Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Miercuri 31 Mai 2023 - 14587
BULETIN DE AVERTIZARE fitosanitara nr. 3 - 4 .

La cultura de MAR - pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare: gargaritei florilor de mar (Anthonomus pomorum), se intalneste in bazinele pomicole din zonele de deal si submontane. Gargarita are o singura generatie pe an si ierneaza ca adult in stratul superficial al solului, sub covorul de frunze de la baza trunchiului pomilor sau in crapaturile scoartei. In martie-aprilie, cand temperatura ajunge la 5-6°C, apar adultii din locurile de hibernare. Momentul coincide cu aproximativ 8-10 zile inainte de dezmugurirea merilor.

Gargarita are un regim alimentar monofag, ataca marul, mai rar parul si gutuiul.  Adultii hibernanti ataca mugurii vegetativi si floriferi iar noii adulti se hranesc cu partile aparatului foliar. Larvele produc cele mai mari pagube, se hranesc cu organele interne ale bobocilor florali de mar. Acestia devin ruginii, dupa care se usuca si raman agatati, fiind cunoscuti sub denumirea de "cuisoare" sau "flori antonomate".

Se recomanda o serie de masuri agrofitotehnice, cum ar fi: taierea ramurilor uscate si distrugerea prin ardere a resturilor in care se gasesc adultii hibernanti, scuturarea pomilor si distrugerea gandacilor in perioada hranirii suplimentare a adultilor hibernanti. Se pot aplica braie-capcana sau inele cu clei amplasate in jurul trunchiurilor si ramurilor mai groase, in perioada in care insectele se adapostesc pentru intrarea in estivatie.

https://www.botanistii.ro/blog/gargarita-florilor-de-mar-anthonomus-pomorum/

Insecte defoliatoare (forme hibernante), cele mai intalnie sunt omida paroasa a dudului

(Hyphantria cunea), fluturele cu abdomen auriu  (Euproctis chrysorrhoea), omida paroasa a stejarului  (Limantria dispar) si molia frunzelor  (Yponomeuta malinella). Produc atac in stadiul de larva. In primele varste traiesc grupate formand cuiburi specifice, dupa care larvele parasesc cuiburile si incep sa se hraneasca cu frunze producand o defoliere puternica a pomilor. La invazii mari, pomii si arborii pot fi complet defoliati, iar productia compromisa. Atacurile repetate duc la debilitarea pomilor.

https://biochemtech.eu/ro/products/the-gypsy-moth

Afide (forme hibernante), exista nenumarate specii de afide, insa cele mai raspandite la noi

sunt Myzus persicae, Hyalopterus pruni, Aphis gossypii,Aphis pomi,Macrosiphum avenae, Sitobion avenae, Metopolophium dirhodum, Rhopalosiphum padi etc. Afidele se hranesc cu seva plantelor. Substanta zaharoasa pe care o lasa in urma lor poate conduce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile si duce la inhibarea schimbului gazos, afectand procesul de fotosinteza. De regula, grupuri dense de afide se localizeaza in apropierea principalelor vase care transporta seva in planta. Totodata, pe frunze apar pete si atrofieri, frunzele se innegresc si se rasucesc. Afidele excreta o substanta zaharoasa, care reprezinta un substrat potrivit pentru dezvoltarea unor agenti patogeni.

https://www.paradisverde.ro/daunator/paduchele-verde-al-marului-cum-ii-depistam-timpuriu-prezenta-cum-se-combate

Acarienii (forme hibernante), dintre acestia, cei mai periculosi sunt: acarianul rosu al pomilor

(Pannonychus ulmi), acarianul filocoptid al marului (Aculus schlechtendali), acarianul rosu comun (Tetranychus urticae). Sunt daunatori polifagi ce ataca mai multe specii pomicole. Dezvolta 5-6 generatii pe an (chiar mai multe in conditii favorabile), se hranesc cu seva mugurilor, a frunzelor, petalelor si sepalelor, cauzand deficiente de hranire a fructelor cu substante nutritive. 

https://www.botanistii.ro/blog/tratamente-informatii-pomi-fructiferi-mar/

Paduchele din San-José,  Quadraspidiotus perniciosus este o insecta fitofaga de

carantina din familia diaspididelor, daunatoare plantatiilor pomicole. Formeaza colonii pe scoarta tulpinilor si ramurilor, pe frunze si pe fructe. Se hraneste intepand si sugand seva, injectand odata cu aceasta, in tesuturi, enzime care descompun celuloza si coloreaza tesutul lemnos si pulpa fructelor in rosu sau rosu-violet. Tesuturile respective se necrozeaza si se inrosesc in jurul locurilor de fixare a insectei.

https://agrobiznes.md/paduchele-din-san-jose-se-dezvolta-activ-in-livezi-ce-recomanda-specialistii-pentru-combatere.html

Paduchelui lanos, Eriosoma lanigerum Hausm., colonizeaza tulpinile, ramurile, lastarii si

radacinile, intepand si sugand sucul celular din tesuturi. Partile atacate se hipertrofiaza si apar umflaturi sub forma de nodozitati si tuberozitati canceroase. Un rol important in reducerea atacului daunatorului Eriosoma lanigerum Hausm. il au masurile preventive si anume: respectarea carantinei fitosanitare, folosirea de material saditor sanatos la infiintarea plantatiilor, taierea ramurilor si lastarilor atacati si cultivarera soiurilor rezistente.

https://diaplant.ro/2021/07/12/paduchele-lanos-la-mar/

Fainarea marului este provocata de ciuperca Podosphaera leucotricha. Fainarea ataca in

mod semnificativ frunzele pomilor si lastarilor tineri. De asemenea, ciuperca poate afecta si florile sau fructele tinere care sunt acoperite de o pulbere albicioasa, cu aspect fainos, care isi schimba apoi culoarea si devine verde cenusie. Pulberea reprezinta miceliul ciupercii si poate duce la raspandirea rapida a bolii.

https://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/fainarea-la-mar/

Se va efectua un tratament cu unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

POLECI / (DECA 2,5 EC - a doua denumire comerciala) - 0,03% - 0,05% sau DECIS EXPERT 100 EC

- 75 ml/ha  + KUMULUS DF - 0,3%  sau KARATHANE M 35 CE - 0,06% sau SULFOLAC 80 WG - 0,3%.

               Tratamenul  se va efectua atunci cand 10 - 15 % din mugurii florali sunt dezmuguriti (bracteele sunt distantate si la varf se vede usor culoarea verde-argintiu)

ATENTIE - Tratamentul se va incepe pe versantii sudici si cu  soiurile timpurii  iar perioada de avertizare se va prelungi cu numarul de zile cu ploi, temperaturi scazute si vant puternic.

 

.

La cultura de PRUN - pentru prevenirea si combaterea organismelor daunatoare:

 Monilioza fructelor (Monilinia laxa) - putregaiul  brun sau mumifierea fructelor - este o

ciuperca ce  ataca aproape toate speciile pomicole  samburoase (cires, visin, cais, piersic, nectarin,  prun) si semintoase (mar, par, gutui).  Atacul de monilioza se manifesta in primaverile  reci si ploioase, favorizat de umiditatea crescuta,  temperaturile scazute si de leziunile produse de  grindina, boli sau daunatori si poate cauza  pierderi mari la speciile afectate, prin ofilirea unui  numar mare de ramuri cu frunze si flori (arsura  moniliana). In timpul verii, cand fructele au ajuns aproape  de maturitate, apar pe suprafata lor pete brune  care se intind si cuprind pulpa in profunzime. In  scurt timp, fructul putrezeste aproape in totalitate,  deseori cazand din pom. Daca temperatura este  ridicata si atmosfera umeda, pe suprafata  fructului, in dreptul zonei putrezite, apar  fructificatiile ciupercii, dispuse in cercuri  concentrice.

 https://agrobiznes.md/combateti-monilioza-din-fructe-cu-cele-mai-eficiente-fungicide-bravo-chorus-switch.html

Hurlupii prunelor (Taphrina pruni) Atacul apare pe la sfarsitul lunii aprilie sau inceputul lunii

mai, la putin timp dupa fecundare. Imediat dupa fecundare la fructele tinere infectate se observa o crestere mai rapida a mezocarpului, depasire in lungime a fructelor sanatoase. Ovarele contaminate nu se mai dezvolta normal, ci se lungesc, se latesc si se incovoaie la varf in forma de secera. Aceste fructe au, de regula, mezocarpul marit, samanta atrofiata, iar endocarpul lemnos nu se mai dezvolta deloc. Hurlupii au la inceput o culoare verde-galbuie sau galbuie si un gust acrisor-dulceag, din care cauza sunt consumati cu placere de catre copii.

Se recomanda taierea si arderea ramurilor, pe care se formeaza hurlupi si adunarea fructelor bolnave.

 https://www.scritub.com/biologie/botanica/BOLILE-PRUNULUI2351224823.php

 Paduchele din San-José, Quadraspidiotus perniciosus este o insecta fitofaga de

carantina din familia diaspididelor, daunatoare plantatiilor pomicole. Formeaza colonii pe scoarta tulpinilor si ramurilor, pe frunze si pe fructe. Se hraneste intepand si sugand seva, injectand odata cu aceasta, in tesuturi, enzime care descompun celuloza si coloreaza tesutul lemnos si pulpa fructelor in rosu sau rosu-violet. Tesuturile respective se necrozeaza si se inrosesc in jurul locurilor de fixare a insectei.

 https://agrobiznes.md/paduchele-din-san-jose-se-dezvolta-activ-in-livezi-ce-recomanda-specialistii-pentru-combatere.html

Acarienii (forme hibernante), dintre acestia, cei mai periculosi sunt: acarianul rosu al pomilor

(Pannonychus ulmi), acarianul rosu comun (Tetranychus urticae). Sunt daunatori polifagi ce ataca mai multe specii pomicole. Dezvolta 5-6 generatii pe an (chiar mai multe in conditii favorabile), se hranesc cu seva mugurilor, a frunzelor, petalelor si sepalelor, cauzand deficiente de hranire a fructelor cu substante nutritive. 

 https://www.sumi-agro.ro/a-inceput-atacul-acarienilor/

 Afide (forme hibernante), exista nenumarate specii de afide, insa cele mai raspandite la noi sunt

Myzus persicae, Hyalopterus pruni, Aphis gossypii,Aphis pomi,Macrosiphum avenae, Sitobion avenae, Metopolophium dirhodum, Rhopalosiphum padi etc. Afidele se hranesc cu seva plantelor. Substanta zaharoasa pe care o lasa in urma lor poate conduce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile si duce la inhibarea schimbului gazos, afectand procesul de fotosinteza. De regula, grupuri dense de afide se localizeaza in apropierea principalelor vase care transporta seva in planta. Totodata, pe frunze apar pete si atrofieri, frunzele se innegresc si se rasucesc. Afidele excreta o substanta zaharoasa, care reprezinta un substrat potrivit pentru dezvoltarea unor agenti patogeni.

 https://www.horticultorul.ro/insecte-boli-daunatori-fungicide-insecticide-ingrasaminte-pesticide/paduchele-cenusiu-al-prunului-piersicului/

 Se vor efectua doua tratamente dupa cum urmeaza:

                - tratamentul 1 - se va aplica la umflarea mugurilor ( buton verde ) si se va incheia in 5 - 6 zile;

                - tratamentul 2 - se va aplica incepand de la faza de buton alb pana la deschiderea primelor flori.

  Pentru tratamente se va folosi unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

 ZEAMA BORDELEZA TIP "MIF"- 0,5% sau ALCUPRAL 50 PU - 0,3% sau CHAMP 77 WG -

0,3%  + MOSPILAN 20 SG  0,025% - 0,03 % sau AFFIRM OPTI - 2 kg/ha sau DELTAGRI / (FASTER DELTA - a doua denumire comerciala) - 0,3 L/ha;

  KOCIDE  2000 - 0,25% sau FUNGURAN OH 50 WP - 0,3%  + AFFIRM OPTI - 2 kg/ha sau

DECIS 25 WG - 0,003%.

 

 

Alte Recomandari importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator !

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizeaza ;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spalarii echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajunga in apropierea apelor de suprafata, santuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fara vant.  Nu aplicati tratamentul daca viteza vantului este mai mare

de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi ;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

 

- Se vor utiliza doar produse de protectia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de catre "COMISIA INTERMINISTERIALA DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR", avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMANIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala si 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie sa fie utilizate in mod corespunzator.

Utilizarea lor corecta include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si indeplinirea conditiilor stabilite in conformitate cu articolul 31 si specificate pe eticheta. Aceasta respecta, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, in special, principiile generale de combatere integrata a daunatorilor prevazute la articolul 14 si in anexa III la respectiva directiva.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

 

Constituie contraventii urmatoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piata si utilizarea produselor de protectie a plantelor autorizate;

-  nerespectarea de catre utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind mentinerea evidentei pe o perioada de cel putin 3 ani a produselor de protectie a plantelor pe care le utilizeaza:

 

Nume si prenume fermier/soc. comerciala.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societatii ......................

(Comuna, judetul)  

Ferma (nume/numar, adresa)..............................................                                                                             

 

REGISTRU

de evidenta a tratamentelor cu produse de protectie a plantelor

Data efectua-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra si

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

carii

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnatura

Data

inceperii recoltarii produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  in consum populatiei

Agentul de daunare:

boli/

daunatori/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gata

/doza folosita

Supra-

fata,

ha

Cantitati

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producatorul agricol numeroteaza paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagina) se mentioneaza cate pagini contine registrul,

purtand semnatura (si stampila, dupa caz) fermierului sau administratorului societatii.

 

 

 

INSPECTOR COORDONATOR,                                    INTOCMIT,

 

ing. Magdea Emilian Traian                              dr. ing. Buciumas Georgeta

0 comentarii3199 vizualizări19 martie 2023




rss 2.0
rss 2.0