Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Sindicate Marti 19 Octombrie 2021 - 14587
Sunt afectate grav interesele angajatilor.

Sindicatul National al Garzii de Mediu considera ca prin nepunerea in aplicare a Ordinului ministrului mediului, apelor si padurilor nr. 1006/29.06.2021 prin care se elimina inechitatile salariale din cadrul GNM, sunt afectate grav nu numai interesele angajatilor institutiei, dar si activitatea acestora in indeplinirea atributiilor de inspectie si control.

Subliniem ca desi are o raspundere uriasa in ceea ce priveste protejarea mediului, Garda Nationala de Mediu a ramas institutia cu cei mai prost platiti functionari publici, in conditiile in care are responsabilitatea de a actiona non-stop impotriva poluarii aerului, apei, solului, subsolului, impotriva importurilor ilegale de deseuri si substante chimice, a mirosului, zgomotului, a celor care distrug padurile, biodiversitatea, ariile protejate etc.

Este inadmisibil ca in anul 2021 sa existe comisari de mediu care primesc un salariu de 2660 lei pe luna, cu mult sub salariul mediu pe economie.

In situatia in care Romania se confrunta cu numeroase amenintari fata de mediul inconjurator si sanatatea publica, Garda Nationala de Mediu joaca rolul cel mai important in depistarea contraventiilor si a infractiunilor in domeniul criminalitatii de mediu. Astfel, in perioada ianuarie-septembrie 2021 au fost realizate un numar de 26.528 controale, valoarea amenzilor aplicate fiind de 80.351.211 lei. De asemenea, in aceeasi perioada au fost emise 285 de dispozitii de sistare a activitatii, 43 de propuneri de suspendare a autorizatiilor de mediu, au fost facute 104 sesizari penale si au fost confiscate un numar de 112 mijloace auto, toate aceaste cu un efectiv de 450 de comisari, la nivelul intregii tari.

In aceste conditii, GNM este si o institutie puternic subdimensionata, in tara noastra raportul fiind un singur comisar de mediu la 40.000 de locuitori. Subliniem faptul ca, pentru Uniunea Europeana, mediul reprezinta o prioritate, context in care, ultima evaluare a GENVAL a confirmat situatia dificila a Garzii Nationale de Mediu din Romania.

Din pacate, prin tergiversarea punerii in aplicare a Ordinului nr 1006/2021 se incalca recomandarile internationale si se pune in pericol activitatea institutiei.

Avand in vedere aceasta situatie, Sindicatul National al Garzii de Mediu va actiona pe toate caile legale pentru a apara interesele angajatilor institutiei si pentru satisfacerea conditiilor minimale, fara de care activitatea GNM nu se poate desfasura in conditii normale.

 

 

Biroul Executiv al SNGM

 

0 comentarii798 vizualizări12 octombrie 2021
rss 2.0
rss 2.0