Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Agricultura Vineri 29 Martie 2024 - 14587
Pesta porcina africana confirmata intr-o exploatatie de porci domestici, din comuna Dumitrita.

In urma confirmarii pestei porcine africane prin buletinul de analiza nr. 11.780 emis de catre Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Maramures, la un porc domestic aflat  intr-o exploatatie de pe raza localitatii Ragla, comuna Dumitrita, la propunerea Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bistrita-Nasaud, prefectul judetului a convocat Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) la data de 10.05.2022 pentru actualizarea si aprobarea "Planului de masuri pentru pentru prevenirea si controlul pestei porcine africane pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud".

Conform Planului de masuri aprobat prin Hotararea nr. 5/10.05.2022, a fost stabilita zona afectata, care este cuprinsa din: zona de protectie de minim 3 km in jurul focarului, care la randul ei trebuie sa fie intr-o zona de supraveghere cu o raza de cel putin 10 km.

Zona de protectie cuprinde localitatile: Ragla, Dumitrita, Budacu de Sus, Orheiu Bistritei si Petris, iar zona de supraveghere cuprinde localitatile: Satu Nou, Cusma, Dorolea, Jelna, Budacu de Jos, Budus, Simionesti, Monariu, Bistrita, Magurele, Mariselu, Barla, Santioana, Sieu, Soimus, Ardan, Rustior si Lunca.

Autoritatile abilitate au instituit masuri de atenuare a riscurilor, precum si masuri consolidate de biosecuritate, pentru a preveni raspandirea PPA.

0 comentarii777 vizualizări11 mai 2022




rss 2.0
rss 2.0