Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Joi 18 Iulie 2024 - 14587
4 din 10 angajati folosesc in mod frecvent tool-uri de AI pentru a-si usura sarcinile de la job.

Aproape jumatate dintre respondenti nu au folosit niciodata astfel de instrumente.  34,9% dintre participantii la cel mai recent sondaj eJobs spun ca folosesc in mod regulat instrumente de inteligenta artificiala precum ChatGPT sau Gemini in sarcinile de la birou pentru a reduce volumul de munca sau pentru a obtine rezultate mai rapide. Dintre acestia, 18,8% spun ca fac asta zilnic, 13,4% saptamanal, iar 5,7% de cateva ori pe luna. Pentru cei din urma, utilizarea AI-ului nu s-a transformat intr-un obicei, ci mai degraba intr-o solutie de exceptie la care apeleaza doar in cazuri punctuale. 13,9% dintre angajati spun ca rareori folosesc astfel de tool-uri, in timp ce 48,1% nu folosesc deloc.

"Sunt job-uri, in special din zona white collar si a specialistilor, unde vedem o rata destul de ridicata de adoptie a instrumentelor de AI si o deschidere din ce in ce mai mare in a le folosi pentru sarcini repetitive sau pe care le considera monotone. Este adevarat ca, in cele mai multe cazuri, cei care le utilizeaza cel mai des lucreaza in domenii precum IT, marketing, comunicare ori traduceri, pe pozitii mid-level sau de specialisti", spune Ana Calugaru, Head of Communications in cadrul eJobs.ro, cea mai mare platforma de recrutare online din Romania.

Documentarea si gasirea de informatii este principalul motiv pentru care sunt folosite tool-uri precum ChatGPT sau Gemini, motiv invocat de 68,7% dintre respondenti. 44,4% spun ca au nevoie de ajutor in redactarea de emailuri si mesaje, 34,3% au adaugat si traducerile pe lista, iar 22,2% spun ca le sunt utile pentru generarea de rapoarte si prezentari. "Punctual, respondentii au mai spus ca folosesc AI-ul pentru generare de cod, in cazul programatorilor, pentru crearea fiselor de post, pentru crearea unor sabloane de raspuns catre clienti, generarea de imagini pentru creatii digitale sau pentru brainstorming. In plus, multi au adaugat faptul ca folosesc AI-ul si pentru cautari care nu au legatura cu jobul, precum postari pentru social media", explica Ana Calugaru.

60,1% dintre angajatii care au participat la studiu spun ca munca lor s-a usurat de cand au inceput sa foloseasca AI-ul pentru munca de la birou. 26,7% dintre cei care au folosit spun ca nu au observat un impact semnificativ, in timp ce 13,2% cred ca mai degraba ii incurca, motiv pentru care folosesc foarte rar sau deloc.

Intrebati care sunt cele mai mari beneficii ale utilizarii instrumentelor AI la job, 68,2% au raspuns ca ii ajuta sa salveze timp. 61,5% considera ca le ofera o perspectiva si idei noi, 32,3% se simt ajutati in realizarea task-urilor repetitive, ceea ce le permite sa se concentreze mai mult pe partea strategica, iar 42,1% au mentionat si faptul ca, astfel, se simt mai productivi.

In tabara celor care sunt mai degraba nemultumiti de AI, apar motive precum furnizarea unor informatii care nu se ridica la nivelul asteptarilor, faptul ca inca nu au inca suficienta incredere in aceste tool-uri, dar si ca nu reusesc sa formuleze interogari suficient de clare astfel incat sa le genereze raspunsurile de care au nevoie. 18,9% spun chiar ca nu au incercat niciodata pentru ca nu stiau ca ar putea sa foloseasca astfel de instrumente la job, iar 6,6% recunosc ca nu au suficiente competente digitale in acest sens.

"Interesant este faptul ca, desi exista, la nivel general, o preocupare intensa privitoare la siguranta joburilor in contextul dezvoltarii rapide a inteligentei artificiale, doar 18,4% dintre respondenti spun ca au temeri din acest punct de vedere. 63,5% nu sunt ingrijorati de faptul ca AI-ul ar putea sa-i inlocuiasca in viitor, in timp ce 18,1% nu si-au format inca o parere. Exista, in schimb, o aliniere in ceea ce priveste impactul pe care l-ar putea avea asupra pietei muncii. Astfel, peste 60% dintre participanti prevad ca va exista o schimbare a tipurilor de locuri de munca disponibile. 30% cred ca va scadea oferta de joburi disponibile, iar 9,7% estimeaza ca va creste", mai spune Ana Calugaru.

Sondajul a fost realizat in luna mai, pe un esantion de 800 de respondenti care, in prezent lucreaza.

***

Despre eJobs

 

eJobs este platforma de locuri de munca din Romania care verifica manual toate anunturile si companiile. Pe eJobs ai anunturi cu salarii afisate, joburi din toate domeniile si industriile, locuri de munca remote si in strainatate. In plus, pe platforma noastra gasesti o multime de articole si sfaturi de cariera, dar si un calculator salarial numit Salario unde iti poti compara salariul actual si prin care poti vedea daca esti platit corect. Pentru recrutori si angajatori, eJobs ofera acces la o baza de peste 5 milioane de CV-uri, precum si o multime de solutii de recrutare eficiente. Pe langa anunturi de angajare si cautarea in baza de date, prin eJobs poti avea acces in plus la campanii de recrutare digitalizata sau chiar la solutii super personalizate prin agentia de recrutare Skilld. Mai mult, tot datorita eJobs, expertii in resurse umane au acces la We Are HR, platforma de continut dedicata specialistilor in HR si managerilor.

 

Persoana de contact:

Ana Calugaru

Head of Communications, eJobs Romania

T: 0729 699 437

M: ana.calugaru@ejobsgroup.ro

 

 

 

0 comentarii2912 vizualizări06 iunie 2024
rss 2.0
rss 2.0