Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Vineri 19 Aprilie 2024 - 14587
Palatul Victoriei a devenit, pentru o zi, Guvernul Copiilor.

Cu ocazia Zilei internationale a drepturilor copilului, membri ai Boardului Copiilor din Romania si copii ucraineni refugiati s-au reunit in sedinta de Guvern la Palatul Victoria pentru a propune masuri in beneficiul tuturor copiilor. Zece membri ai Boardului Copiilor din Romania si doi copii ucraineni refugiati au fost luni, pentru o zi, ministri ai copiilor intr-o sedinta de guvern moderata de Madalina Turza, Consilier de Stat la Cancelaria Premierului si coordonator al Departamentului pentru Responsabilitate Sociala Comunitara si Grupuri Vulnerabile. Evenimentul a avut loc la Palatului Victoria, cu ocazia aniversarii pe 20 noiembrie a Zilei internationale a drepturilor copilului, ce marcheaza 33 de ani de la adoptarea in cadrul ONU a Conventiei cu privire la drepturile copiilor.

Pe parcursul sedintei de guvern, Victor, Yusif, Denisa, Rafaela, Stefania, Renata, Filip, Sandra, Kira, Karina, Dragos si Rares si-au asumat rolurile de ministri ai Educatiei, ai Muncii si Solidaritatii Sociale, ai Sanatatii, ai Familiei, Tineretului si Egalitatii de Sanse, ai Finantelor si Apararii, dar si ai Afacerilor Interne si Externe, propunand legi si masuri menite sa faca viata copiilor din Romania mai incluziva, sa combata discriminarea si saracia, sa ajute copiii sa se dezvolte armonios, dar si sa beneficieze de educatie incluziva de calitate.

Constituit la initiativa UNICEF, Boardul Copiilor din Romania este un grup format din copii de diferite varste, din diferite orase, din mediul urban si rural, provenind din medii familiale si din sistemul de protectie a copilului, cu origini etnice diferite si cu o experienta variata in domeniul reprezentarii.

"Sedinta de guvern a copiilor de astazi a fost o lectie de invatare deopotriva pentru noi, adultii, dar si pentru copii. Propunerile ministrilor copii au aratat cat de importanta este vocea copiilor in luarea marilor decizii. Pentru ei, in schimb, exercitiul de astazi cu siguranta va fi un reper si o lectie despre importanta lucrului in echipa si responsabilitatea luarii deciziilor", a declarat Madalina Turza, Consilier de stat.

Propunerile copiilor au fost: majorarea bugetului Ministerului Educatiei pentru renovarea scolilor, in special a celor din mediul rural, crearea unor camere prietenoase pentru audierea copiilor in fiecare din cele 42 de tribunale din Romania, participarea copiilor la toate summiturile internationale, curricula scolara actualizata cu informatii in sfera competentelor digitale si a securitatii online, instruirea politistilor pentru interactiunile cu copiii, simplificarea procedurii de accesare a fondurilor europene si linie de finantare dedicata pentru copii si tineri, crearea de cabinete medicale in fiecare scoala si cursuri de prim ajutor, sprijinirea parintilor din medii defavorizate pentru a avea grija de copiii lor, minim un asistent social in fiecare comunitate, program de motivare a elevilor pentru a putea alege cursuri facultative, sustinerea de catre Romania a Ucrainei in ceea ce priveste problema electricitatii.

"In urma propunerilor discutate in sedinta de astazi, cred ca este importanta acum prioritizarea proiectelor, astfel incat finantarea asigurata sa mareasca impactul in domeniul respectiv", a declarat Filip, Ministrul Finantelor din Guvernul Copiilor.

"Guvernul Copiilor, din care am facut parte astazi, a fost sansa perfecta pentru noi sa intelegem ce presupune luarea deciziilor la nivel inalt. Ma bucur ca acest proces de consultare si participare a copiilor s-a petrecut cu ocazia Zilei internationale a drepturilor copilului si sper ca in viitor sa mai avem ocazia sa participam in astfel de initiative", a afirmat Sandra, Ministrul al Investitiilor si Proiectelor Europene - Guvernul Copiilor.

"Astazi am reprezentat Ministerul Educatiei din Ucraina si am facut cateva sugestii guvernului pentru a imbunatati sistemul educational din Ucraina prin aplicarea unor experiente din sistemul educational romanesc. Mi-a placut foarte mult aceasta simulare si in viitor mi-ar placea sa am o cariera in politica", a spus Renata, in varsta de 10 ani, din Odesa.

"Ne bucuram ca sarbatorim Ziua internationala a drepturilor copilului impreuna cu Guvernul Romaniei, dandu-le copiilor posibilitatea de a-si exprima opiniile si de a participa in procesul de luare a deciziilor, in spiritul Conventiei cu privire la drepturile copilului, pe care o aniversam in aceste zile. UNICEF sustine Guvernul Romaniei pentru a lucra in beneficiul tuturor copiilor, mai ales al celor mai vulnerabili,  al copiilor cu dizabilitati, din gospodarii sarace, al copiilor romi si copiilor refugiati", a declarat Anna Riatti, Reprezentanta UNICEF in Romania.

Conventia cu privire la Drepturile Copilului este cel mai important acord semnat de statele care au promis sa apere drepturile copiilor. Conventia a devenit tratatul privind drepturile omului cu cele mai multe ratificari din istorie si a contribuit la transformarea vietii copiilor din intreaga lume.

 

 

 

0 comentarii2478 vizualizări21 noiembrie 2022




rss 2.0
rss 2.0