Adevarul umbla cu capul spart.          -          Adevarul invinge orice.          -          Cine spune adevarul nu poate sa multumeasca pe toata lumea.
Administratie Sambata 21 Mai 2022 - 14587
Mesajul Premierului Nicolae-Ionel Ciuca cu prilejul marcarii zilei de 9 mai 1945 .

Europa a fost zguduita de razboi pe scara larga in mijlocul secolului trecut in ceea ce avea sa devina cel de-al Doilea Razboi Mondial, cand Germania nazista, o dictatura avand la baza ideologia de extrema dreapta a lui Hitler, a vrut sa cucereasca lumea. La 7 mai 1945, trupele germane au capitulat neconditionat in Vest, iar la 9 mai 1945, in Est. Dorinta de cucerire si dominatie prin forta armelor s-a sfarsit tragic, dar a deschis calea revenirii la pace, la Europa unita, la democratie.

Au fost 6 ani de profunda suferinta pentru intreaga omenire. Pentru Europa, cel de-al Doilea Razboi Mondial a insemnat distrugere, a insemnat tragedie umana si, de asemenea, eroismul rezistentei vitejesti a statelor supuse invaziei, cuceririlor, dominatiei straine. Pactul Ribentropp-Molotov dintre Germania nazista si Rusia sovietica, care a pregatit declansarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, este cea mai perfida expresie a politicii de Mare Putere, o formula de impartire a lumii, teritoriilor si de batjocorire a sortii oamenilor, de nesocotire a vointei popoarelor, a dreptului lor la viata si istorie, la suveranitate, independenta si integritate teritoriala, a dreptului lor la pace.

Credeam ca cel de-al Doilea Razboi Mondial va fi ultima oara cand vom avea parte de razboiul total, distructiv, pe scara larga in Europa, cand tehnica militara si bombele au pus la pamant orase, sate, oameni, vieti si destine. Din pacate nu a fost asa: astazi Rusia a declansat un razboi de cucerire pe scara larga impotriva Ucrainei, razboi prin care pune sub semnul intrebarii securitatea in Europa, dreptul international, lumea bazata pe reguli. Rusia si-a incalcat, astfel, toate angajamentele pe care le-a luat dupa al Doilea Razboi Mondial, promovand exceptionalismul si suveranitatea limitata in Europa, nesocotirea Chartei ONU si a tuturor angajamentelor luate dupa sfarsitul Razboiului Rece.

Este motivul pentru care Romania, poporul roman si cetatenii nostri celebreaza astazi victoria Ratiunii, Adevarului si a Dreptatii asupra militarismului, autoritarismului si dictaturii in Europa. In 1945 a fost vorba despre nazism, cea mai oribila forma de degradare umana, care a pus sub semnul intrebarii dreptul la viata si la existenta egala pe baza rasei si etniei. Holocaustul e pe deplin legat de cel de-al Doilea Razboi Mondial si va ramane o rana adanca in istoria omenirii, pe care nu mai trebuie ca nimeni, niciodata sa o uite.

Lectiile celui de-al Doilea Razboi Mondial trebuie sa ne faca sa nu toleram razboiul total si nejustificat, aruncatul cu cuvintele si etichetele legate de nazism sau folosirea unei asemenea imagini a propagandei pentru a justifica un razboi de cucerire impotriva unui stat independent, asa cum procedeaza astazi Rusia in Ucraina. Sarbatoarea incheierii razboiului si infrangerii Germaniei Naziste trebuie sa fie un moment de mobilizare dar si de speranta pentru infrangerea viitoare a aventurismului militarist rus, condamnat cvasi-unanim la nivel mondial prin votul a 144 de state din intreaga lume, in cadrul Adunarii Generale a ONU.

Astazi, in plin secol XXI, nu mai e loc de sfere de influenta si suveranitati limitate, de state care aplica politica bunului plac al vreunui lider vremelnic. Suntem o comunitate internationala unita, de state suverane, care a trait in pace aproape 80 de ani tocmai pentru ca a respectat regulile si ne-am respectat unii pe altii. Cel de-al Doilea Razboi Mondial, al carui final in Europa il celebram astazi trebuie sa ne reaminteasca tuturor care e soarta tiranilor si a celor ce viseaza sa ocupe teritoriile vecinilor si sa domine lumea. Speram ca ratiunea si pacea sa revina pe continentul european cat mai curand.

Nicolae-Ionel Ciuca 

Prim-ministru al Romaniei

 

 

 

 

Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciuca cu prilejul Zilei Europei

"Ziua Europei marcheaza momentul de referinta de acum 72 de ani, in care seful diplomatiei franceze de la acea vreme, Robert Schuman, prezenta celebra Declaratie care ii poarta numele, pusa la punct impreuna cu Jean Monnet. A fost un prim pas hotarat catre crearea Uniunii Europene.

Trecusera doar 5 ani de la sfarsitul unui razboi devastator, care a zguduit intreaga lume si a provocat numeroase pierderi umane si economice. Iar planul celor doi parinti fondatori ai constructiei europene avea la baza conceptul de solidaritate si ideea unei comunitati de interese pasnice, care sa faca imposibila reizbucnirea unui nou conflict distrugator. Cu ranile inca deschise, Europa se pregatea sa inchida portile amenintarilor care ii puteau aduce nimicirea.

In timp ce Estul Europei a ramas sub povara grea a unui autoritarism de stanga, germenii Europei Unite au inceput sa rodeasca in Vest, devenit model de intelegere, prosperitate si dezvoltare. Ruinele au lasat, treptat, locul unui viitor bazat pe constructie, cooperare si viziune comuna democratica si economica. Eliberarea lagarului comunist, pentru care  romanii au platit un scump tribut de sange, ne-a oferit sansa de a ne alatura celui mai impresionant proiect al pacii si bunastarii - Uniunea Europeana. In cei 15 ani de la aderare, pe care ii sarbatorim in acest an, romanii s-au bucurat si au demonstrat ca merita sa fie parte a constructiei europene, confirmand vocatia noastra de popor atasat valorilor democratice.

Daca pana de curand gandurile noastre se indreptau mai degraba catre prosperitate, catre dezvoltare economica, iata ca azi, din cauza agresiunii militare ruse din Ucraina, la granitele noastre, la granitele Uniunii Europene, revenim la viziunea parintilor fondatori ai Uniunii noastre.

Primele cuvinte ale Declaratiei Schuman sunt astazi la fel de actuale : "Pacea mondiala nu poate fi asigurata fara a face eforturi creatoare proportionale cu pericolele care o ameninta". Acum, cand spectrul razboiului ameninta din nou pacea globala, dupa perioada dificila a pandemiei, Europa da dovada mai mult ca oricand de unitate si solidaritate si face toate eforturile pentru apararea pacii. Unitatea si coeziunea statelor membre, coerenta reprezentarii intereselor noastre prin institutiile UE sunt sustinute prin umanitatea aratata de cetatenii nostri. Iar romanii, azi, au demonstrat, prin generozitatea cu care si-au deschis usile caselor pentru refugiatii ucraineni, ca valorile pe care le impartasim la nivel european sunt reale, ca solidaritatea este calea dezvoltarii noastre impreuna.

Nascuta ca un nucleu al pacii si solidaritatii, Uniunea Europeana s-a dezvoltat, s-a consolidat, a depasit provocari economice si sociale majore de-a lungul celor peste sapte decenii de existenta. Gratie mobilizarii la nivelul Uniunii, Romania si toate celelalte state membre au beneficiat de raspunsul european comun la criza provocata de pandemie, iar mecanismul european de redresare si rezilienta reprezinta un pretios punct de sprijin pentru perioada urmatoare. Toate aceste eforturi merg in directia consolidarii proiectului european, cu deschidere spre ceea ce isi doresc cetatenii statelor membre.

Propunerile conturate in ultimele luni, pe baza dezbaterilor si dialogului cu cetatenii in cadrul Conferintei privind viitorul Europei indica o gama larga de preocupari pentru perioada urmatoare, de la schimbarile climatice la sanatate, consolidare economica, locuri de munca, gestionarea migratiei si rolul constructiei europene in plan global.

Romania are, azi, toate resursele necesare pentru a fructifica oportunitatile de dezvoltare in beneficiul cetatenilor sai. La cele 40 de miliarde de euro - bani europeni deja prezenti in economia tarii noastre, alte peste 80 de miliarde de euro vor contribui la accelerarea modernizarii si recuperarea decalajelor de dezvoltare economica fata de partenerii nostri vestici.

Provocarile acestei perioade determina ca solidaritatea statelor membre sa se manifeste si fata de tarile cu perspective de integrare europeana - Ucraina, Republica Moldova, Georgia. Iar raspunsul comun care a coagulat in acest context statele membre demonstreaza consolidarea proiectului european, din care si Romania face parte.

La Multi Ani, Uniunea Europeana!

La multi ani tuturor cetatenilor europeni!

La Multi Ani Romaniei in Uniunea Europeana!"

 

 

Nicolae-Ionel Ciuca,

Prim-ministru al Romaniei

 

 

 Contact:

Biroul de presa al Guvernului presa@gov.ro

Telefon: +4021 314 34 00

Website: http://www.gov.ro/, Facebook: https://www.facebook.com/guv.ro

0 comentarii1113 vizualizări09 mai 2022
rss 2.0
rss 2.0