Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Joi 18 Iulie 2024 - 14587
APIA primeste cereri de acordare a unui sprijin pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase.

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza ca pana la data de 26 octombrie 2023 inclusiv, primeste cereri de acordare a sprijinului de urgenta pentru sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase. Potentialii beneficiari sunt asteptati la Centrele APIA pe a carui raza teritoriala a fost depusa cererea unica aferenta anului 2022, in vederea depunerii cererii de acordare a sprijinului de urgenta pentru sectorul cerealelor si al semintelor oleaginoase.

 

Sprijinul de urgenta se acorda pentru suprafetele determinate in urma controalelor administrative si/sau la fata locului aferente cererii de plata unica pe suprafata depuse in anul 2022 pentru minimum 1ha cu una sau mai multe dintre culturile de porumb/orz/floarea - soarelui/rapita.

APIA pune la dispozitia solicitantilor cereri pretiparite cu suprafetele determinate in urma controalelor administrative si la fata locului aferente fiecarei culturi de porumb/ orz/floarea-soarelui/rapita pentru anul 2022; suprafetele totale exprimate in ha, in cifre intregi fara subdiviziuni, prin trunchiere.

Pentru acordarea sprijinului de urgenta, solicitantii trebuie sa depuna cererea pretiparita pusa la dispozitie de catre APIA insotita de copia documentului de coordonate bancare - cont bancar activ, numai in situatia in care acesta a suferit modificari fata de cel inscris in cererea unica de plata pentru anul 2022. 

Documentul depus in copie de catre beneficiar va purta sintagma "conform cu originalul", va fi datat si insusit prin semnatura de catre beneficiar.

Pentru schematizarea modului de calcul al sprijinului exceptional exprimat sub forma de grant, se considera ca acesta reprezinta o valoare aferenta unei cantitati unitare de 78 litri/ha de motorina si ca in stabilirea valorii totale a sprijinului se utilizeaza 50% din cantitatea rezultata din inmultirea numarului de hectare eligibile cu valoarea de 78 litri/ha de motorina.

Valoarea schemei, reprezentand sprijinului unitar exceptional sub forma de grant, denumit in continuare grant, este de 2 lei/litru de motorina, pentru cantitatea totala de 152.458.321,08 litri de motorina corespunzatoare culturilor de porumb/orz/floarea-soarelui/rapita.

De prevederile prezentei hotarari pot beneficia si producatorii agricoli care figureaza in sistemul IACS "caz inchis" urmare a imposibilitatii APIA de a efectua plata urmare a erorilor de cont bancar pentru cererea unica 2022, cu conditia depunerii documentului de coordonate bancare aferent unui cont bancar activ dupa data intrarii in vigoare a Hotararii de Guvern.

Producatorii agricoli declarati neeligibili pentru plata unica pe suprafata si ajutor national tranzitoriu 1 aferente campaniei 2022 care au primit decizie negativa/de respingere nu pot beneficia de prevederile prezentei hotarari.

Resursele financiare totale sunt de 304.916.642,16 lei, si reprezinta echivalentul sumei de 61.617.993,10 euro stabilit la cursul de schimb de 4,9485 lei pentru 1 euro, care se asigura astfel:

a) 147.118.905 lei, echivalentul sumei de 29.730.000 euro, finantare externa nerambursabila prin Fondul European de Garantare Agricola (FEGA);

b) 157.797.737,16  lei, echivalentul sumei de 31.887.993,77 euro, care se asigura de la bugetul de stat.

Sumele acordate cu titlu de sprijin de urgenta  in conditiile prezentei hotarari nu sunt supuse executarii silite prin poprire in cazul in care impotriva beneficiarilor acestora a fost pornita procedura de executare silita.

Plata ajutorului de stat se efectueaza pana la data de 31 decembrie 2023.

Informatiile privind beneficiarii, conditiile de eligibilitate, documentele ce insotesc cererea de solicitare a ajutorului de stat, precum si Ghidul solicitantului se vor regasi publicate pe site-ul APIA www.apia.org.ro.

Legislatie:

Hotararea de Guvern nr. 845/2023 privind acordarea unui sprijin de urgenta pentru sectorul cerealelor si cel al semintelor oleaginoase.

      APIA, mereu alaturi de fermieri!

 

SERVICIUL RELATII CU PUBLICUL SI COMUNICARE

 

0 comentarii3829 vizualizări18 septembrie 2023
[ Închide secţiunea de comentarii ]

Nu există comentarii

Adaugă un comentariu

rss 2.0
rss 2.0