tipul cancerului mamar, agresivitatea lui si poate estima raspunsul la diferite tipuri de tratament.

Terapie neoadjuvanta

Tratament administrat anumitor pacienti cu cancer mamar, fie in stadii local avansate, fie chiar in stadii incipiente, in cazul unor forme agresive de boala. Terapia neoadjuvanta si interventia chirurgicala sunt urmate de terapia adjuvanta si, dupa caz, de radioterapie, pentru eliminarea celulelor canceroase reziduale si pentru a preveni recidivarea bolii.

Terapie adjuvanta

Tratament administrat pacientilor cu cancer mamar dupa interventia chirurgicala cu scopul de a elimina celulele canceroase reziduale, de a reduce riscul de recidiva locala si de metastazare.

Chimioterapie

Chimioterapia reprezinta o clasa de tratamente oncologice care distrug celulele canceroase. Poate fi administrata independent sau in combinatie cu alte tratamente. 

Terapia hormonala

Acest tratament consta in administrarea de medicamente care interfereaza cu activitatea estrogenilor, hormoni care sunt implicati in aparitia si dezvoltarea a doua treimi dintre cazurile de cancer mamar.

Terapia tintita

Aceste medicamente actioneaza impotriva cancerului prin inhibarea proteinelor specifice asociate unor mutatii responsabile pentru dezvoltarea unor anumite tipuri de cancer.

Imunoterapia

Imunoterapia in oncologie este tratamentul care determina stimularea sistemului imun de a lupta impotriva acestei boli.

Mastectomie

Interventie chirurgicala pentru indepartarea sanului in totalitate.

Radioterapie

Este o procedura parte integranta a tratamentului pentru cancerul de san, ce utilizeaza doze de iradiere pentru a distruge boala microscopica reziduala. Cel mai frecvent se foloseste dupa interventia chirurgicala care conserva sanul, dar uneori, radioterapia este necesara chiar si in cazurile de mastectomie. Radioterapia poate fi efectuata si la pacientele la care s-a facut mastectomie cu reconstructia sanului.

Despre Roche

Fondata in 1897 in Basel, Elvetia, drept una dintre primele companii producatoare de medicamente originale la scara industriala, Roche este acum cea mai mare companie de biotehnologie din lume si lider mondial in diagnosticul in vitro. Compania urmareste excelenta in stiinta pentru a descoperi si dezvolta medicamente si teste de diagnostic cu scopul de a imbunatati si salva vietile oamenilor de pe tot globul. Suntem unul dintre pionierii medicinei personalizate si ne dorim sa continuam sa transformam felul in care se administreaza ingrijirile in sanatate, pentru un impact cat mai mare. Compania Genentech, din Statele Unite, este detinuta in totalitate de grupul Roche. De asemenea, Roche este actionarul majoritar al companiei Chugai Pharmaceutical din Japonia.  

Prezent pe piata romaneasca inca din perioada interbelica, Roche isi redeschide reprezentanta locala in anul 1992, urmand ca in anul 2005, grupul Roche sa infiinteze societatea comerciala S.C. Roche Romania SRL care a preluat activitatea reprezentantei din Bucuresti. Roche ofera produse si servicii care acopera intreg spectrul ingrijirilor de sanatate, pornind de la preventie, tratament si pana la monitorizarea post-tratament, in arii terapeutice majore unde exista nevoi medicale neacoperite inca. 

Prin intermediul Roche Romania, ambele divizii ale Grupului Roche - divizia de farmaceutice si divizia de diagnostice - sunt prezente pe piata din tara noastra, oferind produse si servicii de inalta specializare. Pentru orice informatii suplimentare, va rugam sa accesati www.roche.ro 

Departamentul de Comunicare al Roche Romania: andrei.vlad@roche.com, 0728292664.  

 

 [1] OECD (2023), Profil de tara privind cancerul: Romania 2023, OECD Publishing, Paris, https://doi.org/10.1787/20726aa6-ro.

2 Cancerul de san in cifre, www.canceruldesan.ro, accesat pe 24 octombrie 2023

3 European Society for Medical Oncolgy (ESMO), "Cancerul de san: ghid pentru pacienti", https://www.esmo.org/content/download/300499/5990632/1/RO-Cancerul-de-San-Ghid-pentru-Pacienti.pdf

 

0 comentarii4025 vizualizări30 octombrie 2023
rss 2.0
rss 2.0