Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sanatate Sambata 12 Iunie 2021 - 14587
Eclipsa de soare de maine, periculoasa pentru ochi!

Avertizarea unui oftalmolog: "Privitul fara protectie, sau folosind improvizatii poate duce la arsuri ireversibile ale retinei, chiar si la pierderea vederii"  Eclipsele, fie ele de soare sau de luna, sunt un fenomen extrem de spectaculos, mai ales pentru copii, care sunt mereu nerabdatori sa descopere ceva nou. Anul acesta vom avea o singura eclipsa partiala de soare vizibila de pe teritoriul Romaniei, mai exact, din zona de Nord a tarii. Aceasta se va intampla maine, in jurul orei 13.00 (graficul exact il aveti atasat).

 

Atunci cand eram mici, auzeam tot felul de povesti despre cum varcolacii au mancat soarele sau despre cum sa afumam o sticla cu o lumanare si sa admiram "in siguranta" fenomenul ceresc. Treburile nu stau chiar asa si, daca urmam acest gen de sfaturi, exista sanse crescute sa ne afectam grav si ireversibil vederea.

 

Medicii oftalmologi sunt fermi in ceea ce priveste protectia ochilor in timpul eclipsei: NU trebuie sa privim cu ochiul liber, sau prin tot felul de dispozitive improvizate catre soare. Nici macar ochelarii de soare nu ne pot proteja. Pentru a admira fenomenul astral, este obligatoriu sa folosim ochelari cu lentile speciale pentru acest lucru.

 

"Privitul fara protectie, sau folosind improvizatii, poate afecta celulele fotosenzitive de la nivelul retinei, fapt ce duce la retinopatie solara. Mai concret, scade acuitatea vizuala si se produc arsuri retiniene. Daca se intampla acest lucru, nu veti simti niciun disconfort pentru ca retina nu are receptori de durere. Trebuie sa luati in considerare ca arsurile retiniene sunt ireversibile si pot duce la pierderea completa a vederii", spune dr. Rares Bodnariuc, medic primar specialist chirurgie oftalmologica de la Ofta Medical Clinic.

 

Potrivit acestuia, severitatea afectarii retinei depinde de timpul expunerii neprotejate a ochilor la radiatiile solare.

 

"In urma unei expuneri de foarte scurta durata, putem experimenta alterarea culorilor, deformari ale obiectelor sau observarea unor puncte negre in campul vizual. In mod normal, aceste manifestari se estompeaza in cateva saptamani. Copiii si tineri sunt cei mai expusi retinopatiei solare, in special din cauza curiozitatii specifice varstei (vor dori sa priveasca indelung fenomenul astral, astfel provocand daune considerabile ochilor), dar si a faptului ca ei au cristalinul mai transparent in prima parte a vietii, ceea ce permite transmiterea unei cantitati mai mari de radiatii catre retina", atrage atentia dr. Bodnariuc, precizand ca niciun fel de lentile de ochelari de soare, sticle colorate sau altfel de improvizatii nu sunt potriviti pentru a va proteja ochii in aceasta situatie.

 

Daca nu aveti ochelari speciali pentru vizionarea eclipsei, o varianta sigura este proiectarea imaginii solare pe un ecran, chiar improvizat dintr-o coala alba de hartie sau de carton. Sau, avand in vedere ca in Romania nu se va vedea decat o acoperire foarte mica (maxim 2% in Satu Mare), o puteti urmari LIVE pe canalul YouTube al NASA: https://www.youtube.com/watch?v=HMgKCOm4uOQ

 

Urmatoarea eclipsa de soare vizibila din Romania va fi abia in octombrie 2022.

 

0 comentarii350 vizualizări09 iunie 2021
rss 2.0
rss 2.0