Mazare verde, ciuperci si bere consumata moderat. Consumul de alimente bogate in vitamine si minerale este esential pentru functionarea optima a organismului. Este recomandat ca un plan alimentar echilibrat sa includa o varietate de alimente pentru a asigura aportul adecvat de nutrienti. Fructele si legumele ofera o gama larga de antioxidanti, care au beneficii semnificative pentru sanatatea celulara si sistemul imunitar. In plus, berea consumata cu moderatie poate fi integrata intr-un stil de viata sanatos datorita polifenolilor, fibrelor si maltului care interactioneaza cu microbiomul intestinal[1] si poate contribui la sustinerea sistemului imunitar.
Mazarea verde
Printre preferintele alimentare ale romanilor cand vine vorba de mancaruri gustoase si nutritive se afla mazarea verde. Mazarea este o sursa excelenta de nutrienti esentiali, avand un continut bogat de vitamine si minerale, inclusiv fier, calciu, magneziu, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina K, vitamina A si vitamina B1. In plus, datorita continutului sau ridicat de fibre alimentare, mazarea verde poate contribui la gestionarea greutatii si mentinerea unui sistem digestiv sanatos. Fibrele nu numai ca pot ajuta la reducerea riscului de boli de inima si la stabilizarea nivelului de zahar din sange, dar si la mentinerea unei flore intestinale echilibrate, prevenind constipatia si sustinand sanatatea tractului digestiv.
Ciupercile
Ciupercile reprezinta un alt aliment apreciat in bucataria romaneasca. In afara de gustul lor inconfundabil si varietatea de mancaruri in care pot fi adaugate, ciupercile sunt o sursa de nutrienti importanti, cum ar fi proteine, vitamine (in special vitaminele B si D) si minerale (precum potasiu, cupru si seleniu). In plus, continutul lor ridicat de fibre contribuie, de asemenea, la sanatatea tractului digestiv. Totodata, datorita proprietatilor antioxidante, acestea contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ si pot juca un rol important in reducerea riscului de boli cronice, precum bolile de inima si cancer.
"Un aspect important al unei diete sanatoase este reprezentat de elaborarea unui plan alimentar echilibrat si variat. Acest lucru presupune includerea unei game diversificate de alimente, astfel incat sa obtinem toti nutrientii de care corpul nostru are nevoie pentru a functiona optim. Stim deja ca este importat aportul de vitamine si minerale, insa la fel de important este sa includem in dieta si alimente bogate in fibre, care din fericire se regasesc din abundenta in legume, leguminoase si fructe sau bere. Fibrele au un impact semnificativ asupra sanatatii digestive, ajutand la prevenirea constipatiei si la mentinerea unui tranzit intestinal regulat." spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Berea
Berea este compusa din ingrediente naturale esentiale, precum hamei, drojdie, apa si cereale. Aceasta combinatie simpla aduce cu sine o varietate de nutrienti, transformand berea intr-un aliment bogat in vitamine si minerale, contribuind astfel la diversificarea aportului nutritional.
Unul dintre ingredientele principale ale berii sunt cerealele, care reprezinta elementul esential pentru imbogatirea valorii sale nutritive, in special in ceea ce priveste vitaminele de tip B. Printre aceste vitamine se numara fgniacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) si acidul folic (B9). Aceste vitamine au un rol extrem de important in functionarea optima a organismului. Atunci cand berea este consumata in cantitati moderate, aceste vitamine pot contribui la asigurarea unui aport adecvat de substante nutritive esentiale in dieta noastra zilnica.
Consumul moderat de bere este definit de Organizatia Mondiala a Sanatatii astfel: 330 ml/zi pentru femei si 660 ml/zi pentru barbati.
*****
Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.
Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in
domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:
www.beresanatatenutritie.ro.
Pentru mai multe informatii:
Catalina Ciobanu
The Public Advisors
E-mail: catalina.ciobanu@publicadvisors.ro
[1] https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fnut.2023.1186927/full
0 comentarii | 21 vizualizări | 24 octombrie 2023 |