Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Editorial Joi 18 Aprilie 2024 - 14587
Sclavagizarea poporului roman promovata de la Bistrita.

In luna mai 2011 guvernul Boc prin semnatura ministrului muncii de atunci, bistriteanul de trista amintire - Ioan Nelu Botis promova un act normativ-Legea 62 a Dialogului Social, prin care se desfintau practic toate drepturile materiale, pecuniare sau de alta natura pentru salariatii romani, acestia avand in fata patronilor (majoritatea straini) din Romania, doar un singur drept, sa isi dea demisia. Acum dupa 3 ani si ceva de guvernare PSD in care nimeni nu s-a gandit sa schimbe aceasta lege medievala profund nedemocratica care a distrus relatiile de munca din Romania, sindicalistii de la B.N.S. au strans peste 150.000 de semnaturi printr-o actiune civica ce urmareste modificarea Codului Muncii (Legea 53 din 2003) dar si a legislatiei conexe, in special legea sindicatelor, legea negocierii conflictelor de munca si mai ales legislatia privitoare la semnarea contractelor colective de munca la nivel national, de ramura, locale si pe intreprindere. In acest context vineri a avut loc la Bistrita o dezbatere publica privitoare la proiectul de modificare a Codului Muncii, dezbatere initiata de noul PNL prin copresedintii deputati Ioan Oltean si Stelian Dolha.

La reuniunea ce a avut loc la hotelul Metropolis au mai participat parlamentarii Dorin Dobra si Cristian Florian. Organizatorii au prezentat invitatilor, majoritatea patroni-oameni de afaceri din Bistrita, cele aproape 100 de modificari ce vor sa fie facute Codului Muncii prin care practic se revine la legislatia de dinainte de 2011 si chiar sunt cateva propuneri avantajoase pentru salariati in conformitate cu legislatia sindicala din Germania si mai ales Franta si Luxemburg.

Dupa cum era de asteptat, patronii locali dar mai ales reprezentantii firmelor straine prin interpusi au criticat noul act legislativ favorabil si salariatilor adica se face in sfarsit dreptate si se stabilesc reguli clare intre patronate si angajati.

Din nefericire un om recunoscut pentru activitati caritabile si sociale in municipiu si judet fiind membru al clubului Rotari - presedintele Camerei de Comert si Industrie B-N - Vasile Bar a infuriat reprezentantii presei si ai salariatilor prin elogiile aduse fostului ministru I. N. Botis dar si prin faptul ca respinge alaturi de Camerele de Comert din tara orice sansa de normalizare a relatiilor dintre salariati si anagajatori.

Aceeasi pozitie intransingeta a adoptat-o un alt reprezentant al patronatului, consilierul local si membru al clubului Lions BN - Ioan Peteleu (clubul este recunoscut pentru actiunile sociale si de intrajutorare a oamenilor simpli, bolnavi si saraci). Acesta s-a plans ca dupa ce a pregatit un salariat, dupa aproape un an de zile angajatul i-a plecat la o companie multinationala uitand sa spuna de salariul mic pe care il dadea angajatului si evident lipsa unor beneficii care sa il fidelizeze si sa il mentina la locul lui de munca. (asta in cadrul unei piete a muncii libere in U.E. avantajoasa pentru salariatii foarte competenti)

In cadrul dezbaterilor, reprezentantii patronatelor au facut referiri si la firmele multinationale care ofera locuri de munca la Bistrita si in tara, uitand sa spuna ca aceste firme, in special austriece, germane sau rusesti, ofera salarii de mizerie, de maxim 11 milioane lei vechi net si bonuri de masa de inca vreo 200 RON pentru un muncitor dar isi exploateaza crunt salariatii chemandu-i la servici peste program inclusiv sambata si duminica dar fara o plata corespunzatoare, adica 100% asa cum prevad normele din majoritatea tarilor occidentale.

 

 Mai mult, cei care ii lauda pe investitorii straini uita sa spuna de dezastrul provocat in tara de acesti investitori prin eliminarea din 2011 de pe piata a peste 300.000 de firme mici si mijlocii pur romanesti, perioada in care strainii au dus in tarile lor sute de miliarde de euro adica cel putin de 10 ori banii investiti in prima faza in Romania. Mai grav, majoritatea acestor firme straine sunt promotoarele sclavagismului modern unde cu ajutorul fostei guvernari PDL si actualei guvernari PSD au facut ca salariatul roman sa nu aiba in practica decat un singur drept - demisia. Tot aceste firme straine, la Bistrita fiind cazul societatii Leoni, se plang ca romanii nu mai pot fi prostiti si nu mai merg sa lucreze pentru 11 milioane de lei vechi si sa isi piarda zilnic 2-4 ore in plus fata de programul de munca pe drumuri, aici fiind vorba de cei adusi din mediul rural sau judetele limitrofe.

In aceste conditii se poate trage o singura concluzie, si anume ca unii patroni si oameni de afaceri mari din municipiu si judet au uitat sa mai fie oameni si in numele profitului usor obtinut si prin orice mijloace legale sau chiar la "gri" isi exploateaza fara mila salariatii mai ales ca se stie ca momentan exista o criza a locurilor de munca bine platite in Romania. Pe de alta parte tot acesti patroni se plang ca nu au salariati inalt calificati sau specialisti uitand sa spuna ca acesti bistriteni s-au desteptat intre timp si stiu ca pentru munca lor calificata sunt platiti cu mii de euro in Occident.

Un exemplu ar fi cazul sudorilor in argon si de inalta precizie care sunt platiti la Bistrita cu 500-600 de euro pe cand in Belgia sau in Germania, muncitori plecati din municipiu raman in mana pentru aceste munci cu 2-3000 de euro.

Pozitia patronatului bistritean exprimata prin mai multi reprezentanti la Bistrita este cu atat mai curioasa cu cat chiar ei recunosc ca s-a ajuns intr-o situatie ilara in care toata lumea pierde, patronul se face ca il plateste pe salariat iar acesta se face ca munceste. In conditiile acestea stiindu-se si faptul ca romanul chiar fara pregatire are o inteligenta nativa superioara s-a trecut la principiul:  "decat sa lucrez pe degeaba sau pe bani foarte putini mai bine stau pe degeaba" sau "muncesc cateva luni din greu dar pe bani multi in strainatate si in restul anului stau linistit acasa". Aceste principii demonstreaza inca odata nocivitatea actualului Cod al Muncii si a Legii Dialogului Social semnata de fostul ministru Botis in guvernarea PDL, masuri care au dus la saracirea tarii si punerea ei la dispozitia firmelor straine (majoritatea) care pur si simplu au trecut la sclavizarea salariatului roman.

 

 

Astfel se poate spune ca actualul Cod al Muncii trebuie obligatoriu modificat in conformitate cu propunerea B.N.S - ului chiar daca mie imi miroase a manevra politica subterana cu bataie in campania electorala de la anul a PSD.

Codul muncii actual a produs cel mai mare dezastru in relatiile de munca in Romania tuturor timpurilor, cu un salariu minim net de sub 200 de euro, - cel mai mic din Europa, salariu ce il primesc aproape 1 milion jumatate de angajati din cei 5.5 milioane de oameni cu carte de munca din tara. Acestia si salariatii ce primesc pana la maxim 2000 de lei adica pragul mediu al saraciei oficiale din Europa, sunt 83% din salariatii romani adica majoritatea covarsitoare a romanilor muncesc pentru un venit de mizerie si asta din cauza in special al firmelor straine care detin peste 90% din economia nationala.

(statistic, pragului de saracie variaza de la o tara la alta - de la 1.260 de euro pe luna in Norvegia si 892 euro in Germania, pana la 180 de euro pe luna in Romania, unde 22,6% din populatie traieste sub pragul saraciei oficiale.)

 

Nu trebuie uitat faptul ca noul PNL ar dori cumva sa sprijine modificarea Codului Muncii fara a supara insa prea tare patronatele straine care au finantat legal masiv fostele partidele PDL si PNL dar nu vor nici sa supere salariatii din Romania care reprezinta alaturi de familiile lor peste 10 milioane de potentiale voturi. Acest lucru s-a vazut la Bistrita cand Ioan Oltean si Stelian Dolha au repetat obsesiv faptul ca ei nu sustin pozitia patronatului sau a sindicatelor ci vor doar sa vada opinia cetatenilor vizavi de acest proiect al noului Cod al Muncii.

 

 

Marius Chiuzan - jurnalist liber si independent.

 

 

P.S. - Salariatii din Romania cer in principal plata orelor suplimentare cu 100% conform uzuantelor europene, acordarea de catre toti patronii a tichetelor de masa, de vacanta,  iar conform regulilor din U.E., cresterea salariului minim la un nivel decent si trecerea la punerea in practica a unei legi a salarizarii unitare precum si scaderea contributiilor salariatului la bugetele de asigurari sociale, sanatate, pensii si dar impozite progresive in functie de venituri.

Trebuie remarcat ca sunt si firme mari in B.N. care isi platesc bine salariatii aici fiind vorba de firmele romanesti Teraplast, Raal, Comelf etc, sau de firma sud-africana Rombat care ofera salariatilor, in special celor calificati, salarii si venituri decente pentru nivelul de trai din Romania.

0 comentarii12152 vizualizări27 octombrie 2015




[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu





rss 2.0
rss 2.0