
Sistemul digestiv este format din tractul gastrointestinal, ficat, pancreas si vezica biliara. Acesta este responsabil pentru descompunerea alimentelor si lichidelor in componentele lor chimice de baza, cum ar fi grasimile, proteinele si carbohidratii. Corpul le absoarbe apoi sub forma de nutrienti, care pot fi folositi ca energie pentru a construi si repara celulele si pentru a ajuta organismul sa functioneze optim.
Rolul sistemului digestiv incepe atunci cand alimentele patrund in organism si trec prin esofag si stomac, demarand procesul de digestie. Cand sistemul digestiv nu functioneaza corespunzator, apar durerile abdominale, balonare, indigestie si multe altele.
Trei alimente benefice pentru sistemul digestiv
Ghimbirul este un ingredient traditional in medicina orientala, care ajuta la imbunatatirea digestiei si la prevenirea senzatiei de greata. De asemenea, s-a dovedit ca aceasta radacina scade aciditatea gastrica si reduce riscul de arsuri la stomac sau disconfort. Ghimbirul proaspat are un compus puternic numit gingerol, care are proprietati antioxidante si reduce inflamatia. Astfel, poate ajuta organismul sa lupte inclusiv impotriva bolilor cronice, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile de inima si afectiuni ale plamanilor.
Somonul are un continut foarte scazut de grasimi saturate si este bogat in proteine. Este una dintre cele mai bune surse de vitamina B12 si contine, de asemenea, potasiu, fier si vitamina D. Somonul contine acizi grasi omega-3, care pot contribui la reducerea inflamatiei din organism. Acizii grasi Omega-3 ajuta implicit si la reducerea inflamatiilor in cazul persoanelor cu boli inflamatorii intestinale, intolerante alimentare si alte tulburari digestive, prin urmare, integrarea somonului in dieta, poate contribui la imbunatatirea digestiei pe termen lung.
"Consumul de cereale integrale este adesea legat de efectele benefice asupra sanatatii consumatorilor. Desi beneficiile pentru sanatate asociate cu consumul de fibre alimentare sunt bine cunoscute oamenilor de stiinta, dar si producatorilor si consumatorilor, consumul de fibre si cereale integrale in intreaga lume este substantial mai scazut. In urma unui studiu[1] realizat in 2020 s-au observat mai multe beneficii pentru sanatate asociate consumului de cereale integrale, iar asta datorita continutului mare de fibre", spune dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Bere consumata moderat
Berea este o bautura aliment, compusa din ingrediente 100% naturale: apa, hamei, drojdie si nu in ultimul rand, cereale, cunoscute pentru rolul important in alimentatie, datorita continutului ridicat de fibre. Berea, avand ca ingredient de baza cerealele, ii imbogatesc continutul de vitamine de tip B, precum niacina (B3), riboflavina (B2), piridoxina (B6) si acid folic (B9). Astfel, poate fi integrata intr-o dieta echilibrata.
Mai mult, antioxidantii din cereale si hamei contribuie la imbunatatirea raspunsului sistemului imunitar la actiunea factorilor exteriori daunatori si ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi.
Consumul de cereale integrale este asociat cu diverse beneficii, inclusiv un risc mai mic de a dezvolta diabet, boli de inima si hipertensiune arteriala. Cerealele integrale sunt o buna sursa de fibre alimentare, importante pentru sistemul digestiv deoarece ajuta la mentinerea unei greutati corporale optime si pot reduce nivelul indicelui glicemic dupa o masa bogata.
*****
Despre Centrul de Studii despre Bere Sanatate si Nutritie
Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie este o entitate cu caracter stiintific, rezultat al demersului celor trei membri fondatori: dr. Corina - Aurelia Zugravu, lector universitar in cadrul UMF "Dr. Carol Davila", careia ii revine si calitatea de Presedinte in cadrul Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie, dr. Alin Popescu, medic primar in medicina sportiva si consultant in probleme de nutritie, detinand calitatea de Secretar general, si dr. Mihaela Begea, doctor in stiinte ingineresti.
Infiintat in luna decembrie a anului 2011 si lansat oficial in data de 7 martie 2012, Centrul de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie are drept obiectiv investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman prin derularea de studii stiintifice si diseminarea informatiilor in domeniu in randul comunitatii medicale si a publicului larg.
Pentru a contribui activ la promovarea domeniului cercetarii de la noi din tara, Centrul finanteaza anual studii de cercetare in
domeniu, sub forma de burse acordate studentilor, masteranzilor, doctoranzilor sau cadrelor universitare, indiferent de varsta. Toate detaliile privind structura si componenta Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie pot fi gasite la adresa:
www.beresanatatenutritie.ro.
Pentru mai multe informatii:
Catalina Ciobanu
The Public Advisors
E-mail: catalina.ciobanu@publicadvisors.ro
[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7599874/
![]() | ![]() |
0 comentarii | 3556 vizualizări | 16 martie 2023 |