Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Social Vineri 19 Iulie 2024 - 14587
Situatia biletelor de odihna si tratament in anul 2022.

In conformitate cu prevederile art. 122 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, acordarea prestatiilor privind tratamentul balnear se face prin atribuirea de bilete de tratament solicitantilor indreptatiti, in limita numarului de locuri asigurate in unitati de tratament din proprietatea Casei Nationale de Pensii Publice - S.C. T.B.R.C.M - S.A., precum si a numarului de locuri contractate cu alte unitati de profit si a sumelor alocate pentru aceasta prestatie prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat nr. 318/2021 pentru anul 2022. Bugetul prevazut anului in curs cu aceasta destinatie este de 200.000.000 lei, suma din care pot fi achizitionate cel mult 101.000 bilete de tratament balnear, la nivel national.

Pentru anul 2022 au fost aprobate criteriile de acordare a biletelor de tratament prin Ordinul Presedintelui CNPP nr. 72/10.02.2022.

In acest an nu se acorda bilete de odihna.


Pensionarii care provin din sistemele neintegrate sistemului public de pensii (MAI, SRI si MAPN) si urmasii acestora nu beneficiaza de bilete de tratament de la Casa Judeteana de Pensii Bistrita - Nasaud.

Asiguratii si pensionarii sistemului public de pensii pot beneficia de tratament balnear, dupa cum urmeaza:

         a) gratuit;

 b) cu suportarea de catre beneficiar a unei contributii banesti.

Numarul biletelor de tratament balnear ce se acorda gratuit categoriilor de persoane beneficiare de prevederile unor legi speciale cu caracter reparatoriu, categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, dar si a pensionarilor de invaliditate, in cadrul programului de recuperare intocmit de medicul expert al asigurarilor sociale, se stabileste prin aplicarea unui procent de maxim 15% la numarul total de bilete de tratament. 

Tariful pentru un bilet de tratament balnear este cuprins intre 1.933,88 lei/bilet si 2027 lei/bilet.

Costul unui bilet pentru un pensionar este de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, din luna anterioara celei in care se efectueaza repartitia.  In cazul pensionarilor care au calitatea de asigurati ai sistemului public de pensii,  contributia individuala este de 50% din cuantumul total  brut  al  drepturilor  de  pensie si din castigul brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, respectiv din venitul lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale din luna anterioara celei in care se efectueaza repartitia.

In cazul asiguratilor (angajatilor) al caror castig brut realizat din salarii si venituri asimilate salariilor, care a constituit baza de calcul a contributiei de asigurari sociale, este mai mic sau egal cu castigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat si aprobat prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul curent, cuantumul contributiei individuale este de 50% din pretul biletului de tratament balnear, iar in cazul in care castigul brut realizat este mai mare decat castigul salarial mediu brut, se achita pretul integral al biletului de tratament balnear.

Durata sejurului este de 16 zile, iar durata tratamentului balnear este de 12 zile cu 3 mese pe zi + 3 proceduri.

Pentru anul 2022, Casei Judetene de Pensii Bistrita - Nasaud i-au fost alocate un numar de 1465 bilete impartite in 18 serii in statiunile pe care le detine Societatea de Tratament Balnear si Recuperare a Capacitatii de Munca "T.B.R.C.M." - S. A., dar si in statiunile unde Casa Nationala de Pensii are incheiate contracte cu operatorii economici de profil, respectiv: Vatra - Dornei , Covasna, Tusnad, Buzias. Moneasa , Baile 1 Mai,  Felix , Bizusa ,Ocna -Sugatag, Tasnad, Turda, Slanic Moldova, Slanic Prahova, Amara, Baltatesti, Busteni,  Geoagiu-Bai, Caciulata, Calimanesti, Olanesti, Govora, Herculane, Bazna, Sovata, Calacea, Lacu Sarat, Pucioasa, Sarata Monteoru, Targu Ocna, Tinca, Voineasa,  Sangeorz-Bai, Eforie Nord, Eforie Sud, Mangalia, Neptun, Costinesti si Techirghiol.

Aferent acestei perioade, institutia noastra a inregistrat un numar de 1890 cereri privind acordarea de bilete de tratament.

Pana in prezent au fost repartizate catre beneficiari biletele aferente primelor 4 serii, totalizand un numar de 273 de bilete. Distribuirea pe serii se face in mod computerizat, utilizandu-se aplicatia informatica SPA, pe baza criteriilor, respectiv a ordinii de ierarhizare a cererilor generata de situatia descrescatoare a punctajelor aferente fiecarei cereri.

Persoanele interesate trebuie sa depuna cererea cu cel putin 30 de zile anterioare primei luni din perioada pentru care se solicita bilet. Cererile se pot transmite prin posta, fax, e-mail sau se pot depune personal la ghiseul - Bilete de Tratament, din cadrul Casei Judetene de Pensii Bistrita - Nasaud, insotite de urmatoarele documente :

  • cerere tip de acordare a biletului de tratament ;
  • adeverinta de salariu
  • certificat de handicap

Criteriile de acordare a biletelor de tratament balnear pentru anul 2022, modelul de cerere pentru acordarea biletului de tratament, precum si seriile cu repartia biletelor care se acorda sunt postate pe site-ul Casei Judetene de Pensii Bistrita - Nasaud www.cjpbn.ro la sectiunea Prima pagina - Bilete de tratament / Repartizarea biletelor (link - http://www.cjpbn.ro/bilete-de-tratament/repartizarea-biletelor).

1 comentariu10584 vizualizări27 aprilie 2022
rss 2.0
rss 2.0