
Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza opinia publica ca sistemul informatic al agentiei este pregatit ca incepand cu data de 16 octombrie 2024 sa demareze Campania de plata in avans pentru fermierii care au depus Cereri de plata in anul 2024.
In Campania 2024, Comisia Europeana si statele membre sustin mentinerea derogarii cu privire la plata avansului de pana la 70 % pentru interventiile sub forma de plati directe in temeiul titlului III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 si de pana la 85 % in cazul sprijinului acordat in cadrul interventiilor de dezvoltare rurala bazate pe suprafata si pe animale din cadrul titlului III capitolul IV din Regulamentul (UE) 2021/2115.
Aceasta masura se va vota la nivelul Comisiei Europene in data de 05.09.2024.
Precizam ca platile pentru schemele finantate din FEGA (Fondul European de Garantare Agricola) se vor face in lei, la cursul de schimb valutar ce va fi stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 30.09.2024 si va fi publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, iar platile pentru schemele finantate din FEADR (Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurala) se fac in lei, la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro, stabilit de Banca Centrala Europeana in data de 29.12.2023 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr.1/2024 din data de 03.01.2024.
Totodata, APIA reaminteste fermierilor, care au depus cerere de plata in Campania 2024, ca in aceasta perioada inspectorii APIA si cei ai institutiilor de specialitate delegate desfasoara controlul la fata locului pentru cererile esantionate in acest scop, in conformitate cu OMADR nr. 292/16.07.2024 pentru aprobarea Instructiunii nr. 16/1/05.07.2024, precum si pentru aprobarea Procedurii operationale privind activitatea de control clasic pe teren, aplicabila in campania 2024.
Cu toate ca in acest an Campania de depunere a cererilor de plata a inceput cu o luna mai tarziu decat in anii precedenti, termenul de finalizare a controalelor pe teren este de cel tarziu pana la data de 11 octombrie, cu exceptia controalelor pentru cerintele/obligatiile specifice, care se vor efectua in iarna sau in primavara anului urmator.
Reamintim fermierilor ca, in afara controalelor efectuate de inspectorii APIA, urmatoarele institutii efectueaza controale specifice, astfel:
- Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) - efectueaza controalele pentru verificarea respectarii de catre fermieri a cerintelor legale in materie de gestionare SMR 5-6 si SMR 9-11, pentru toti fermierii selectati la conditionalitate;
- Autoritatea Nationala Fitosanitara (ANF) - efectueaza controalele in cazul fermierilor selectati in esantionul de conditionalitate (SMR 7 si SMR 8) si M10 (Agromediu si Clima);
- Agentia Nationala pentru Zootehnie (ANZ) - efectueaza controalele delegate in sectorul zootehnic.
Efectuarea controlului pe teren reprezinta o cerinta obligatorie impusa de legislatia comunitara si o etapa premergatoare efectuarii platilor finale.
In ceea ce priveste procentul fermierilor controlati pana la data de 06.08.2024 inclusiv, procentul este de 31,87% din esantionul total, iar procentul parcelelor verificate la fata locului este de 32,3% din totalul parcelelor de controlat.
In cazul in care fermierii refuza efectuarea controlului pe teren, cererea de plata va fi respinsa de la plata.
Reamintim ca in Campania 2024, au fost selectati pentru control clasic pe teren - sector vegetal un numar total de 7.912 fermieri, pentru controlul clasic pe teren - sector zootehnic un numar de 5.356 fermieri, iar pentru controlul pe teren privind conditionalitatea - 1.314 fermieri.
Ca in fiecare an, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura se bazeaza pe cooperarea si sprijinul fermierilor pentru ca aceasta activitate sa se desfasoare in mod corespunzator.
APIA asigura toti fermierii de sprijin, implicare si atasament!
SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE
0 comentarii | 3514 vizualizări | 08 august 2024 |